stdClass Object ( [id] => 1171041 [title] => Izbjegavajući plaćanje putarine u Magellanovu prolazu, Nizozemci su prvi obišli jug Amerike [alias] => izbjegavajuci-placanje-putarine-u-magellanovu-prolazu-nizozemci-su-prvi-obisli-jug-amerike [catid] => 420 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Tražeći novi plovni put koji bi spojio Europu i Indiju, kapetan Willem Corneliszoon Schouten i trgovac Jacob le Maire plovili su brodom Eendracht od sjevera prema jugu duž istočne obale Južne Amerike.

Na svojem su putu prošli pokraj Magellanova prolaza, ali u njega nisu smjeli ući jer su monopol na plovidbu tim prolazom, kao i na plovidbu oko Rta dobre nade na jugu Afrike, imali brodovi nizozemske trgovačke i brodarske kompanije Vereenigde Oostindische Compagnie.

Plovili su po nalogu i sa sredstvima Jacobova oca Isaca Le Mairea, koji je htio razviti trgovinu između Nizozemske i Indije, ali ujedno i izbjeći velike namete koji su se morali plaćati VOC-u ako bi se brodovi koristili Magellanovim prolazom ili oplovljavali Afriku.

Oluje i valovi

Schouten i Le Maire doplovili su gotovo do paralele na 56 stupnjeva južne geografske širine kada su mogli reći da su oplovili Južnu Ameriku, da su došli na mjesto na kojem se iz Atlantika prelazi u Pacifik.

U brodski su dnevnik 29. siječnja 1616. upisali: Rt ćemo, u čast grada Hoorna, nazvati Cabo Hoorn.

Najozloglašeniji rt svijeta, često nazivan grobljem brodova i mornara, prvi je put oplovljen prije točno 400 godina, a svoje je ime dobio po Hoornu, holandskoj luci i rodnom gradu kapetana Schoutena.

---

image
Kapetan Willem Cornelisz Schouten ušao je u povijest
---

Prozvan je grobljem brodova i mornara zbog jakih struja i gadnih meteoroloških uvjeta koji oko rta vladaju.

Struje i vjetrovi s Antarktike znaju napraviti valove visoke i do 20 metara, oluje bjesne u prosjeku 200 dana godišnje, a ni ostali dani u godini nisu bez jakog vjetra i valovitog mora.

Unatoč uspjehu ekspedicije i Schoutenovu otkriću, oplovljavanje novootkrivenog rta dugo nije zaživjelo kao plovni put.

VOC je svim mogućim sredstvima pokušao to spriječiti i zadržati monopol na plovidbu i trgovinu između Nizozemske i Indije.

Prvo su zaplijenili Schoutenov brod, a ubrzo i započeli sudski proces kojim su nastojali zabraniti plovidbu oko Cape Hoorna.

---

image
Nizozemci su ga prvi oplovili
---

Proces je trajao 25 godina i sud je presudio u korist Le Mairea, ali on je u to vrijeme već bio mrtav.

Unatoč tomu što su ukinute pravne zapreke za plovidbu oko rta, trgovci i brodovlasnici ipak su se rijetko odlučivali na plovidbu tom rutom.

Uvidjeli su da im je isplativije plaćati VOC-u za prolaz mirnijim vodama nego gubiti svoje brodove i terete u olujama, pličinama i na visokim klifovima oko Cape Hoorna.

Mokri i promrzli

Veća plovidba oko rta započela je tek u 19. stoljeću, u herojsko doba jedrenjaka.

U to vrijeme brodovi su bili veći i solidnije građeni i imali su više šanse da uspješno oplove rt.

Prevozili su žito iz Australije i čileansku salitru, glavnu sirovinu za proizvodnju umjetnoga gnojiva što ga je poljoprivreda sve napučenije Europe trebala u ogromnim količinama.

