StoryEditorOCM

s okusom soliJamie Oliver podijelio recept za špagete s vongolama koje su osvojile svijet, priprema traje samo 30 minuta

Piše SPIZA SD
24. ožujka 2023. - 12:02

Poznati chef Jamie Oliver velikodušno je sa svijetom podijelio recept za fantastične špagete s vongolama. Ovo jednostavno i ukusno jelo, koje je spremno u samo 30 minuta jako je popularno u Italiji i definitivno ga morate probati. Naravno, pomoću ovog recepta, vaše špagete bit će dobre kao iz restorana - ako ne i bolje. 

"Ova ukusna venecijanska tjestenina sa školjkama prvotno je bilo seljačko jelo, a kasnije je postala talijanski klasik“, rekao je Jamie Oliver za ovo jelo.  

Špagete s vongolama

Sastojci: 

kilogram očišćenih vongola

15 grama svježeg peršina

četiri režnjića češnjaka

deset cherry rajčica

250 mililitara bijelog vina

400 grama špageta

ekstra djevičansko maslinovo ulje

jedan sušeni crveni chilli

Priprema:

Stavite kuhati vodu. Razvrstajte očišćene školjke i one koje nisu dobro zatvorene, zatvorite. Ako se školjke ne mogu zatvoriti, bacite ih. 

Na jaku vatru stavite veću tavu s poklopcem. Sitno narežite stabljike peršina, zatim ih odložite sa strane pa nasjeckajte i listiće. Ogulite i sitno nasjeckajte češnjak, narežite rajčice na četvrtine i pripremite vino.

Stavite tjesteninu u kipuću vodu s prstohvatom soli i kuhajte prema uputama - dok ne postane al dente. Otprilike 5 minuta prije nego što tjestenina bude gotova, pripremite se za početak kuhanja.

U vruću tavu nalijte velikodušnu količinu ekstra djevičanskog maslinovog ulja pa dodajte češnjak, stabljike peršina i dobar prstohvat soli i papra. Smrvite sušeni chilli i dodajte nasjeckane rajčice. Neprestano miješajte i čim češnjak dobije malo boje, ubacite školjke i sve zalijte vinom. Sve dobro protresite pa poklopite tavu.

Nakon tri ili četiri minute školjke će se početi otvarati, nastavite miješati sve dok se sve ne otvore. Maknite tavu s vatre i otklonite sve školjke koje se nisu otvorile. Vaša tjestenina sada bi trebala biti gotovo savršena. Ocijedite je i dodajte u tavu sa školjkama zajedno s lišćem peršina i malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Miješajte još minutu ili dvije.

Odmah nakon pripreme poslužite tjesteninu.

19. travanj 2024 23:10