StoryEditorOCM

uvjeti na moruAlarmantni podaci: inspekcija brodova pokazala da 13 posto globalne flote nema pristup internetu

Piše OM
20. travnja 2024. - 13:38

Idwal, britanska tvrtka za inspekciju brodova, objavila je izvješće o društvenom utjecaju, koje se oslanja na podatke više od 13.000 inspekcija brodova u razdoblju od proteklih 17 mjeseci.

Među ključnim zaključcima našao se loš pristup internetu u velikom dijelu globalne flote. Idwal je podatak od 13 posto opisao kao “alarmantan” i “izuzetno razočaravajući”, prenosi Pomorac.hr.

“Činjenica da je tako značajan postotak brodova bez pristupa internetu čini se anakroničnom u industriji koja je sada više povezana i upravljana podacima nego ikad. Takav nedostatak osnovne povezanosti pogoršava izolaciju i stvara probleme s dobrobiti posade”, navode autori izvješća.

Više od polovice ispitanih plovila nudi besplatan Wi-Fi za posadu, iako većina dolazi s ograničenom propusnošću i dopuštenjima za preuzimanje. Samo 12,5 posto ispitanih plovila nudi neograničeni besplatni internet.

image
Shutterstock

"Pristup e-pošti, porukama, pozivima i internetu od vitalne je važnosti za moral pomoraca, njihovu dobrobit i veze s obitelji. Loša povezanost pridonosi izolaciji od obitelji i života kod kuće”, navodi se u izvješću.

Idwal poziva na ulaganje više resursa u IT infrastrukturu i troškove emitiranja kako bi se na svim brodovima omogućio besplatan, neograničen internet kao osnovni standard, ističući da je pristupačni neograničeni Wi-Fi danas dostupniji nego što je ikada bio zahvaljujući uslugama kao što je Starlink.

03. svibanj 2024 02:29