StoryEditorOCM

ljeto u mornaraŠkola mora okupila gotovo 250 djece: ‘Sljedeću godinu planiramo ući u još ozbiljniju priču‘

Piše M. I.
18. rujna 2023. - 12:08
Škola mora ovog ljeta okupila je 250 djece, među kojima i dosta njih iz SAD-a, Ukrajine, Njemačke, Italije...JK Mornar

Ovogodišnje treće izdanje Škole mora privuklo je 247 djece u pet turnusa po dva tjedna, javljaju na iz Jedriličarskog kluba Mornar.

Ovu zanimljivu školu osmislio je Filip Jurišić Gašo, a u djelo vrlo uspješno provodi Filip Jurišić – Mali Gašo. Imenjaci su i prezimenjaci, no u rodu nisu. Dijeli ih deset godina, stariji je etablirani jedriličar Mornara, osvajač medalja s europskih i svjetskih prvenstava, dok je mlađi u našem najuspješnijem jedriličarskom klubu zadužen da bi djecu u Školi mora podučavao morskim vještinama.

U ovoj školi tražilo se mjesto više.

- Bilo je i puno stranaca, Amerikanaca, Rusa, Ukrajinaca, Nijemaca, Talijana - kaže Mali Gašo koji jevodio školu zajedno s kolegama Barbarom Vesanović i Sašom Jocićem.

- Jedrili su u optimistima, upravljali brodicama na daljinsko upravljanje, priuštili smo im ribolov s broda, a pritom su naučili osnove o ribama. Mislim da ih sada sve znaju prepoznati. Isto tako su plivali, u tome smo organizirali natjecanja, ronili su s disalicama i perajama, vezivali su čvorove…

image
JK Mornar

Škola mora se odvijala na nekoliko lokacija. Središnje mjesto je bio Jedriličarski klub Mornar, a od tamo se gumenjacima išlo na Kašjune, Obojenu svjetlost, ispod Vile Dalmacija, dok se "u ribe" plovilo na Čiovo.

I ove godine se razmišljalo kako Školu mora, zbog interesa, organizirati i u nekim dalmatinskim mjestima, što po otocima, što uz obalu, ali stiska s vremenom i ljudstvom uvjetovala je ostanak u Splitu.

- Zato za sljedeću godinu planiramo ući u još ozbiljniju priču. Sve ovo do sada je bila igra namijenjena prvenstvo djeci kako bi usvojila morske vještine. Jedna od ideja jest organizirati "team building" u koji bi za vikend uključili roditelje. Naime, roditelji su također zainteresirani provoditi vrijeme s djecom, pa i sami nešto naučiti. Zanimljivo bi bilo napraviti regatu između roditelja i djece za kraj Škole mora. Tamo negdje oko Mrduje - naglas razmišlja Mali Gašo, zadovoljan i sretan što se jedna lijepa ideja pretvorila u popriličan izazov i evidentan uspjeh.

image
JK Mornar
29. travanj 2024 14:31