StoryEditorOCM

Šuma bez stazeSplitski profesor Mladen Šolić objavio knjigu o odnosu čovjeka i prirode

Piše M. I.
9. siječnja 2024. - 10:00

Kao rezultat 40-godišnjeg bavljenja ekologijom prof.dr.sc. Mladen Šolić objavio je knjigu "Šuma bez staze". Šolić je voditelj laboratorija za mikrobiologiju Instituta za oceanografiju i ribarstvo Split i redoviti profesor iz ekološke skupine predmeta na sveučilištima u Splitu i Zagrebu.

Kako piše na Facebook stranicama IZOR-a, "Šuma bez staze" je priča o ekologiji, ali još i više priča o odnosu čovjeka i prirode. Knjiga je oda ekologiji, duboko društveno ukorijenjenoj znanosti, koja je uvijek ukazivala na neraskidivu povezanost i isprepletenost prirode i ljudske civilizacije, koje su se uvijek zrcalile jedna u drugoj.

Ova znanost baštini veliko intelektualno nasljeđe, neprestano suprotstavljanje različitih ideja, što je bilo pogonsko gorivo razvitka i napretka znanstvene discipline koja je danas važna za svakoga. Suprotstavljene ideje, ponekad potpuno suprotne, izmjenjivale su se na ekološkom tronu, a svaka od njih donosila je određenu razinu istine, mijenjajući naše poglede na prirodu, ali i na ljudsko društvo. Upravo zbog te svoje unutrašnje raznolikosti perspektiva, ekologija je iznimno doprinijela našem poimanju prirodnog svijeta i našeg mjesta u njemu.

Kao znanstvena podloga ekoloških pokreta i environmentalizma, ekologija danas jasno ukazuje na potrebu ozbiljnog zaokreta u razvitku ljudske civilizacije i njenom odnosu prema prirodi. Jačanje svijesti o našoj povezanosti i ovisnosti o prirodi danas je potrebnije nego ikada prije. Priroda je dominantno ustrojena na međusobnoj ovisnosti i suradnji, a daleko manje na sukobima i kompeticiji i to je strategija koju čovječanstvo treba oponašati.

Prof.dr.sc. Mladen Šolić do sada je objavio 11 knjiga, te preko 150 znanstvenih i stručnih radova. Popularizirao je ekološke teme kroz knjige "Ljepota različitosti", koja govori o problematici biološke raznolikosti na Zemlji, "Umijeće življenja", koja se bavi ekologijom ponašanja životinja, "Krojenje života", koja govori o odnosu živog svijeta i neživog okoliša, te "Put u Liliput" koja proučava utjecaj klimatskih promjena na živi svijet na Zemlji. Dobitnik je nagrade HAZU-a za 2006. godinu za najviša znanstvena dostignuća u Republici Hrvatskoj za područje prirodnih znanosti i matematike.

image

Knjiga Mladena Šolića

29. travanj 2024 00:52