StoryEditorOCM

think greenPreko stotinu volontera čistit će podmorje u Opatiji ove nedjelje

Piše M. I.
17. svibnja 2023. - 16:40

Ove nedjelje u Opatiji će se održati 30. ekološka akcija Think green – Opatija 2023.

Nastavak je to prepoznatljive i društveno odgovorne ekološke akcije Think Green kojom Klub "Roniti se mora" s iznimnim entuzijazmom, volonterima i partnerima organizirano, već 12 godina, čisti morske i slatkovodne površine, provodeći edukaciju djece i svih zainteresiranih za očuvanje životinjskog i biljnog svijeta te okoliša u cijelosti.

Također, ekološki osviješteni ronioci, kroz prateći program, na mlađe generacije prenose znanja o ronjenju kao disciplini, opremi i važnosti odgovornog pristupa prema prirodi.

Očekuje se više od 110 ronioca volontera iz svih krajeva Hrvatske i regije u partnerstvu sa C.I.O.S. grupom i Metis d.d., Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i AqUA – Adriatic Underwater Academy, pod pokroviteljstvom TZ Grada Opatija i Grada Opatija, prionut će vrijedno na jednodnevno čišćenje podmorja.

Akciji čišćenja podmorja pridružit će se i djeca Društva "Naša djeca" Opatija koja i inače djelujući kroz vijeće Dječjeg gradskog vijeća Grada Opatije ukazuju na problematiku onečišćenog mora i okoliša. Djeca će po okončanju akcije baciti kugle s efektivnim mikroorganizmima koji dodatno oplemenjuju morsku vodu.

Eko kugle su izrađene u suradnji s tvrtkom Efektivni mikroorganizmi originalna tehnologija Rijeka d.o.o. (EM Tehnologija Rijeka). Efektivni mikroorganizmi predstavljaju otopinu koja sadrži 80 raznih mikrobnih skupina, u kojoj glavnu ulogu imaju fotosintetske bakterije i bakterije mliječnih kiselina. Uz druge prirodne mikroorganizme s kojima su u sinergiji, nastoje svako područje dovesti u prirodnu ravnotežu. Svaka kuglica, veličine teniske loptice od smjese gline i efektivnih mikroorganizama, pročisti – ako je potrebno, ili dodatno oplemeni "kvadrat" morske površine. Efektivni mikroorganizmi su u potpunosti prirodan proizvod, nisu laboratorijski uzgojeni niti genetski modificirani. Nakon bacanja kuglica u more one padaju na dno te počinju svoj proces dodatnog oplemenjivanja tla.

Ronilački klub "Roniti se mora" već dvanaest godina organizira akcije Think Green u sklopu kojih se čiste podmorja, rijeke i jezera diljem Hrvatske, a osim čišćenja djeluje se i edukativno te se podiže ekološka svijest i ukazuje javnosti na probleme onečišćenja okoliša, a isti ovaj projekt je i ovogodišnji dobitnik nagrade "Ponos Hrvatske".

Cjelokupnu logističku podršku, kao i tijekom prethodnih akcija u drugim gradovima, osiguravaju CIOS grupa i Metis d.d. koji će propisno odvesti i zbrinuti sav prikupljeni otpad.

29. travanj 2024 18:14