StoryEditorOCM

150 milijuna dolaraNakon šest godina završen je kineski Titanic: noćenje u luksuznoj replici koštat će oko 900 kuna, a izrađena je i kopija luke Southampton

14. svibnja 2021. - 13:36

Više od stoljeća od zlosretne sudbine, olupina Titanica će isplivati na površinu u kineskom turističkom parku gdje će posjetitelji moći provesti noć u golemoj luksuznoj kopiji broda.

Investitor je na pothvat bio inspiriran filmom iz 1997. o nesretnoj plovidbi koji je jedan od najpopularnijih filmova u Kini.

Izvorni luksuzni brod, najveći do tada sagrađen i proglašen nepotopivim, postao je sinonim za nesreću od potonuća u Atlantiku 1912. nakon udara u ledenjak.  Život je tada izgubilo 1500 ljudi.

image
Noel Celis/AFP

Investitor Su Shaojun uložio je u šest godina gradnje raskošne kopije duge 260 metara više od 150 milijuna dolara. "Nadam se da će brod biti tu i za 100 ili 200 godina", kaže Su. "Gradimo muzej za Titanic."

Sve od blagovonice do luksuznih kabina, pa čak i ručki na vratima u stilu je originalnog Titanica.

Brod je glavna atrakcija u zabavnom parku u pokrajini Sečuan udaljenoj tisuću kilometara od mora.

image
Noel Celis/AFP

Izrađena je i kopija luke Southampton u kojoj se filmski junak Jack (Leonardo DiCaprio) ukrcava na brod nakon što je osvojio kartu na okladi.

Cijena noćenja je oko 150 dolara i pruža ugođaj krstarenja na brodu s pet zvjezdica, kaže Su. Uz funkcionirajući parni motor gosti će imati dojam da su na pravom brodu, dodaje.

Su se nada da će atrakciju godišnje posjetiti pet milijuna posjetitelja.

image
Noel Celis/AFP
19. travanj 2024 01:40