Unatoč činjenici da su u to vrijeme brodovi bili znatno veći i jači od onih koji su prvi oplovili Hoorn, život i posao mornara na njima nije bio puno lakši.

Mokri i promrzli, borili su se s brodskom opremom okovanom ledom i padali po zaleđenoj palubi, s koje bi ih ogromni valovi često odnosili u more.

---

image
Knjiga Barbalića i Jurkovića opisala je mnoga iskustva mornara
---

Koristeći se starim brodskim dnevnicima i razgovarajući s mornarima iz naših krajeva koji su za Čile plovili uglavnom na brodovima orebićkih brodovlasnika, Radojica Fran Barbalić i Ivo Jurković u svojoj su knjizi Oploviti Cape Hoorn uspjeli od zaborava sačuvati i čitatelju dočarati sve užase takve plovidbe.

Australski kapetan iz vremena zadnjih godina jedrenjaka, novinar, fotograf i redatelj dokumentarnih filmova Alan Villiers, ovjekovječio ih je i na filmskoj vrpci.

Njemačkom je jedrenjaku Susanna, pod zapovjedništvom kapetana Christiana Jürgensa, 1905. godine trebalo više od tri mjeseca da se probije iz Atlantika u Pacifik.

Došli su do rta i 99 dana borili se s valovima i vjetrom.

O uvjetima koji su na toj plovidbi vladali ne govori samo podatak da je čak 80 dana vjetar bio snage 10, nego da je za vrijeme dok je Susanna pokušavala oploviti rt pet brodova potonulo, a pet ih se razbilo o stijene.

Kapetani tridesetak brodova odlučili su zaploviti prema sjeveru i pričekati u Montevideu i na Falklandskim otocima da se vremenski uvjeti poprave, dok su neki okrenuli na istok i za Čile se zaputili preko Indijskog i Tihog oceana.

Titula albatrosa

Oploviti Cape Hoorn na jedrenjaku za mornare je predstavljalo ne samo muku i napor, nego i nešto što ih je ispunjavalo ponosom i osjećajem bratstva s drugim mornarima koji su se mogli pohvaliti tim oplovljavanjem.

U doba kad pomorske tetovaže nisu bile samo modni hir, nego su imale i svoje značenje, najcjenjenija je bila tetovaža s jedrenjakom pod punim jedrima.

Tetovirali bi je samo oni koji su na jedra oplovili Cape Hoorn.

U Saint Malou u Francuskoj je 1933. osnovano udruženje Amicale des Capitaines au Long Cours Cap Horniers, koje je okupljalo takve francuske mornare, a nakon toga su se i u drugim zemljama počela osnivati udruženja kejphornista.

Pristup su imali svi članovi posada, ali najcjenjeniji su, naravno, bili kapetani koji su dobivali titulu albatrosa.

---

image
Albatros je simbol Cape Hoorna
---

Francusko je društvo ugašeno nakon smrti svih svojih članova, a posljednji poznati mornar koji je na trgovačkom jedrenjaku oplovio Cape Hoorn umro je u Nizozemskoj 2008. godine.

Nizozemsko društvo, sa sjedištem u Hoornu, nije ugašeno, ali ne prima nove članove iako ljudi i danas oplovljavaju Cape Hoorn na jedra.

Njeguje uspomene na mornare koji su to činili dok parobrodi nisu istisnuli jedrenjake sa svjetskih mora, a suvremenim nizozemskim nautičarima, ako oplove Cape Hoorn, izdaje simboličnu plaketu.

U Nizozemskoj, zemlji ponosnoj na svoju bogatu pomorsku tradiciju, ovaj se jubilej mjesecima obilježava.

Proslava je započela u ljeto protekle godine za vrijeme manifestacije Sail, što je u Amsterdam dovela sve relevantne jedrenjake koji danas plove, a nastavila se brojnim izložbama, koncertima, manifestacijama i predstavljanjima knjiga.

