StoryEditorOCM

Adrian NeweyZvijezda Formule 1 i ‘čarobnjak aerodinamike‘ gradi svoj brod za otvoreno more

Piše M. I.
10. svibnja 2024. - 12:29

Nije tajna da tehnički direktor Red Bull Racinga Adrian Newey napušta trenutno najbolju momčad u Formuli 1 2025., nakon što je u njoj proveo 18 godina i osvojio 13 svjetskih prvenstava.

No, nepoznato je da ovaj dizajnerski čarobnjak aerodinamike gradi svoj brod Oyster 885. O tome je snimio dokumentarac u kojem dijeli svoja iskustva ineprocjenjive uvide u proces izrade broda. Već je najavio kako će se povući iz Formule 1 i sa suprugom obići svijet, kako izgleda, i s brodom.

- Iako se moto utrke i jedrenje čine kao dva različita svijeta, potraga za učinkovitošću i aerodinamikom ista je na asfaltu i na moru - kazao je voditelj projekta Matthew Townsend.

Neweyev novi Oyster 885, trenutno se nalazi na lokaciji u Southamptonu, izrađen je po narudžbi za njega, a isporuka se očekuje tijekom ove godine. Bit će to posve personalizirani Oyster 885.

image

Adrian Newey

Getty Images via AFP

- Tražio sam brod prikladan za otvoreno more koji bi mogao biti vrlo udoban i također omogućiti duga putovanja, po mogućnosti oko svijeta - komentira Adrian koji je napravio tri promjene u odnosu na standardne specifikacije Oystera 885.

Prva je bila mala redizajn interijera, posebno kabina, kako bi odgovarala njegovom osobnom ukusu. To je rezultiralo nekim promjenama u stolariji, bojama i detaljima namještaja.

Druga izmjena bila je dodavanje sklopivog produžetka na krmenu platformu, povećavajući njezinu duljinu za 50 posto. Time se postigao veći i funkcionalniji vanjski prostor.

Konačno, treća promjena diktirana je željom za smanjenje upotrebe generatora na brodu, fokusirajući se na održivija rješenja. Odlučio se za ugradnju krova sa solarnim pločama, koji pokriva površinu od oko 22 m2.

Oyster 885 dug je 27 metara, širok 6.

03. lipanj 2024 12:24