StoryEditorOCM

svaka čast!Više od stotinu ronilaca iz regije čistilo Lovište, jednu od najljepših peljeških vala

Piše G. B./DV
17. lipnja 2024. - 09:45

Članovi Ekološko ronilačkog kluba Lanterna u Lovištu su već u petak dočekali kolege iz Makedonije, Bosne i Hercegovine i Slovenije.  

Ugodno s korisnim, tako bi se mogla nazvati ekološko-ronilačka akcija čišćenja podmorja jedne od najljepših uvala na Jadranu. Neki od ronilaca iz okolnih zemalja sudjelovali su i u lanjskoj akciji, zaljubili se u ovo ambijentalno mjesto smješteno duboko u zaštićenoj uvali na vrhu Pelješca. Ovo je oaza za nautičare pa s obale Lovišta od ranog proljeća do kasne jeseni puca pogled na luksuzne jahte i jedrilice usidrene i po nekoliko dana.

Kako bi sačuvali svoj komadić raja članovi Lanterne drugu godinu organiziraju čišćenje podmorja. U tome im uz kolege iz susjednih zemalja, pomažu i ronioci iz Dubrovnika, Korčule, Metkovića i Splita te članovi Hrvatske gorske službe spašavanja pa se u subotu na rivi u Lovištu nešto iza devet sati okupilo više od stotinu sudionika akcije.

Oko 10 sati akcija je krenula, na rivi je ostalo svega nekoliko podupirućih članova i pokrovitelja, među njima i načelnik Općine Orebić Tomislav Ančić, kojoj pripada i Lovište. Osobno je došao podržati akciju. Kaže kako je turizam uz vinogradarstvo i vinarstvo jedna od najvažnijih grana općine, a prekrasne plaže i more resursna osnova. Na njoj se temelji turistički uspjeh naših mjesta na području Orebića, pa je odgovoran odnos prema okolišu i održivi turizam logičan izbor i strateško usmjerenje.

image
RK Puntar

Ronioce je s rive ispratio i direktor TZ općine Orebić Mladen Đeldum koji i ove godine zadovoljno trlja ruke jer su noćenja u prvih pet mjeseci na području Orebića veća za 12,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani. U brojkama ostvareno je 68.548 noćenja pa ako se po jutru dan poznaje, ovo bi mogla biti odlična turistička godina za područje Orebića koji slavi i 120 godina turizma, kaže Đeldum.

Negdje oko 14 sati ronioci su se vratili. Gumenjaci i brodovi pretrpani smećem, istovara se na rivi pa se dalje vozi na deponij. I tu nije bio kraj druženju. Tek je počelo, rekao je Igor Đuričić, predsjednik Ekološko ronilačkog kluba Lanterna. Slijedio je ručak pa ronjenje do kraja vikenda na najljepšim lokacijama pelješkog podmorja.

A kako ocjenjuje akciju?

- Druga ekološko-ronilačka akcija u Uvali Lovište protekla je u najboljem redu. Izvuklo se oko šest kubika smeća. Toliko smo izvukli i prošle godine, no ove godine je bilo gotovo četrdesetak ronilaca više. S obzirom na količinu izvađenog smeća i omjer ronilaca u odnosu na prošlu godinu možemo zaključit da je smeća ipak ove godine manje i da je ovaj projekt u samo dvije godine počeo ostvarivati zacrtane ciljeve – smanjenje smeća i podizanje svijesti domaćeg stanovništva i turista o važnosti brige za okoliš - istaknuo je Đuričić.

- Vidimo se dogodine u Uvali Lovište! - poručili su organizatori.

image

Izvučene su gomile smeća

Ivica Trojanović
24. lipanj 2024 01:38