StoryEditorOCM

eksperiment uspioU pulskom Aquariumu uspješno uzgojena egzotična morska kopriva

Piše M. I.
11. veljače 2024. - 16:00

U Aquariumu Pula uspješno je uzgojena egzotična vrsta režnjaka morska kopriva Chesapeake (Chrysaora chesapeakei) koju je ova ustanova dobila kao polipe iz ZOO Schönbrunna iz Beča.

- Polipi su počeli strobilirati u prosincu, a trenutno jedinke imaju klobuk promjera 2.5 mm – 10 mm (max 200 mm). Jedinke se trenutno hrane fitoplanktonom, kolnjacima, artemiom i drugim meduzama. Iako je najraširenija u Chesapeake zaljevu, obitava i uzduž istočne obale SAD-a, a boja klobuka ovisi o lokaciji. U južnom dijelu zaljeva i u otvorenom moru klobuk je crveno-smeđe boje s crvenim prugama, a u sjevernom dijelu zaljeva su uglavnom bijele boje - navode iz Pule.

Morska kopriva Chesapeake dobila je ime po zaljevu Chesapeake u SAD – u, koji unatoč očitim razlikama (veličina, dubina), dijeli iste probleme i uzroke prekomjernog obogaćivanja hranjivim tvarima sa sjevernim Jadranom. Naime, rijeke donose velike količine hranjivih tvari iz antropogenih područja te pokreću termohalinu cirkulaciju koja određuje putove hranjivih tvar. U Chesapeake zaljevu donos rijeka uzrokuju stratifikaciju mora što suzbija vertikalnu izmjenu i pridonosi smanjenju razine kisika ljeti.

29. travanj 2024 05:12