StoryEditorOCM

Sea4LifeVolonteri i ronioci u akciji: iz podmorja u splitskoj lučici Zenta izvađene velike količine otpada

Piše M. I.
7. listopada 2024. - 08:37

Ovog vikenda u splitskoj lučici Zenta održana je eko akcija pod nazivom Sea4Life, u organizaciji Ureda Europske komisije u Hrvatskoj i Udruge Oceanus. Ova akcija dio je veće inicijative Europske komisije pod nazivom #EUBeachCleanUp, koja ima za cilj očuvanje obalnih područja i morskih ekosustava diljem Europe.

Akciju su podržali zamjenik splitsko-dalmatinskog župana Stipe Čogelja te zamjenica voditeljice Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Andrea Čović Vidović.

- Nažalost, imamo dosta iskustava po cijeloj županiji, puno je smeća. Ostanemo šokirani s onim što se nađe u moru. Hvalimo se da je bistro i čisto, ali kad vidimo to smeće, i sami ostanemo u šoku. Mediji bi trebali pokazati što se nalazi ispod površine – rekao je Čogelja.

Andrea Čović Vidović naglasila je važnost podizanja svijesti o očuvanju mora.

- Stvarno smo napravili dobar posao, izvučeno je jako puno smeća, ali naravno, ima još posla. Nama je cilj bio podignuti svijest Splićana i Splićanki o tome koliko je važno paziti na naše more i obalu, i ne bacati ništa u more. Ono je izvor života i najveći ekosustav na svijetu. U ovoj inicijativi #EUBeachCleanUp sudjeluju čak 44 države u cijelom svijetu. Veseli nas što smo dio te male priče koja je zapravo velika u svom značaju – rekla je.

Na akciji je sudjelovalo oko 50 volontera na kopnu, dok je jednako toliko ronioca čistilo podmorje Zente. Ronioci su iz morskih dubina izvlačili raznovrsni otpad, od starih automobilskih guma i boca, do većih predmeta poput kontejnera, pa čak i WC školjke. Vrijedne ruke volontera sav su otpad izvukle na kopno, gdje je pravilno zbrinut.

U ovoj važnoj eko akciji sudjelovali su brojni partneri i udruge, uključujući Ronilački klub Zenta, UPA Rostrum, Ronilački klub Špinut, REK HVIDR-a Split, Lučka uprava Zenta, Ronilački klub Puntar i Jedriličarski klub Zenta. Ovaj događaj pokazao je kako zajedničkim trudom možemo značajno doprinijeti očuvanju okoliša i podići svijest o važnosti odgovornog ponašanja prema prirodi.

07. listopad 2024 10:12