StoryEditorOCM

SudbinaU Rijeku uplovila jedna od najskupljih jahti na svijetu

Piše M. I.
16. srpnja 2023. - 14:00

U riječku luku uplovila je jedna od najspektakularnijih i najskupljih jahti na svijetu dostupnih za najam, javlja Novi list.

Riječ je o 95-metarskoj jahti "Kismet", izgrađenoj 2014. godine u Lürssenovom brodogradilištu u Schacht-Audorfu u Njemačkoj, čiji dizajn potpisuju neka od vodećih svjetskih imena u dizajnu jahti – Espen Oeino International za eksterijer i Reymond Langton Design, koji je odradio podjednako zadivljujući posao na interijeru ove superjahte.

Njezina pojava nije ostala nezamijećena s obzirom na to da se redovito nalazila u vrhu svjetskih izbora najboljih superjahti po raznim kategorijama, a 2015. godine "Kismet" je na The World Superyacht Awardsu ponio titulu najbolje na svijetu u kategoriji motornih jahti dužih od 75 metara i bruto tonaže do 2.999 GT.

Tjedan dana ovog apsolutnog plovećeg luksuza starta od 1,2 milijuna eura, u što nisu uračunati prateći troškovi. U vlasništvu je pakistansko-američkog milijardera Shahid Khana, koji je svoje poslovno carstvo izgradio u industriji proizvodnje automobilskih dijelova. U vrijeme njezine gradnje vrijednost “Kismeta” procjenjivala se na više od 180 milijuna eura, odnosno oko 200 milijuna dolara.

Inače, "kismet" na Khanovom materinskom urdu jeziku, ali i nekim drugim jezicima svijeta znači "sudbina".

Prva "Kismet", koja je isporučena 2007. godine, bila je dužine 68 metara, s istim timom renomiranih dizajnera i "pokupljenim" nagradama za projekt. U godinama koje su uslijedile posao i potrebe za dodatnim prostorom za korporativne zabave na jahti milijardera Khana povećavale su se i tako je nastao aktualni "Kismet". Vrijednost nove superjahte procjenjuje se na tristotinjak milijuna eura.

27. travanj 2024 17:05