StoryEditorOCM

guinessov rekordNajstarija poruka u boci ikad: Njemica na plaži pronašla svitak koji je plutao 99 godina!

Piše V.V.
7. siječnja 2023. - 17:23

Šetajući sa svojim suprugom Horstom, Marianne Winkler prije točno pet godina na plaži na njemačkom otoku Amrumu uočila bocu sa svitkom papira u njoj. Na papiru je bila poruka za koju se smatra da je najstarija zabilježena poruka u boci. Nalazila se u jednoj od 1020 boca koje su u Sjeverno more bačene između 1904. i 1906. godine u sklopu akcije istraživanja morskih struja koje je provodio Marine Biological Association iz Plymoutha u Velikoj Britaniji.

Nalaznici su zamoljeni da im mjesto i vrijeme nalaska boce prijave, a zauzvrat će dobiti nagradu od jednog šilinga. Znatan dio boca pronađen je već nekoliko mjeseci nakon bacanja u more na engleskim obalama, a neke su u svoje mreže ulovili ribari.

Marianne je o svoj pronalazak prijavila u Plymouth, dobila obećani šiling i sada čeka da poruka iz njene boce bude uvrštena u Guinnessovu knjigu rekorda kao poruka koja je najduže plutala od porinuća do pronalaženja. Rekord je dosad držala boca koja je sa svojom porukom plutala 99 godina. Ima neke simbolike u činjenici da je bocu pronašla baš Marianne koja je prije umirovljenja radila je kao poštarica u njemačkoj pošti.

image

Marianne Winkler sa suprugom Horstom 2017. godine na plaži na njemačkom otoku Amrumu

29. travanj 2024 20:03