StoryEditorOCM

eko akcija‘Plava i zelena čistka‘: vrijedni volonteri dva dana čistili obalu i podmorje u ACI Šimuni

Piše M. I.
6. svibnja 2024. - 11:45

Nakon uspješno provedenih akcija čišćenja prošle godine, brojni građani i volonteri su se i ove godine okupili u ACI marini Šimuni kako bi zajedničkim snagama očistili okoliš i podmorje u sklopu dvodnevne inicijative "Plava i zelena čistka". U akciji su sudjelovali i djelatnici ACI marine Šimuni te šesnaestogodišnji Kristijan Gligora, najmlađi podvodni arheolog na svijetu i ACI-jev ambasador.

Ova hvalevrijedna inicijativa organizirana pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Grada Paga, Grada Paga i Čistoće Pag d.o.o., i uz angažman Udruge Šimuni, donijela je iznimne rezultate u rasterećenju okoliša od velikih količina otpada te predstavlja jedinstvenu priliku svakom pojednicu da aktivno doprinesu zaštiti okoliša i pozitivnom utjecaju na lokalnu zajednicu.

Kao najmlađi podvodni istraživač u Hrvatskoj, šesnaestogodišnji Kristijan Gligora, zajedno je s roniocima i mnogobrojnim volonterima pomogao u unaprjeđenju stanja prirode i očuvanju okoliša. Njegov angažman simbol je strasti i predanosti te inspiracija za buduće generacije mladih istraživača. Kristijan je stekao značajnu reputaciju svojim otkrićima podvodnih arheoloških lokaliteta, ističući se po pronalascima kao što su antička riva na obali Girenice i antički brod kod otoka Mauna.

Upravo zbog toga njegova istraživanja obogaćuju naše razumijevanje povijesti te potiču svijest o važnosti zaštite morskog okoliša. Stoga, ACI, kao predvodnik u podršci mladim talentima u Hrvatskoj, ponosno pruža Kristijanu i drugim mladim entuzijastima podršku i mentorstvo na njihovom putu prema ostvarenju punih potencijala jer njihov rad ne samo da oblikuje budućnost istraživanja i očuvanja okoliša, već i postavlja temelje za trajnu zaštitu prirodnih resursa Hrvatske, ali i šire.

Osim što pomažu u očuvanju okoliša, ovakve inicijative ključne su i radi drugih razloga; čisti okoliš pridonosi atraktivnosti turističkih destinacija, što je ključno za održivost turizma, potiču suradnju i angažman lokalne zajednice što jača osjećaj zajedništva i odgovornosti te pomažu podizanju svijesti o važnosti očuvanja okoliša što može potaknuti ljude na dugoročne promjene u ponašanju.

image

Najmlađi podvodni istraživač u Hrvatskoj, šesnaestogodišnji Kristijan Gligora

ACI Šimuni
27. svibanj 2024 04:27