StoryEditorOCM

ČUDESNI DIVOVIVeliki zavodnici: grbavi kitovi u stanju su satima ‘pjevati‘ kako bi šarmirali ženke

Piše Pavle Polonijo/JL
4. listopada 2024. - 09:54

Francuska Polinezija, skupina od 121. otoka i atola (oko 75 naseljenih, najpoznatiji Tahiti) pod Francuskom upravom prostire se na teritoriju većem od dvije tisuće kilometara u Tihom oceanu.

Turizam plivanja s grbavim kitovima postaje rastuće tržište, privlačeći sve više pustolovnih putnika, a Francuska Polinezija je jedna od desetak zemalja u svijetu gdje je moguće provesti vrijeme u moru s ovim divnim i druželjubivim stvorenjima.

Srpanj najavljuje početak sezone kitova na Tahitiju, kada se grbavi kitovi kreću više od šest tisuća kilometara dugom migracijskom rutom od Antarktike kako bi se odmorili, razmnožavali i podizali svoje mlade u toplim tropskim vodama. Ture plivanja s kitovima (gdje grupe od šest osoba po brodu nose maske, disalice i peraje i ulaze u ocean radi ‘pasivnih susreta‘) dopuštene su od 1. kolovoza do 11. studenog.

Zbog intenzivnog lova, grbavi kitovi su do sredine 20. stoljeća gotovo izumrli. Međutim, zahvaljujući međunarodnim naporima za zaštitu, njihove populacije su se oporavile. Danas su zaštićeni, a procjenjuje se da ih ima više od 80 tisuća.

image
AFP

Inače, ova prekrasna stvorenja imaju grbavo oblikovana leđa s malom grbom ispred leđne peraje, od čega su i dobili ime. Jedno od njihovih najprepoznatljivijih ponašanja je ‘pjevanje‘. Mužjaci proizvode složene zvukove koje se mogu čuti na udaljenosti i do nekoliko kilometara pod vodom.

Te svojevrsne pjesme mogu trajati i do 20 minuta, a mužjaci ih mogu ponavljati satima. One su veoma složene i sadrže ponavljajuće fraze koje se mijenjaju iz godine u godinu. Znanstvenici vjeruju da su pjesme važan dio rituala parenja.

Inače, ovi su kitovi poznati po spektakularnim akrobacijama, uključujući velike skokove iz vode (breaching), pljeskanje perajama po vodi i udaranje repom. Grbavi kitovi se često smatraju zvijezdama promatranja kitova. Za mnoge, prisutnost 40-tonskog stvorenja pruža nadrealno svjedočanstvo veličanstvenosti prirode – iskustvo koje izaziva osjećaj poniznosti i duhovnosti u čovjeku, prenosi Jutarnji list.

04. listopad 2024 09:54