StoryEditorOCM

tužan život za ploviloZnate li što su hulk brodovi? Bili su ogoljeni od svega što je potrebno za plovidbu, mnogi su korišteni kao plutajući zatvori

Piše V. Valtrović
13. studenog 2021. - 13:45
Zatvorski Hulk u Deptfordu. Zarobljenici su korišteni kao radnici u pomorskim brodogradilištima, a ovdje se može vidjeti kako ih čamcem odvoze na posao.AFP

Hulk je engleski naziv za brod ogoljen od svega što mu treba za plovidbu. Najčešće se radilo o trupovima s kojih su skinuti jarboli, jedra i naoružanje i koji su, usidreni pred lukom, korišteni kao plutajući zatvor, vojarna ili skladište.

Najviše su se koristili u britanskoj Kraljevskoj mornarici za smještaj mladih mornara koji su čekali na ukrcaj na pravi brod ili za osuđenike osuđene na progonstvo u Australiju dok čekaju brod koji će ih tamo odvesti.

Kao skladište često su se koristili za skladištenje baruta, jer se tako eksploziv držao izvan grada, a opskrba ratnih brodova bila jednostavnija: hulk bi odvukli do ratnog broda i na njega ukrcali barut.

Korištenje hulkova znatno je opalo sredinom 19. stoljeća, no neki poznati jedrenjaci su i u 20. stoljeću korišteni kao hulkovi nakon što su ih parobrodi istisnuli iz komercijalne upotrebe. Postali su, naime, plutajuća skladišta ugljena potrebnog tim parobrodima.

19. travanj 2024 20:48