StoryEditorOCM

geopolitičke igreTenzije zbog Sjevernog toka 2: ruski brod na meti američkih sankcija, ekološki aktivisti ishodili obustavu gradnje, Gazprom potvrdio probleme

19. siječnja 2021. - 12:32

Ruski brod koji polaže cijevi radi dovršetka izgradnje spornog plinovoda Sjevernog toka 2 između Rusije i Njemačke bit će pod sankcijama američke administracije, priopćilo je u ponedjeljak njemačko ministarstvo gospodarstva.

"Riječ je o proglašenju sankcija za ruski brod. Sa žaljenjem uzimamo na znanje tu vijest", rekao je za AFP glasnogovornik ministarstva, potvrdivši informaciju njemačkog gospodarskog dnevnika Handelsblatta po kojoj će Washington u utorak službeno objaviti tu odluku.

Administracija Donalda Trumpa je ovih mjeseci zaredala s prijetnjama poduzećima koja sudjeluju u tom strateškom projektu koji popola financiraju ruski naftni div Gazprom i europske kompanije.

Washington je ljetos osnažio mehanizme koji utiru put sankcijama, ali ih ipak nije uveo.

Službena objava odluke predviđena u utorak, događa se dan uoči završetka mandata Donalda Trumpa i preuzimanja dužnosti Joea Bidena.

Plinovod Sjeverni tok 2, koji je po prvotnom planu trebao biti pušten u rad početkom 2020., trebao bi biti dvostruko većeg kapaciteta od nešto starijeg Sjevernog toka 1 i jamčiti sigurnu opskrbu zapadne Europe preko Baltičkog mora.

No protive mu se Sjedinjene Države i europske zemlje, poput Poljske, koje se boje europske ovisnosti o ruskom plinu koju bi Moskva mogla iskoristiti kao sredstvo političkog pritiska.

Ekološki aktivisti ishodili obustavu gradnje Sjevernog toka 2

Ekološka aktivistička skupina Nabu objavila je u ponedjeljak da je uložila žalbu njemačkom regulatoru kako bi privremeno obustavila radove na plinovodu Sjeverni tok 2 u njemačkim vodama.

image
AFP

Krajem prošlog tjedna njemačka Federalna pomorska i hidrografska agencija (BSH) dala je zeleno svjetlo da se odmah nastavi s gradnjom kontroverznog plinovoda Sjevernog toka 2 u njemačkim vodama. Dosadašnja dozvola predviđala je nastavak gradnje od kraja svibnja.

Posljednja dionica plinovoda u njemačkim teritorijalnim vodama proteže uz rub zaštićenog ptičjeg rezervata i po ocjeni agencije "neće značajnije" utjecati na ptičje vrste jer su cijevi postavljene na velikoj dubini.

Da bi se zaštitile ptice, BSH je odredio da se u razdoblju od siječnja do svibnja radovi nakon maksimalno 30 dana prekidaju na 14 dana.

Aktivisti okupljeni u udruzi Nabu žalili su se danas na tu odluku agencije, čime su radovi na projektu automatski obustavljeni, potvrdio je BSH.

Gotovo dovršeni Sjeverni tok 2 trebao bi udvostručiti količinu ruskog prirodnog plina koji će kroz Baltičko more stizati u Njemačku i time joj osigurati opskrbu cjenovno prihvatljivim energentom u razdoblju postupnog odbacivanja ugljena i nuklearne energije.

Plinovod gradi konzorcij predviđen ruskim plinskim divom Gazpromom čiji su zapadni partneri njemački Uniper i BASF-ov Wintershall Dea, britansko-nizozemski Shell, austrijski OMV i francuski Engie.

Dovršetak projekta uključuje postavljanje cijevi na potezu dugom oko 150 kilometara, uključujući 30 kilometara u njemačkom ekonomskom pojasu i 120 kilometara u danskim vodama. 

Gazprom potvrdio probleme u gradnji Sjevernog toka 2

Ruski proizvođač plina Gazprom potvrdio je probleme u gradnji plinovoda Sjeverni tok 2 u prospektu za izdanje euroobveznica, naznačivši da bi zbog političkog pritiska mogao biti prisiljen obustaviti ili otkazati projekt.

Gazpromove su dionice uvrštene u burzovnu kotaciju pa je prije ponude obveznica obavezan izvijestiti ulagače o svim potencijalnim rizicima, objašnjava Reuters.

U prospektu za izdanje euroobveznica, koji je Reuters dobio na uvid, kompanija napominje da postoji rizik da bi projekt plinovoda Sjeverni tok 2 mogao biti suspendiran ili otkazan zbog političkog pritiska.

"U realizaciji naših velikih međunarodnih projekata, poput plinovoda Sjeverni tok 2, suočili smo se i možda ćemo se i dalje susretati s rizicima povezanim s promjenama političkih uvjeta u više regija, vezano za takve projekte", stoji u prospektu.

"U iznimnim okolnostima, uključujući politički pritisak, takve promjene mogu rezultirati obustavom ili napuštanjem projekta", dodao je Gazprom.

Bude li Sjeverni tok 2 obustavljen ili otkazan, kompanija bi se mogla suočiti s financijskim zahtjevima izvođača, navodi se u prospektu. 

"Od nas bi se mogle tražiti naknade, uključujući odštete, penalitete, naknade za otkazivanje i druge slične isplate. Možda će se tražiti i da knjižimo značajne rezervacije za otpise vezane za naša ulaganja", objašnjavaju u prospektu.

Cjevovod vrijedan 11 milijardi dolara trebao bi povezati Rusiju i Njemačku i udvostručiti postojeće godišnje kapacitete Sjevernog toka na 110 milijardi prostornih metara a postao je točka spoticanja u odnosima Moskve i Washingtona, koji mu je uveo sankcije.

Gradnja je obustavljena krajem 2019. godine nakon što je glavna tvrtka za postavljanje cijevi Allseas odustala od angažmana, strahujući od sankcija. Radovi su nastavljeni u prosincu prošle godine kada su u njemačkim vodama postavljene cijevi na potezu dugom 2,6 kilometara.

SAD nastoji blokirati cjevovod kako bi povećao prodaju vlastitog ukapljenog prirodnog plina u Europi i ovog su tjedna uveli sankcije ruskom brodu Fortuna, koji je trebao odraditi veliki dio posla u postavljanju cijevi na preostalim dionicama.

Moskva tvrdi da je projekt isključivo komercijalan i Njemačka ga još uvijek podupire, ali se ponovo našla pod pritiskom nakon što je u ponedjeljak po povratku u Rusiju uhićen kritičar Kremlja Aleksej Navaljni, koji se u Njemačkoj liječio od posljedica trovanja, objašnjava Reuters.

16. travanj 2024 13:33