StoryEditorOCM

inicijativePročišćivači vode na brodovima rješenje su za spas mora od plastičnog otpada

Piše M. I.
2. ožujka 2023. - 11:59

Od godišnje potrošnja plastičnih boca s pitkom vodom u svjetskom pomorskoj floti mogao bi se svake godine izgraditi 1,5 metara širok most do Mjeseca, upozorava IMPA SAVE, inicijativa pokrenuta pod okriljem Međunarodne udruge za kupnju brodova (IMPA), prenosi splash247.com.

IMPA SAVE osnovan je u lipnju 2020. kako bi okupio članove pomorske industrije i podržavanja inicijative održivosti te podupiranja aktivnosti iz agende UN-a 2030., s prvim ciljem masovnog smanjenja plastičnih boca za pitku vodu u pomortsvu. Njim predsjeda Mikael Karlsson, voditelj poslovnog razvoja u Stena‘s Northern Marine Group.

Pridružujući se IMPA SAVE-u, brodovlasnici, upravitelji brodova i obalni dobavljači obvezuju se značajno smanjiti ili ukloniti plastične boce vode za jednokratnu upotrebu iz svakodnevne upotrebe. Pomorska industrija, naime, kupuje 1 milijardu litara vode i stvara oko 40 tona plastičnog otpada svake godine samo od boca za vodu.

"Danas je više od 40 vlasnika i menadžera obećalo, a više od 30 dobavljača koji rade sa svoje strane na pronalaženju alternativnih rješenja za plastiku, kaže Karlsson.

Vijeće IMPA SAVE se sastoji od vodeće skupine brodovlasnika i pomorskih dobavljača, koji predstavljaju tvrtke s kombiniranom flotom od više od 1000 plovila i ogromnom zajedničkom kupovnom moći. Predstavnici Maersk Procurementa, Teekay Shippinga, Wilhelmsen Ship Managementa, OneCare Solutionsa i Weco Shippinga zastupljeni su u vijeću.

Karlsson, koji je također IMPA-in ambasador za održivost, vjeruje da je posjedovanje sustava za pročišćavanje vode brz i jednostavan način za uklanjanje plastičnih boca s pitkom vodom prije 2025. godine.

image

(

AFP

On i njegovi kolege iz vijeća SAVE vjeruju da se šteta po okoliš može značajno smanjiti ovim rješenjem, koje je i jeftinije za brodovlasnike i upravitelje od nabave tisuća plastičnih boca za jednokratnu upotrebu.

"Dobili smo podatke koji pokazuju da plovilo potroši 6000 dolara na kupnju flaširane pitke vode godišnje, a dodajući troškove dizanja, transporta i otpada, vlasnik ili upravitelj na kraju plati još 3000 dolara. Rješenja za proizvodnju i filtriranje vode na brodu koštaju između 3.000 i 6.000 dolara" tvrdi.

Preko 10 posto globalne flote već se obvezalo na to, ali mnoge kompanije još su skeptične po pitanju pitke vodeiz drugih izvora.

U budućnosti će se program IMPA SAVE proširiti i izvan boca za piće. Karlsson otkriva da oko 150 artikala ima mogućnost postupnog ukidanja. Tvrtke na IMPA London predstavile su ECA tehnologiju koja zamjenjuje potrebu za deterdžentima i drugim rješenjima za čišćenje, a može se proširiti i na odmašćivače.

image
AFP
28. travanj 2024 04:01