StoryEditorOCM

‘Laser Europa cup‘Na Hvaru održana 45. međunarodna novogodišnja regata: Hrvati i Ukrajinci imali najviše razloga za slavlje

Piše Mirko Crnčević
1. siječnja 2023. - 09:58

Sukladno dugogodišnjoj tradiciji u Hvaru je održana 45. međunarodna novogodišnja regata ‘Laser Europa cup 2022.‘ (27. do 30. prosinca), a koju redovito organizira JK ‘Zvir‘. Od tajnika kluba i legende otočnog jedrenja, Nikše Ive - Čaneta, doznajemo da su ovaj put financijsku potporu imali tek od TZG Hvara (20.000 kn), dok se Grad oglušio, što je ujedno razlog da u tom popularnom natjecanju nisu sudjelovali i ‘optimisti‘.

Dakle, u hvarskom akvatoriju, po relativno dobrom vremenu, su regatavali tek laseraši, naravno u kategorijama ILCA 7, 6 i 4 (ranije Standard, Radial i 4,7), ukupno njih 64. Odjedrili su 5-6 plovova, a u konačnici su najviše razloga za slavlje, pored naših domaćih snaga, imali Ukrajinci. Ajde, barem da im nešto ide od ruke, pa je tako pobjednik u kategoriji ILCA 7 bio Valeriy Kudryashov ispred svojih sunarodnjaka Oskara Madonicha i Andrewa Verdysha. Kada je riječ o kategoriji ILCA 6 ponajbolja je bila Rumunjka Ebru Bolat, dok su se iza nje svrstali naši Niko Jakelić i Petra Mastelić. Ukrajinac Bohdan Rukhlin pobjednik je u kategoriji ILCA 4, a za kojim su zaostali jedriličari Tristan Tol i Ivan Antipin.

image
Christian Preaurer

Ove godine nije se vozila ni memorijalna navigacijska regata ‘Zdenko Roić‘, posvećena utemeljitelju tog naširoko poznatog hvarskog natjecanja. Inače, ukupni pobjednik regate je Ukrajinac Kudryashov temeljem najviše osvojenih prvih mjesta. 

- Ovo je regata s najdužim kontinuitetom u povijesti kada govorimo o ovoj klasi. Svi želimo vjerovati da ćemo doživjeti i veliki jubilej, tj. njeno 50. izdanje. U nadi da će svi nadležni u gradu prepoznati međunarodni ugled koji grad Hvar i JK ‘Zvir‘ uživaju u jedriličarskim krugovima od srca zahvaljujemo svima koji su pomogli u realizaciji natjecanja - kazao je Zlatko Jakelić, dopredsjednik EurILCA organizacije, nakon proglašenja pobjednika te podjele medalja ostalih priznanja.

image
Christian Preaurer
25. travanj 2024 05:33