StoryEditorOCM

oprezPreko 70 posto ilegalne trgovine životinjama i biljkama odvija se putem pomorskog prometa

Piše M. I.
22. ožujka 2024. - 08:35

Kriminal vezan uz ilegalnu trgovinu životinjama i biljkama predstavlja značajnu prijetnju bioraznolikosti, lokalnom i nacionalnom gospodarstvu, kao i nacionalnoj i međunarodnoj sigurnosti. Nezakonita trgovina divljim životinjama ne samo da ugrožava bezbrojne vrste, već i potkopava stabilnost ekosustava i ugrožava egzistenciju zajednica diljem svijeta. Prepoznajući ozbiljnost ovog problema, 10 organizacija udružilo je snage u borbi protiv ilegalne trgovine divljim životinjama kroz povećanje svijesti i budnosti u globalnim lancima opskrbe, piše portal Splash247.

Posebice je pažnja usmjerena na pomorski promet. Procjenjuje se da se 72-90% divljih životinja kojima se ilegalno trguje, uključujući žive životinje, proizvode životinjskog podrijetla, biljke i drvo, krijumčari putem pomorskog prometa.

S ogromnim obujmom trgovine koja se prevozi morem, potražnjom za bržim isporukama točno na vrijeme i sve većom složenošću intermodalnih lanaca opskrbe, kriminalci sve više iskorištavaju slabosti u globalnim pomorskim lancima opskrbe za promet krijumčarenih predmeta.

image

Nađena slonovača u kontejneru broda

UN/Splash247

Pojačavajući borbu protiv ilegalne trgovine divljim životinjama, 10 međunarodnih organizacija udružilo je snage u inicijativi koju vodi Svjetsko vijeće za brodarstvo, uz potporu Programa Ujedinjenih naroda za razvoj, Globalnog fonda za okoliš i Globalnog programa za divlje životinje, u suradnji s TRAFFIC-om i WWF-om, a supokrovitelji su BIC, Global Shippers Forum, Međunarodni fond za dobrobit životinja i TT Club. Zajedno su izradili praktične smjernice za sve sudionike u opskrbnom lancu, sa savjetima o mjerama koje treba poduzeti, pitanjima koja treba postaviti kako bi se lakše identificirala kriminalna trgovina divljim životinjama i smjernicama za prijavu sumnjivih aktivnosti. Popratni dokument ‘Red Flags‘ služi kao dnevna referenca za sve pojedince uključene u opskrbni lanac.

Naglasak je na provjeri legitimnosti tereta, pravilnom pečaćenju pošiljaka, provođenju procjene rizika i hitnom upozoravanju nacionalnih vlasti na sumnjive aktivnosti, prema potrebi.

Prošlog ožujka, carinski službenici u luci Haiphong u Vijetnamu otkrili su čak sedam tona slonovače na jednom kontejneru.

Kontejner je krenuo iz Angole i prešao u Singapur, a deklarirano je da sadrži kikiriki. Krijumčari često prikrivaju podrijetlo pošiljke u nadi da će im to omogućiti da izbjegnu otkrivanje.

25. travanj 2024 21:04