StoryEditorOCM

Zlatne rukePriča o barba Ivi Kalčiću iz Opatije koji je izgradio 60 drvenih barki: ‘Ljubav je to... Zanat sam učio u Lovranu‘

Piše M. I.
12. lipnja 2023. - 13:44

Lijepu priču o opatijskom brodograditelju Ivi Kalčiću donosi HRT-ova emisija More. Barba Ivo je u životu izgradio 60 barki i popravio mnoge. Prvu je barku barba Ive napravio davne 1956. godine.

Jadera, Morski vuk, Kontesa i Panitula samo su neke od barki na kojima je radio brodograditelj Ivo. Opatijci kažu – nema na vezu u lučici nijedne koju njegova ruka nije dotaknula pa i nekoliko puta. 

– Naučio sam zanat u Lovranu kod poznatog Gašparinića. 1953. sam išao učiti zanat. Sa 17 godina sam završio zanat i odmah sam počeo raditi, i to je bilo u Medveji. Prve dvije napravio sam u Medveji, treću sam napravio u Ičićima, onda sam išao raditi u Volosko u radionicu. Tamo sam radio 15 godina, u Voloskom, i onda sam došao tu u Opatiju, i tu isto 15 godina. I zadnje godine prije mirovine radio sam u Ičićima u marini, govori Ivo za HRT.

– Drvene barke treba svake godine uređivati, izgubiti najmanje šest-sedam dana ako je vrijeme, tako da ljudi danas ne vole imati baš drvene barke jer je skupo održavanje, preskupo. Ali tu i tamo su neki zaljubljenici, kaže Ivo koji upravo radi na drvenoj barci opatijskoga ribara Marina Žepine.

Još od godine 1956. barba Ivo ne prestaje raditi. Danas mu je popravak barki hobi kojim si krati umirovljeničke dane, druži se i pomogne prijateljima. I priznaje, da ima veću i natkrivenu garažu, možda bi se i u osamdeset i četvrtoj godini života upustio u avanturu izgradnje još pokoje male barke.

29. travanj 2024 00:30