StoryEditorOCM

tanka kora ledaRijedak prirodni fenomen u Tršćanskom zaljevu: ‘Ovo je zadnji put viđeno prije 25 godina‘

Piše A. VI./JL
1. veljače 2024. - 09:03

Naši morski susjedi Talijani jučer su mogli svijedočiti prirodnom fenomenu kakav nije viđen 25 godina. Naime, iznad razine mora tijekom noći se na širem području Tršćanskog zaljeva stvorila tanka kora leda!

Sličan prizor zadnji put je zabilježen prije 25 godina, točnije 25. siječnja 1999. godine, kada su vremensk uvjeti bili slični današnjima. I tada se pisalo o pravoj senzaciji, jer su izmjerene temperature bile nekoliko Celzijevih stupnjeva iznad nule.

- Zbog izražene stabilnosti atmosfere i odsustva značajnih vjetrova, vrlo je vjerojatno da su temperature u najnižim prizemnim slojevima bile nekoliko stupnjeva niže nego na visini od oko dva metra, gdje su postavljeni službeni termometri, objasnio je novinar Darko Bradassi.

Prema njegovim riječima, važnu ulogu igrao je tanki sloj magle, koji se već nekoliko dana zadržavao nad morem, zaustavljao sunčeve zrake i povećavao koncentraciju slatke vode u tankom gornjem sloju mora, kao i vrlo mirno more. Dodaje se da je more zadnjih dana bilo potpuno mirno, bez valova.

28. travanj 2024 22:32