StoryEditor

pregovori u tijekuEgipat traži 900 milijuna dolara odštete zbog blokade Sueskog kanala: ‘Ima još puno neusuglašenih točaka s tvrtkom i osiguranjem‘

14. travnja 2021. - 07:42
AFP

Egipat traži 900 milijuna dolara odštete nakon blokade Sueskog kanala krajem ožujka, a kontejnerski brod koji ju je izazvao je zaplijenjen, izvijestio je u utorak vladin dnevni list Al-Ahram.

U ponedjeljak navečer je šef Uprave Sueskog kanala (SCA) na državnoj televiziji rekao da se vode " pregovori" o naknadi štete koju je izazvao Ever Given koji je zapeo u kanalu i paralizirao promet na ključnoj morskoj putanji. 

Egipat tvrdi da nije počinio pogrešku u tom incidentu i prebacuje odgovornost na brod.

"Pregovori se nastavljaju, ima još puno neusuglašenih točaka s tvrtkom i osiguranjem, počevši od iznosa", rekao je admiral Osama Rabie. 

Izvor iz SCA je potvrdio agenciji France presse da se vode pregovori s japanskom tvrtkom Shoei Kisen, koja je vlasnica broda, te s osiguravajućim kućama.

Al-Ahram u utorak prenosi da je admiral rekao da njegova zemlja traži 900 milijuna dolara. 

"Panamski brod Ever Given je zaplijenjen zbog neisplate 900 milijuna dolara prema presudi trgovačkog suda Ismailije", rekao je. 

Isti izvor navodi da taj iznos odgovora "gubicima koje je brod izazvao vlastima i njegovog odsukavanja i održavanja".

Promet kanalom, kojim se odvija više od 10 posto svjetske trgovine, nastavljen je 29. ožujka nakon odsukavanja broda uz pomoć međunarodnih stručnjaka. 

Više od 400 brodova je bilo blokirano šest dana. 

Brod koji je plovio pod panamskom zastavom, dug poput četiriju nogometnih igrališta, od tada je usidren u jezeru Grand Lac Amer u sredini kanala.

SCA navodi da je Egipat tijekom incidenta gubio između 12 i 15 milijuna dolara dnevno. 

Među glavnim izvorima prihoda zemlje, prolazak kanalom je 2019.-2020. Egiptu donio 5,7 milijarda dolara.

20. lipanj 2021 15:14