StoryEditorOCM

europski parlamentDobre vijesti za ribare: u Bruxellesu odbijeno usvajanje nacrta mišljenja o obnovi prirode

Piše OM
24. svibnja 2023. - 13:37

Odbori za ribarstvo i za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta su na svojim sjednicama ovoga tjedna odbili usvajanje nacrta parlamentarnog mišljenja o obnovi prirode. Spomenuti prijedlog je dio Komisijine strategije za bioraznolikost do 2030. godine.

Potpredsjednica Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) Željana Zovko izrazila je zadovoljstvo potporom Kluba zastupnika EPP-a ribarskom sektoru

- Pozdravljam veliki uspjeh Kluba zastupnika EPP-a u zauzimanju za hrvatske i europske ribare! Ribarski sektor je osobito važan za europsku sigurnost hrane, a upravo su naši ribari ključni za opskrbljivanje građana svježim i zdravim morskim proizvodima- kazal je.

Zovko je istaknula da predloženi tekst podržava obnovu i zaštitu bioraznolikosti, ali da pritom ne vodi računa o stvarnim potrebama ribara, poljoprivrednika i samih potrošača te se pridružila pozivu Kluba zastupnika EPP-a potpredsjedniku Europske komisije Timmermansu da povuče istoimeni prijedlog i da ga praktično uskladi s ciljevima održivog razvoja, oporavka gospodarstva, otvaranju novih radnih mjesta te potrebama svih dionika u sektorima.

Podsjetimo, Zovko je na prethodnoj plenarnoj sjednici također upozorila povjerenika Sinkevičiusa koliko je Akcijski plan za zaštitu i obnovu morskih sustava za održivo i otporno ribarstvo poguban za hrvatske i europske ribare jer ne štiti njihove interese, pravno je zbunjujući, diskriminatoran te osobito ugrožava sigurnost europskog lanca opskrbe hranom.

image
Nikša Stipaničev/Cropix
25. travanj 2024 03:18