Izazov se nastavlja

Točno na 400. godišnjicu prvog oplovljavanja, delegacija iz Hoorna je u Čileu, na Cape Hoornu, prisustvovala obilježavanju prvog oplovljavanja rta i komemoraciji svim mornarima koji su izgubili svoje živote u moru oko njega, a u Pomorskome muzeju u Rotterdamu otvorene su izložbe Od noćne more do sna i Heroji Cape Hoorna, koje govore ne samo o davnim, nego i o današnjim oplovljavanjima rta, i na čijem su otvaranju svoje doživljaje prepričavali i sudionici regate Volvo Ocean Race.

Danas, 400 godina kasnije, Cape Hoorn privlači i turiste i avanturiste.

Neki za obilazak koriste turističke helikoptere, dok se mnogi odlučuju na plovidbu.

---

image
U rijetkim mirnim trenucima Rt Horn izgleda bezazleno
---

Miles and Baril Smeeton dvaput su pokušali i oba puta im je ogromni val prevrnuo jedrilicu oko njezine poprečne osi (kada se prova prevrne preko krme) i slomio jarbol. Preživjeli su oba brodoloma.

Ekspedicija predvođena Nigelom Seymoureom oplovila ga je kaymaranima, kajacima spojenima bočno u par od kojih je svaki imao malo jedro, dok ga je Howard Rice preveslao u 4,5 metara dugom kanuu od platna.

