StoryEditorOCM

rijetko viđenKanibalske ribe s golemim očnjacima nasukale se na obalama Oregona, znanstvenici u čudu

Piše OM
9. svibnja 2023. - 09:08

Bizarne, rijetko viđene kanibalske ribe s golemim očima i očnjacima poput bodeža preplavile su obalu Oregona u SAD-u, ostavivši stručnjake u nedoumici. U objavi na Facebooku koja datira od 1. svibnja 2023. godine iz Državnog parka Oregona napisali su da je posljednjih tjedana na plažama pronađeno nekoliko nasukanih riba lanceta, prenosi Klik.hr.

"Nitko nije siguran zašto se nasukavaju na obalu", stoji u objavi.

Dugonosa lanceta (Alepisaurus ferox) inače živi u tropskim i suptropskim vodama. Iako se mogu naći u plitkim vodama, njihovo preferirano stanište je zona sumraka - oko 200 do 1000 metara ispod površine oceana.

Jedna od riba lanceta nedavno pronađenih u Oregonu bila je još živa kad ju je voda izbacila i pomogli su joj se da se vrati u ocean te je uspjela otplivati, napisali su iz DP Oregona.

Lancete su jedna od najvećih dubinskih riba, narastu do 2 metra i imaju peraju poput jedra koja se proteže preko gotovo cijelog tijela. Hermafroditi su, dakle imaju i muške i ženske spolne organe, imaju želatinozne mišiće, a tijelo im je prekriveno porama. Oni su također ozloglašeni kanibali, o čemu svjedoče male ribe lancete koje se često pojavljuju u želucima većih.

Prema Live Scienceu postoji nekoliko razlog zbog koji su se mogle nasukati. Prvi je da su te ribe ozlijeđene ili bolesne pa ne mogu učinkovito plivati ​​i biti izgurane na obalu. Drugi je da ih je nasukala oluja. Treći se odnosi na fenomen poznat kao temperaturni šok, gdje je riba iznenada izložena vodi koja je daleko hladnija od njihovog normalnog temperaturnog raspona, piše Live Science.

01. svibanj 2024 12:38