StoryEditorOCM

naša pamet‘Radili smo dan i noć...‘: riječki studenti sagradili brod za prestižno natjecanje u Monaku

Piše OM
27. lipnja 2024. - 13:14

U noći sa subote na nedjelju krenut će iz Rijeke put Monaca članovi Udruge primijenjenih tehničkih znanosti (UPTZ), inženjeri i studenti Pomorskog i drugih fakulteta riječkog sveučilišta, gdje ih čeka nastup na prestižnom natjecanju Monaco Energy Boat Challenge koje se održava u kneževini na obali Sredozemnog mora, piše Novi list.

Četvrti je to put da sudjeluju na natjecanju koje organizira Yacht Club de Monaco, čiji je predsjednik knez Albert II.

Ove godine natječu se u klasi "Energy" s plovilom "Vilson", a mjesto među najboljima tražit će u borbi s drugih 17 timova koji sudjeluju na natjecanju, a dolaze iz Nizozemske, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Poljske, Portugala, Čilea, Njemačke, Indije, Italije, Grčke i Kanade.

Ciljaju visoko, a podsjetimo, lani su u toj klasi osvojili izvrsno ukupno 4. mjesto od 13 timova. U Monaco putuje tim od 18 članova, natjecanje traje tijekom prvoga tjedna u srpnju, odnosno od 4. do 6. srpnja.

Porinuće i predstavljanje plovila održano je ispred edukativne radionice Torpedo Pomorskog fakulteta, na kraju bivše Industrijske ulice. Predsjednik Udruge Ljubomir Pozder, inženjer brodogradnje i mentor studentima, kaže da su utrošili više od tri tisuće sati na dizajn, konstrukciju i gradnju plovila.

Više od 20 studenata i inženjera radilo je danonoćno u radionici Torpedo. Duljina plovila je 5,5 metara te ga pogoni motor od 11,5 kilovata.

– To je skoro duplo jači motor nego što smo ga imali lani. Ove godine izradili smo i svoju bateriju, koja je puno lakša od prošlogodišnje. Unaprijedili smo sistem za skretanje, lani smo koristili standardnu sajlu, a ove smo godine ugradili hidrauliku što će dodatno pomoći vozaču da manevrira - kazao je za Novi list Martin Mozetič.

 

27. lipanj 2024 13:15