StoryEditorOCM

strateški aktDonesen Plan upravljanja morskim okolišem i obalnim područjem SDŽ: ‘Nasipavanjem oblikujemo obalu koja ni po čemu nije autentična za Hrvatsku‘

Piše OM
14. ožujka 2022. - 13:00

Istraživanja su pokazala kako je svaka ljudska aktivnost na obali i moru izazov za morske ekosustave. Prošli mjesec dobili smo i stručni osvrt stručnjakinje Silvije Kipson na utjecaj nasipavanja obale i dohranjivanja plaža na morske ekosustave, naručen u sklopu SEAS projekta.

Osvrt je potvrdio da je u Dalmaciji nasipavanje obale ozbiljan izazov očuvanju obale i mora, a za posljedicu ima da ovakvim aktivnostima oblikujemo obalu koja ni po čemu nije karakteristična ni autentična za Hrvatsku, objavila je splitska udruga Sunce na svojoj web stranici.

Održivo upravljanje obalnog područja trebalo bi pomiriti zahtjeve očuvanja ekosustava i razvoja zajednice. U tu svrhu donesen je Plan upravljanja morskim okolišem i obalnim područjem Splitsko-dalmatinske Županije.

Plan upravljanja istodobno je i strateški akt koji će osigurati okvir za programiranje i usmjeravanje razvojnih projekata u sljedećem EU višegodišnjem financijskom okviru 2021.-2027. Plan ne uključuje samo pomorsko dobro, već čitav obalni pojas uvažavajući pritisak klimatske krize na naš okoliš.

Sukladno Akcijskom planu za provedbu smjernica i preporuka Plana upravljanja, imenovano je Savjetodavno vijeće, koje će stručno informirati i savjetovati te davati prijedloge i projekte kojima se doprinosi održivijem, uspješnijem i otpornijem razvoju obalnog područja Splitsko-dalmatinske Županije.

U studenom 2021. godine, uz Udrugu Sunce za članove su imenovani Sveučilište u Splitu – Pomorski fakultet, Zadruga Granum Salis, Hrvatski hidrografski institut, Institut za oceanografiju i ribarstvo, Ravnateljstvo civilne zaštite – Regionalni nastavni centar Split, Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije, PAP/RAC i Vijećnica Županijske skupštine SDŽ.

Savjetodavno vijeće održalo je inicijalni sastanak Vijeća na kojem je smo iznijeli pritiske koje smatramo bitnima, dogovoren je smjer djelovanja i načelne teme. Udruga Sunce, kao član Savjetodavnog vijeća, aktivno će utjecati da se smjernice ovoga plana učinkovito implementiraju.

Osim sudjelovanjem u Vijeću, Udruga Sunce zagovara održivo upravljanje morskom obalom i kroz aktivnosti SEAS projekta. Projekt uskoro kreće s online kampanjom na temu nasipavanja. Okolišni propisi su jasni, a u svrhu edukacije šire javnosti popisali smo određene zakonske propise koji uređuju temu nasipavanja, a koji su relevantni pri postupanju – možete ih vidjeti OVDJE.

25. travanj 2024 00:39