Sve njih je, sa spomenika na mjestu gdje se susreću dva oceana, gledao veliki albatros, ptica za koju kažu da predstavlja lutajuće duše poginulih mornara.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => CAPE HOORN [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => CAPE HOORN 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2016-02-19 09:45:18 [created_by] => 3262 [created_by_alias] => Vanja Valtrović [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-02-27 07:06:00 [modified_by] => 3262 [publish_up] => 2022-02-27 07:06:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 434 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 420 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--sa-svih-strana [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Sa svih strana [pageclass_sfx] => page--zdravlje-u-fokusu [menu-meta_description] => Donosimo mozaične vijesti i zanimljivosti vezane uz more, kao i kulinarske recepte za morska jela. Za Otvoreno more pišu Tonka Alujević i Edo Šegvić, na pitanja čitatelja odgovara Alen Soldo. Pogledajte i predivne galerije Srđana Vrančića koji snima vrhunske podvodne fotografije, a na njima su najčešće tropske ribe i ostale egzotične morske životinje. [menu-meta_keywords] => Tonka Alujević, Alen Soldo, Edo Šegvić, povijest pomorstva, luksuzna jahta, morski recepti, morsko jelo [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2016\/02\/19\/7381102.jpg","\/images\/slike\/2016\/02\/19\/7381107.jpg","\/images\/slike\/2016\/02\/19\/7381103.jpg","\/images\/slike\/2016\/02\/19\/7381100.jpg","\/images\/slike\/2016\/02\/19\/7381099.jpg","\/images\/slike\/2016\/02\/19\/7381095.jpg","\/images\/slike\/2016\/02\/19\/7381093.jpg","\/images\/slike\/2016\/02\/19\/7381092.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Mnogi jedrili\u010dari ne mogu odoljeti opasnom izazovu","Knjiga Barbali\u0107a i Jurkovi\u0107a opisala je mnoga iskustva mornara","Kapetan Willem Cornelisz Schouten u\u0161ao je u povijest","Albatros je simbol Cape Hoorna","Trgovac Jakob le Maire uzeo je dio slave","Olujni vjetar pu\u0161e 200 dana u godini","Nizozemci su ga prvi oplovili","U rijetkim mirnim trenucima Rt Horn izgleda bezazleno"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_7381102_1920.jpg":"1920x1080","k_7381102_1280.jpg":"1280x1280","k_7381102_1024.jpg":"1024x1024","k_7381102_640.jpg":"640x640","k_7381102_480.jpg":"480x480","k_7381102_340.jpg":"340x340","k_7381102_220.jpg":"220x220","o_7381102_1280.jpg":"1280x853","o_7381102_1024.jpg":"1024x682","o_7381102_640.jpg":"640x426","o_7381102_480.jpg":"480x320","o_7381102_340.jpg":"340x226","o_7381102_220.jpg":"220x146","h_7381102_1280.jpg":"1280x854","h_7381102_1024.jpg":"1024x683","h_7381102_640.jpg":"640x427","h_7381102_480.jpg":"480x320","h_7381102_340.jpg":"340x227","h_7381102_220.jpg":"220x147","pp_7381102_1280.jpg":"1006x1280","pp_7381102_1024.jpg":"805x1024","pp_7381102_640.jpg":"503x640","pp_7381102_480.jpg":"377x480","pp_7381102_340.jpg":"267x340","pp_7381102_220.jpg":"173x220"},{"size0":"483x600","hd_7381107_1920.jpg":"1920x1080","k_7381107_1280.jpg":"1280x1280","k_7381107_1024.jpg":"1024x1024","k_7381107_640.jpg":"640x640","k_7381107_480.jpg":"480x480","k_7381107_340.jpg":"340x340","k_7381107_220.jpg":"220x220","o_7381107_1280.jpg":"1280x1590","o_7381107_1024.jpg":"1024x1272","o_7381107_640.jpg":"640x795","o_7381107_480.jpg":"480x596","o_7381107_340.jpg":"340x422","o_7381107_220.jpg":"220x273","h_7381107_1280.jpg":"1280x854","h_7381107_1024.jpg":"1024x683","h_7381107_640.jpg":"640x427","h_7381107_480.jpg":"480x320","h_7381107_340.jpg":"340x227","h_7381107_220.jpg":"220x147","pp_7381107_1280.jpg":"1006x1280","pp_7381107_1024.jpg":"805x1024","pp_7381107_640.jpg":"503x640","pp_7381107_480.jpg":"377x480","pp_7381107_340.jpg":"267x340","pp_7381107_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1124x1329","hd_7381103_1920.jpg":"1920x1080","k_7381103_1280.jpg":"1280x1280","k_7381103_1024.jpg":"1024x1024","k_7381103_640.jpg":"640x640","k_7381103_480.jpg":"480x480","