StoryEditorOCM

ima ih na toneVelika ekološka akcija u Dubaiu: sitne plastične kuglice prekrile popularnu plažu

Piše M. I.
22. veljače 2023. - 11:08

Velika ekološka akcija traje proteklih dana na Sunset Beachu, popularnoj plaži u Dubaiju, gdje je more izbacilo na tone sitnih plastičnih kuglica. 

Sićušni peleti koriste se za izradu plastičnih boca i vrećica, a u more su završili najvjerojatnije nakon što su 25-kilogramske vreće ispale s broda kontejnera. Srećom, većina kuglica još uvijek je u vrećama, no dio njih se rasuo po moru i prekrio pješćanu plažu.

Pelete su sitne, manje od 5 milimetara, a rastapanjem, koriste se za izradu plastičnih predmeta, a mikrozrnca najviše se koriste u kozmetičkoj industriji. Primjerice, za jednu malu plastičnu boce vode potrebno je otprilike 600 loptica.

Industrijska mikroplastika, koja se nalazi u kozmetici, pastama za zube, gelovima za tuširanje i kremama, također završava u moru. Te mikrogranule prolaze kroz sve moguće sustave za pročišćavanje i izravno ulaze u more. Živi organizmi mogu ih progutati. Mikroplastika je, na žalost, već prisutna u hranidbenom lancu u moru. Ona je u ribama, rakovima, školjkama...

O mikroplastici se sve više priča na globalnoj razini.

image

Plastični peleti

Shutterstock

Prema istraživanju Sveučilišta Newcastle u Australiji, prosječna osoba svaki tjedan u svoj organizam unese oko 5 g plastike iz pitke vode. Voda za piće koja dolazi u plastičnim bocama sadrži čak 22 puta više mikroplastičnih čestica od vode iz slavine. U prosjeku, oni koji piju flaširanu vodu svake godine unose 90.000 dodatnih plastičnih čestica u odnosu na one koji piju vodu iz slavine. Čak osam milijuna komada plastike svaki dan ulazi u oceane diljem svijeta. Stoga se sve više poduzimaju rješenja ka smanjenju plastike u svakodnevnoj upotrebi.

29. travanj 2024 14:24