StoryEditorOCM

COLLEC’ THORPlutajuća kanta koja guta otpad! Konstruirana je za čišćenje mora, evo kako funkcionira

Piše J. KAPOR
31. siječnja 2023. - 09:10

Sve jadranske uvale okrenute jugoistoku imaju isti problem – sa šilokom su preplavljene smećem. I ne radi se tu (samo) o mikroplastici i drugim sitnicama, nego o debelom sloju smeća koje do naše obale donose vjetar i morske struje s ušća Bojane, iz Albanije i s Otranta. Dubrovnik i nekolicina drugih gradova pokušali su se tome oduprijeti specijalnim plovilima, ali to je rješenje koje traži posadu i mirno more.

Collec’Thor, automatska kanta za otpatke, radi 24 sata dnevno, petkom i svetkom, i lako se može montirati ne samo uz rivu, nego i na plutajući ponton u marinama. Konstruiran je da hidrodinamički privlači otpad na razmjerno velikoj površini, a uskladištiti može do sto kilograma raznog krupnog, sitnog, pa čak i tekućeg otpada.

Na kraju dana operator jedino treba pokrenuti elektromotor koji će podignuti kantu, nakon čega je lako može otvoriti i isprazniti. Nautičari ne vole vidjeti kad pokraj njihove brodice pluta nešto što moru ne pripada, pa bi znali cijeniti ovakav uređaj usidren negdje uz njihov vez, jer uređaj djeluje sasvim nečujno, prirodnim prelijevanjem vode s otpadom u košaru.

24. travanj 2024 06:58