StoryEditorOCM

primjer drugimaPomorska škola u Splitu jedina u Hrvatskoj obrazuje mlade za zanimanje ribarsko nautički tehničar

Piše M. I.
4. srpnja 2024. - 11:21

Služba za savjetodavnu podršku u ribarstvu od prošle školske godine održava predavanja u osnovnim i srednjim školama kako bi se učenicima prenijele informacije o mogućnostima zapošljavanja u sektoru ribarstva te kako bi se učenici upoznali s potrebama sektora i mogućnostima razvoja karijera u ovoj primarnoj djelatnosti.

Kao nastavak započete suradnje, savjetnici za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva odazvali su se pozivu na dane otvorenih vrata Pomorske škole u Splitu koja je jedina srednjoškolska ustanova u Hrvatskoj u kojoj se učenici kroz četverogodišnje školovanje obrazuju za zanimanje ribarsko nautički tehničar

Uz redovite predmete kojima se učenici obrazuju za rad na području morskog ribarstva, profesorica Marijana De Marchi je zajedno s učenicima osnovala eko grupu "Zdravo more" koja ima za cilj informirati javnost o ekološkim problemima, prvenstveno problemima velike količine mikroplastike u moru te spriječiti onečišćenje mora i obale. 

image

Eko grupa "Zdravo more"
 

Božidar Vukičević/Cropix

Eko grupa "Zdravo more" je osvojila titulu najboljeg srednjoškolskog eko projekta RH u kategoriji srednjih škola u natječaju EkoLucija 101 te je za nagradu gostovala u Europskom parlamentu  u Strasbourgu gdje su se predstavili na simuliranoj sjednici za mlade te pokazali stručnost i usmjerenost u ostvarivanju ekoloških ciljeva. Kroz sudjelovanja u mnogobrojnim projektima učenici su ostvarili višebrojne nagrade na eko akcijama čišćenja Jadranskog mora i obale.

U istraživanju podmorja i na eko akcijama sudjeluju dvije grupe učenika; “dronaši” – učenici koji upravljaju s dva podvodna drona te “ronioci” – skupina učenika licenciranih za ronjenje. Pomoću dronova učenici izvlače otpad robotskom rukom, snimaju podmorje te mjere njegovu temperaturu pomažući tako skupini ronioca u lociranju većeg otpada.

- Razvoj gospodarstva i ribarskog sektora mogu osigurati samo mladi obrazovani kadrovi spremni za stjecanje potrebnih vještina i znanja potrebnih za razvoj održivog ribolova i akvakulture. Suradnjom obrazovnih institucija te tijela nadležnih za poslove ribarstva otvaraju se mogućnosti za daljnji razvoj i unaprjeđenje strukovnog obrazovanja za zanimanja potrebna u sektoru ribarstva, za što je Pomorska škola u Splitu odličan primjer - komentirali su iz Uprave za ribarstvo.

06. srpanj 2024 11:58