StoryEditorOCM

BEZ KONCESIJEDva stupa, lanac, lokot... Evo kako se na šibenskoj Brodarici privatizira rampa za brodove

Piše B. P./Šibenski.hr
1. listopada 2024. - 09:48

Kako sebi neovlašteno osigurati komadić obale? Ekskluzivno, samo za sebe, tako da nitko drugi ne može ostvariti svoje zajamčeno pravo i prići pomorskom dobru u općoj ili javnoj upotrebi – dakle obali bez koncesija - u kakvom je zakonskom režimu 99 posto obalne crte na Brodarici.

Nekima je to vrlo jednostavno, kao ovome, nama nepoznatome građaninu uzurpatoru koji je na rampu za izvlačenje i spuštanje brodica u more postavio stupiće, razapeo lanac i „svojinu” osigurao lokotom, da nekome ne bi palo na pamet da mu remeti zgodu i ugodu.

Ima na Brodarici, duž glavne prometnice uz obalu koja je istodobno i vrlo posjećeno šetalište još takvih rampa, no kod svih nema zapreka do mora. I rampa u Žaboriću ili „skalada”, kako kažemo u Šibeniku, otvorenog je pristupa moru i svakom dostupna.

Na to nam je u šetnji Brodaricom skrenuo pažnju jedan prolaznik, Šibenčanin koji tu često provodi slobodne trenutke u ugodnim šetnjama uz more.

-Eto, da imate brod na auto prikolici i želite ga spustiti u more ili izvući na kraj, ovdje vam to netko onemogućuje. S kojim pravom? - komentirao je u prolazu.

image

Lanac i lokot na rampi

Privatni album

Koliko je poznato, Županijska lučka uprava upravlja barem s jednom takvom rampom, i to kod Lukoilove benzinske crpke. Ta je pregrađena lancem, što je pravo ŽLU kao koncesionara, o čemu obavještava tabla postavljena pored rampe.

-Nemamo ni jednu takvu rampu na Brodarici, niti smo ikome izdali koncesiju. - kratak je odgovor Jadranke Fržop, ravnateljice ŽLU.

Dakle, to o čemu pišemo nije ni prva, nažalost niti zadnja uzurpacija: znamo već za slučajeve da se kupače tjera s mulića rezerviranih samo za turiste na smještaju kod nelegalnog graditelja, javno se iznajmljuju apartmani s osiguranim vezovima na uzurpiranoj obali, ima čak i čitavih manjih bespravnih marina na kojima netko godinama zarađuje lijep novac...

Prema nekim pojavama na obali, rampa pregrađena lancem ma koliko da je naizgled sitnica, toliko je još jedan veliki bezobrazluk u nizu uzurpacija pomorskoga dobra.

Grad Šibenik odnedavno ima jednog pomorskog redara kao stalnog zaposlenika, u skladu s recentnim povećanim zakonskim ovlastima gradova i lokalnih samouprava na pomorskom dobru.

-Cijelo ljeto bili smo okupirani poslom – od Grebaštice do otoka. Uvodimo red na pomorskom dobru i sada, nakon sezone još ćemo jednom inspekcijski pročešljati sva naša primorska mjesta, tako i Brodaricu. - kaže Joško Jurić, pročelnik odjela za komunalne djelatnosti. U vezi s vašim upitom, nemamo saznanja niti nam je stigla ikakva prijava dodaje pročelnik. No, jasno je da je riječ o prisvajanju dijela pomorskog dobra u javnoj upotrebi...

01. listopad 2024 09:53