StoryEditorOCM

projekt ‘Undersea‘Znanstvenici pokrenuli istraživanje o utjecaju podvodne buke na morski svijet Jadrana

Piše M.I.
15. travnja 2024. - 14:00

Početkom ove godine Institut za oceanografiju i ribarstvo krenuo je s projektom "Undersea" (Interreg Italija - Hrvatska), a u suradnji s talijanskim partnerima, započele su aktivnosti koje imaju cilj zaštititi naše dragocjeno Jadransko more od podvodne buke. 

Podvodna buka predstavlja pritisak na morske organizme koji se prate u okviru pokazatelja vezanog za stanje bioraznolikosti, a koji uključuje, između ostalog, morske sisavce i morske kornjače. U tom smislu kroz dokumente Strategije upravljanja morskim okolišem i obalnim područjem, definira se stanje navedenih pokazatelja, utvrđuju ciljevi i mjere za postizanje dobrog stanja morskog okoliša te izrađuje i provodi monitoring.

Nakon odrađene administracije, održan je inicijalni sastanak i prva edukacija.

Projekt, punog naziva "UNDerwatER Soundscape bEyond Ais", trajat će 30 mjeseci, a plan  je istražiti različita rješenja za smanjenje podvodne buke u Jadranskom moru. Projektni tim udružio je snage kako bi razvio nove digitalne alate za bolje prekogranično upravljanje i zaštitu morske bioraznolikosti.

- Undersea nadograđuje postignuća projekta Soundscape, proširujući trenutni sustav praćenja na nove lokacije, te uvodeći inovativne tehnike monitoringa, čime će se identificirati dodatni izvori onečišćenja bukom. Osam partnera i dva pridružena partnera iz Hrvatske i Italije, uključujući i Institut za oceanografiju i ribarstvo, će zajedničkim snagama razvijati digitalne alate za integrirano upravljanje prekograničnom zaštitom i tako doprinijeti zaštiti i očuvanju jadranske bioraznolikosti. Završetak projekta predviđen je za 31. srpnja 2026. godine - poručuju iz IZOR-a.

29. travanj 2024 18:56