StoryEditorOCM

ŠMINKA OD MILIJUN KUNANakon pustih godina Jelšani će se od svibnja šetati preuređenom rivom

Piše Mirko Crnčević
8. ožujka 2021. - 12:31

Premda je pandemija nanijela velike štete hrvatskom gospodarstvu, što se održava i na punjenje lokalnih proračuna, ipak se u našim primorskim mjestima ponešto kreće naprijed.

Građani se nadaju da uskoro stižu prve turističke laste i da svoja mjesta moraju što je moguće bolje pripremiti za sezonu, ali za ovu priču još je bitnije što nam slijede lokalni izbori, pa gradski i općinski čelnici koriste i "zlatne rezerve" samo da bi se radove pokrenulo kako bi stanovnici vidjeli da se ipak nešto konkretno radi s njihovim novcem.

Tako je i Općina Jelsa pokrenula veliki projekt uređenja mjesne rive, koji je pripreman već nekoliko godina. Napokon je dovršena projektna dokumentacija i dobivene su sve potrebne suglasnosti, među kojima i ona Konzervatorskog odjela u Splitu, pa su radovi u punom zamahu.

Projekt je, nakon oglašavanja javnih natječaja na koje se nitko nije javljao, u konačnici povjeren građevinskom obrtu "Fjord" iz Gdinja, u vlasništvu Metkiora Ćurina.

- Riječ je o novoj fazi uređenja rive i obalnog pojasa, što podrazumijeva popločenje i hortikulturno uređenje javnog prostora od četiri tisuće četvornih metara, na predjelu od Velega mosta do zapadne kale prema crkvici svetog Ivana, odnosno pekarnici "Grabić". Jelsa će nakon dovršetka radova i svojim izgledom privlačiti turiste - rekao je Nikša Peronja, općinski načelnik.

Ulaganje je vrijedno 1,1 milijun kuna, a sve bi trebalo biti dovršeno do 1. svibnja. Općinari najavljuju da će se sljedeće godine završavati potpuno uređenje centra mjesta, uključujući i ulaz u jedan od prepoznatljivijih parkova Dalmacije, što je fomiran daleke 1870. godine. M. CRNČEVIĆ

20. travanj 2024 15:46