StoryEditorOCM

zelena rutaNorveške kompanije najavile gradnju prvog kontejnerskog broda s pogonom na amonijak

Piše OM
6. studenog 2023. - 12:24

Norveške kompanije najavile su inovativni projekt – izgradnju prvog kontejnerskog broda s pogonom na amonijak na svijetu. Brod, za koji očekuju da će zaploviti do 2026., bit će izgrađen kao dio partnerstva između norveške North Sea Container Line i proizvođača amonijaka Yara International i njegove podružnice Yara Clean Energy, uz potporu norveške vlade kroz investicijski fond Enova, javlja Pomorac.hr.

Kompanije nisu otkrile pojedinosti o veličini broda, ali su izvijestile da je dizajniran za plovidbu na ruti između Norveške i sjeverne Europe, konkretno za uslugu između Osla i Brevika u Norveškoj te Hamburga i Bremerhavena u Njemačkoj. Brodom, imena Yara Eyde, upravljat će NCL Oslo, nova zajednička tvrtka North Sea Container Line i Yara International.

“Zadovoljni smo što možemo surađivati u različitim sektorima i pokazati da su smanjenja emisija moguća. Naše ‘zeleno putovanje’ započelo je s Yara Birkeland, prvim autonomnim električnim kontejnerskim brodom na svijetu, a sada se nastavlja s Yara Eyde, koji će postati prvi kontejnerski brod s pogonom na čisti amonijak na svijetu”, rekao je Svein Tore Holsether, izvršni direktor Yara Internationala u svojoj najavi projekta, prenosi The Maritime Executive.

Plan je da ovaj brod za pogon koristi isključivo amonijak od samog ulaska u službu, čime bi postao jedan od prvih u svijetu. Nekoliko proizvođača motora diljem svijeta postiglo je značajne rezultate u dizajnu motora i sustava za opskrbu gorivom na amonijak, a u tijeku je i nekoliko demonstracijskih projekata – kao i utrka među kompanijama koje žele imati prvi trgovački brod na amonijak.

Ovaj kontejnerski brod bit će “pogonjen amonijakom te opremljen baterijom od 250 kWh i opcijom napajanja s obale”. Tvrtke su izvijestile da će novi kontejnerski brod na ruti između Brevila i Europe pomoći smanjenju emisija CO2 za 11.000 tona godišnje.

Projektu je dodijeljeno približno 3,6 milijuna dolara od ukupno 63 milijuna dolara u sklopu programa bespovratnih sredstava za projekte dekarbonizacije pomorskog prometa koji je najavljen krajem rujna. Viridis Bulk Carriers također prima Enova bespovratna sredstva za dva teretna broda s pogonom na amonijak od 4.700 tona koja će zaploviti do kraja 2025. godine. Azane Fuel Solutions, u suradnji s tvrtkom Yara Clean Ammonia, također dobiva potporu za razvoj infrastrukture za bunkeriranje amonijaka, dok su drugi projekti koje financira Enova povezani s pogonom na vodik i baterije, kao i na hvatanje ugljika na brodovima.

Planirano je da se kontejnerski brod nazove Yara Eyde, u čast norveškog industrijalca Sama Eydea. Eyde je odigrao ključnu ulogu u industrijalizaciji Norveške početkom 20. stoljeća kroz veliki razvoj hidroelektrana u Norveškoj, a bio je osnivač nekoliko najvećih norveških korporacija, uključujući Yaru, Hydro i Elkem. Također je bio partner Kristiana Birkelanda po kojem su tvrtke nazvale svoj prototip autonomnog električnog plovila.

Ovo je već drugi next-gen brodski projekt za North Sea Container Line. Prošle godine najavili su izgradnju kontejnerskih brodova od 1.300 TEU na metanol. Brodove grade kineska brodogradilišta, a Sjevernim morem zaplovit će 2024. godine.

image

sdsadsa ds d

Screenshot/Facebook

Yara je izvijestila da će pridonijeti razvoju tržišta brodskog pogona na amonijak kroz financiranje razvojnog i logističkog segmenta za amonijak kao brodsko gorivo. Yara Clean Ammonia opskrbit će Yara Eyde amonijakom koji se proizvodi bez fosilnih goriva ili gotovo bez ugljika. Usredotočeni su na amonijak proizveden iz obnovljivih izvora energije ili prirodnog plina gdje se do 95 posto emisija CO2 hvata i trajno skladišti.

Yara Clean Ammonia surađuje s Azane Fuel Solutions, mrežom skladišta i bunker-stanica, u razvoju opskrbe amonijakom u norveškim i eventualno skandinavskim lukama. Naglašavaju da će time amonijak postati dostupan kao brodsko gorivo i također može doprinijeti postizanju norveškog cilja smanjenja emisija iz offshore sektora.

27. travanj 2024 17:44