StoryEditorOCM

mali ekoloziUčenici iz Novog Vinodolskog čuvaju more bio kuglama! ‘Sastavljene su od mikroorganizama koji čiste podmorje‘

Piše M. I.
22. lipnja 2023. - 10:43

U sklopu hvalevrijedne inicijative "Čuvaj more, čuvajmo Novi Vinodolski", kojom žele doprinijeti buđenju ekološke svijesti o potrebi očuvanja mora, učenici od prvog do osmog razreda OŠ Ivana Mažuranića i njihovi razrednici su na više lokacija u Novom Vinodolskom u more bacili EM kugle, čiji sastav čine efektivni mikroorganizmi koji pospješuju čišćenje morskog dna i mora. Izradi i bacanju EM kugli pristupili su svi razredni odjeli novljanske osnovne škole, kao i njihovi razrednici te Posebni razredni odjel.

Kako je za Novi list kazala  Andrea Bačić Pavat, psihologinja u OŠ Ivana Mažuranića te ujedno i jedna od glavnih pokretačica ove inicijative, sama ideja o pokretanju ovog projekta krenula je od suradnje s učiteljicom biologije Ivanom Rimac zaposlenoj u Osnovnoj školi Ivana Rabljanina.

– Ivana Rimac već šest godina sa svojim učenicima izrađuje EM kugle i baca ih u more. Rezultati su izvrsni, stoga smo i mi u Novome odlučili slijediti njihov primjer. Povezali smo se s Nedeljkom Jovanovićem, koji nam je omogućio nabavku materijala za EM kugle, dok se Turistička zajednica grada Novog Vinodolskog pobrinula za njihovo financiranje. Ove EM kugle čine efektivni mikroorganizmi, odnosno gljivice, plijesni, kvasci i druge dobre bakterije koje se oslobađaju u kontaktu s morem, i na taj način čiste morsko dno i morsku vodu, govori Bačić Pavat.

– Nabavili smo cigle koje smo najprije usitnili na manje komade i stavili u plastične vrećice zajedno s tekućinom koja sadrži efektivne mikroorganizme. Takva smjesa mora odstajati dan-dva, nakon čega se ona miješa zajedno s bokašijem, organskom tvari sličnoj piljevini, i formira u kuglice koje se moraju sušiti najmanje mjesec i pol dana, naravno, kako bi bile što učinkovitije u kontaktu s morem, kazala je.

Lokacije u akvatoriju Novog Vinodolskog, na kojima su učenici bacili EM kugle u more, odabrane su u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije i Ronilačkim klubom Dive Side koji će pratiti djelovanje kugli. Županijski Zavod napravio je uzorkovanje kakvoće mora prije, a provest će još jedno uzorkovanje i nakon bacanja EM kugli kako bi se izmjerio direktan učinak koji one imaju na kakvoću mora.

27. travanj 2024 11:37