StoryEditorOCM

glava u torbiKoji su najopasniji poslovi i s kojim se opasnostima susreću radnici u pomorstvu? Na neslavnom prvom mjestu je podvodno zavarivanje

Piše OM
25. kolovoza 2021. - 08:05

Činjenica da je pomorski rad opasan ne može se osporiti. Uvjeti na bilo kojoj offshore platformi, teglenici, dredger-u i drugim plovilima mogu biti opasni, čak i u mirnim vodama. Radnici na naftnim platformama imaju stopu smrtnosti koja je sedam puta veća od prosjeka svih američkih radnika. U opasnosti su i radnici na pomorskim terminalima i u lukama, sa stopom smrtnosti koja je pet puta veća od nacionalnog prosjeka.

Koji su najopasniji poslovi i s kojim se opasnostima susreću radnici u pomorstvu? Neki odgovori mogu se pronaći u članku kojeg donosi gCaptain, a prenosi Pomorac.hr.

Radnici naftnih platformi

Radnici naftnih platformi svakodnevno se suočavaju s raznim opasnostima, bez obzira na radno mjesto. Rade na platformama okruženima morem, bez medicinske pomoći u blizini. Njihov posao fizičke je prirode i često rade u dugim smjenama uz vrlo malo odmora. Kad se dogodi katastrofa poput požara ili eksplozije, nemaju gdje pobjeći.

Prema izvješću američkog CDC-a, radnici u industrijama nafte i plina (na moru i na kopnu) imaju stopu smrtnosti od 27,1 na 100.000 radnika, oko 7 puta veću od nacionalnog prosjeka u SAD-u.

Od svih radnika na offshore platformama, fizički radnici su najugroženiji. Obično su to najmanje iskusni ili najnoviji članovi posade i često prolaze minimalnu obuku. Njihove dužnosti uvelike se razlikuju ovisno o danu i razini njihove vještine, a rizik se povećava kako stječu više iskustva i počnu obavljati složenije poslove. Često su izloženi riziku od pada, izloženosti opasnim kemikalijama ili opremi te padu predmeta s visine.

Kad su radnici na moru prisiljeni raditi svoj posao u uvjetima koji nisu sigurni, rizik od ozljeda eksponencijalno se povećava.

Lučki radnici

U SAD-u gotovo 99% prekomorskog tereta prolazi kroz više od 3700 pomorskih terminala i 1400 intermodalnih veza diljem zemlje. Luke i terminali dinamična su okruženja s velikom količinom prometa, od industrijske opreme, kamiona i drugih vozila. Radnici na ovim terminalima rade u nekim od najopasnijih poslova u pomorskoj industriji. Možda ne rade na otvorenom moru, ali su i dalje pod velikim rizikom od ozljeda ili smrti zbog prirode posla i okoliša u kojem rade.

Prema Nacionalnom institutu za sigurnost i zdravlje na radu (NIOSH), 2017. godine u SAD-u oko 98.000 radnika bilo je zaposleno na pomorskim terminalima i u lukama. Od 2011. do 2017. stopa radnika koji su izgubili živote u nesrećama na radnom mjestu iznosila je 15,9 na 100.000 radnika – oko 5 puta više od prosječne stope smrtnosti za radnu snagu u SAD-u. Radnici u lukama i pomorskim terminalima ozlijeđeni su dva puta češće od prosječnog američkog radnika.

Rad na kopnu fizički je zahtjevan. Izvodi u okruženjima gdje su radnici izloženi visokim temperaturama, teškoj opremi i opasnim kemikalijama. Lučki radnici izloženi opasnosti od ozljeda zbog pada predmeta, utapanja, amputacije te imaju visok rizik od ozljeda glave i zgnječenja.

Pomorci

Muškarci i žene koji rade na brodovima redovito se suočavaju s opasnostima, bez obzira na vrstu posla ili dužnosti. To uključuje ljude koji upravljaju ili rade na tegljačima, baržama, kontejnerskim brodovima, kruzerima, komercijalnim ribarskim čamcima i dredgerima. Posebno su u opasnosti od ozljeda kada vlasnici i operateri ne poduzmu potrebne korake za pregled, popravak i nadogradnju plovila na kojima rade.

image
Ilustracija/AFP

Brojni su primjeri katastrofa koje ranjavaju i oduzimaju živote pomoraca. Prema NIOSH-u, od 2011. do 2017. stopa smrtnosti radnika u industriji pomorskog prometa bila je gotovo 6 puta veća od stope smrtnosti za generalnu populaciju radnika u SAD-u. Pomorci su izgubili živote zbog raznih razloga: utapanja, nesreća na poslu, samoubojstava, kardiovaskularnih bolesti i nasilja na radnom mjestu. Približno 11.000 pomoraca je ozlijeđeno u tom vremenskom periodu.

Uzroci ozljeda su brojni, od rukovanja vodovima, skliskih površina, strmih ljestava, uskih prolaza i loše održavane ili neodgovarajuće opreme. Teški vremenski uvjeti pojačavaju ove opasnosti. Pomorci su također u opasnosti od izloženosti opasnim kemikalijama i gorivu. Zarazne bolesti i psihološki problemi također mogu uzrokovati ozbiljne probleme, od socijalne izolacije, jezičnih barijera, zlouporabe opojnih droga, zlostavljanja ili straha od piratstva u međunarodnim vodama.

Podvodno zavarivanje - najopasniji posao na svijetu

Podvodni zavarivači rade na obalnim platformama i cjevovodima, izvodeći popravke ispod površine vode. Jedna studija dokazala je da je podvodno zavarivanje najopasniji posao u SAD-u.

Posljednji zabilježeni statistički podaci CDC-a o stopi smrtnosti za ronioce pokazuju da je rizik od smrtnosti za podvodne zavarivače čak 40 puta veći od rizika za prosječnog američkog radnika.

Radnici u pomorstvu zaslužuju bolje

Pomorci su izdržljivi. Naporno rade kako bi obavili svoj posao i radili ga kako treba. Iako su upoznati sa svim rizicima s kojima se suočavaju, to ne opravdava nesreće koje se mogu spriječiti i potpune katastrofe u kojima su zbog pogibelji pomoraca oštećene ili razorene cijele obitelji.

Stope smrtnosti koje su 5, 6, 7, pa čak i 40 puta veće od nacionalnog prosjeka jednostavno su neprihvatljive. Radnici u pomorstvu zaslužuju bolje. Kad se kompanije pokušaju sakriti iza Zakona o ograničenju odgovornosti starog 170 godina, što je čest slučaj u SAD-u, ili prisiliti pomorce da se odreknu svojih prava na odštetu, odvjetničke tvrtke koje zastupaju pomorce ne dopuštaju odgovornima da se tako lako izvuku.

Ovakvi sudski sporovi nisu laki, ali su važni. Moraju se pokretati kako bi se poboljšali uvjeti za pomorske radnike diljem svijeta. Bez obzira na sve, prenosi Pomorac.hr.

15. travanj 2024 08:56