StoryEditorOCM

opasnost na moruPirati napali danski tanker u Gvinejskom zaljevu, ugroženo 16 članova posade

Piše M. I.
28. ožujka 2023. - 13:10

Strani mediji javljaju o piratskom napadu na jedan tanker uz obalu DR Konga, u blizini Point Noirea u Gvinejskom zaljevu.

Prema nekim izvještajima, riječ je o napadu na tanker Monjasa Reformer, u vlasništvu danske Monjase, a njime upravlja Montec Ship Management. Na tankeru navodno plovi 16 članova posade, prenosi fleetmon.com

Kako su kanali za komunikaciju na brodu trenutačno u prekid u suradnji s tamošnjim vlastima, poduzimaju se sve mjere kako bi se pružila podrška posadi koja se nalazi u ozbiljnoj životnoj situaciji.

Monjasa Reformer angažiran je u Zapadnoj Africi kao dio Monjasinih globalnih operacija brodskih goriva i trenutno prevozi brodsko plinsko ulje, loživo ulje s vrlo niskim sadržajem sumpora, te proizvode od loživog ulja s visokim sadržajem sumpora.

Nema izvješća o šteti na brodu ili teretu.

image

Lokacija napada

fleetmon.com

Ovo je prvi piratski napadu posljed nja četiri mjeseca. U studenom je u blizini Obale Bjelokosti napadnut je product tanker B. Ocean u vlasništvu južnokorejske kompanije, s kojeg su pirati ukrali naftu te oštetili opremu. Talijanska mornarica pohitala je u pomoć tankeru u tom incidentu.

ICC-ev Međunarodni pomorski ured (IMB) u svom je godišnjem izvješću za 2022. naveo da je u prošloj godini zabilježeno 19 incidenata povezanih s piratima u Gvinejskom zaljevu. Pozvali su na oprez te naglasili da prijetnja i dalje postoji u ovom području.

20. travanj 2024 18:02