StoryEditorOCM

morski plesSnimljena jedna od najrjeđih životinja na svijetu: ženke narastu do dva metra, dok su mužjaci obično dugi tek 2,5 centimetra

Piše VauMIjau
13. siječnja 2022. - 15:41

Tek šačica ljudi imala je priliku uživo vidjeti zadivljujuću hobotnicu tremoctopus, znanu i pod nazivom 'blanket octopus', odnosno 'hobotnica pokrivač', jednu od najrjeđih morskih životinja, piše Guardian.

Te sreće bila je morska biologinja Jacinta Shackleton koja je neobičnu hobotnicu ugledala i snimila kod otoka Lady Elliot na Velikom koraljnom grebenu, prenosi VauMijau.

'Kad sam je ugledala, pomislila sam da se možda radi o nekoj mladoj ribi s dugim perajama. No kad sam se približila, shvatila sam da je to ženka tremoctopus hobotnice i obuzelo me silno veselje i uzbuđenje', kazala je Shackleton.

'Vikala sam kroz svoju disalicu: 'To je hobotnica pokrivač!' Bila sam tako uzbuđena da sam jedva uspjela zadržati dah kako bi zaronila.'

Tremoctopus hobotnice izuzetno su rijetke. Jedan je primjerak prvi put viđen prije 21 godinu sjeverno od Velikog koraljnog grebena, kad je neobičnu životinju spazio dr. Julian Finn, kustos morskih kralježnjaka u Muzeju Victoria.

Tada je u novozelandskom časopisu Journal of Marine and Freshwater Research napisao kako se kod ove životinje može vidjeti najekstremniji primjer razlike u veličinama između mužjaka i ženki.

Naime, ženke tremoctopus hobotnice narastu do dva metra, dok su mužjaci obično dugi tek 2,5 centimetra.

Također, mužjaci nemaju karakteristični plašt koji se prelijeva u različitim nijansama zbog čega je ova životinja tako privlačna.

Ženke se pokrivačem ili plaštom koriste kako bi odvratile predatore.

Shackleton vjeruje kako je ova hobotnica u tom području viđena tek tri puta. Svoj životni vijek obično provodi na otvorenom moru, pa je jako neobično vidjeti neki primjerak tako blizu grebenu. Dodala je kako je prava sreća što se zatekla na pravom mjestu u pravo vrijeme kako bi snimila zadivljujući prizor.

No Shackleton je i prije znala viđati neobične životinje. U moru je susrela neobične raže mante, no kaže kako joj je susret s hobotnicom pokrivačem ipak nešto posebno.

'Vidjeti jedan primjerak uživo je neopisivo. Njeni pokreti bili su nevjerojatni. Izgledalo je kao da pleše kroz vodu s velikim plaštem. Živopisne boje su nevjerojatne, ne možeš ih prestati gledati. Nikad nisam vidjela nešto slično, a mislim da nikad više niti neću', kazala je Jacinta Shackleton.

19. travanj 2024 16:21