k_7381103_340.jpg":"340x340","k_7381103_220.jpg":"220x220","o_7381103_1280.jpg":"1280x1513","o_7381103_1024.jpg":"1024x1210","o_7381103_640.jpg":"640x756","o_7381103_480.jpg":"480x567","o_7381103_340.jpg":"340x402","o_7381103_220.jpg":"220x260","h_7381103_1280.jpg":"1280x854","h_7381103_1024.jpg":"1024x683","h_7381103_640.jpg":"640x427","h_7381103_480.jpg":"480x320","h_7381103_340.jpg":"340x227","h_7381103_220.jpg":"220x147","pp_7381103_1280.jpg":"1006x1280","pp_7381103_1024.jpg":"805x1024","pp_7381103_640.jpg":"503x640","pp_7381103_480.jpg":"377x480","pp_7381103_340.jpg":"267x340","pp_7381103_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1235","hd_7381100_1920.jpg":"1920x1080","k_7381100_1280.jpg":"1280x1280","k_7381100_1024.jpg":"1024x1024","k_7381100_640.jpg":"640x640","k_7381100_480.jpg":"480x480","k_7381100_340.jpg":"340x340","k_7381100_220.jpg":"220x220","o_7381100_1280.jpg":"1280x823","o_7381100_1024.jpg":"1024x658","o_7381100_640.jpg":"640x411","o_7381100_480.jpg":"480x308","o_7381100_340.jpg":"340x218","o_7381100_220.jpg":"220x141","h_7381100_1280.jpg":"1280x854","h_7381100_1024.jpg":"1024x683","h_7381100_640.jpg":"640x427","h_7381100_480.jpg":"480x320","h_7381100_340.jpg":"340x227","h_7381100_220.jpg":"220x147","pp_7381100_1280.jpg":"1006x1280","pp_7381100_1024.jpg":"805x1024","pp_7381100_640.jpg":"503x640","pp_7381100_480.jpg":"377x480","pp_7381100_340.jpg":"267x340","pp_7381100_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1312x1553","hd_7381099_1920.jpg":"1920x1080","k_7381099_1280.jpg":"1280x1280","k_7381099_1024.jpg":"1024x1024","k_7381099_640.jpg":"640x640","k_7381099_480.jpg":"480x480","k_7381099_340.jpg":"340x340","k_7381099_220.jpg":"220x220","o_7381099_1280.jpg":"1280x1515","o_7381099_1024.jpg":"1024x1212","o_7381099_640.jpg":"640x757","o_7381099_480.jpg":"480x568","o_7381099_340.jpg":"340x402","o_7381099_220.jpg":"220x260","h_7381099_1280.jpg":"1280x854","h_7381099_1024.jpg":"1024x683","h_7381099_640.jpg":"640x427","h_7381099_480.jpg":"480x320","h_7381099_340.jpg":"340x227","h_7381099_220.jpg":"220x147","pp_7381099_1280.jpg":"1006x1280","pp_7381099_1024.jpg":"805x1024","pp_7381099_640.jpg":"503x640","pp_7381099_480.jpg":"377x480","pp_7381099_340.jpg":"267x340","pp_7381099_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1434","hd_7381095_1920.jpg":"1920x1080","k_7381095_1280.jpg":"1280x1280","k_7381095_1024.jpg":"1024x1024","k_7381095_640.jpg":"640x640","k_7381095_480.jpg":"480x480","k_7381095_340.jpg":"340x340","k_7381095_220.jpg":"220x220","o_7381095_1280.jpg":"1280x956","o_7381095_1024.jpg":"1024x764","o_7381095_640.jpg":"640x478","o_7381095_480.jpg":"480x358","o_7381095_340.jpg":"340x253","o_7381095_220.jpg":"220x164","h_7381095_1280.jpg":"1280x854","h_7381095_1024.jpg":"1024x683","h_7381095_640.jpg":"640x427","h_7381095_480.jpg":"480x320","h_7381095_340.jpg":"340x227","h_7381095_220.jpg":"220x147","pp_7381095_1280.jpg":"1006x1280","pp_7381095_1024.jpg":"805x1024","pp_7381095_640.jpg":"503x640","pp_7381095_480.jpg":"377x480","pp_7381095_340.jpg":"267x340","pp_7381095_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1418x806","hd_7381093_1920.jpg":"1920x1080","k_7381093_1280.jpg":"1280x1280","k_7381093_1024.jpg":"1024x1024","k_7381093_640.jpg":"640x640","k_7381093_480.jpg":"480x480","k_7381093_340.jpg":"340x340","k_7381093_220.jpg":"220x220","o_7381093_1280.jpg":"1280x727","o_7381093_1024.jpg":"1024x582","o_7381093_640.jpg":"640x363","o_7381093_480.jpg":"480x272","o_7381093_340.jpg":"340x193","o_7381093_220.jpg":"220x125","h_7381093_1280.jpg":"1280x854","h_7381093_1024.jpg":"1024x683","h_7381093_640.jpg":"640x427","h_7381093_480.jpg":"480x320","h_7381093_340.jpg":"340x227","h_7381093_220.jpg":"220x147","pp_7381093_1280.jpg":"1006x1280","pp_7381093_1024.jpg":"805x1024","pp_7381093_640.jpg":"503x640","pp_7381093_480.jpg":"377x480","pp_7381093_340.jpg":"267x340","pp_7381093_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_7381092_1920.jpg":"1920x1080","k_7381092_1280.jpg":"1280x1280","k_7381092_1024.jpg":"1024x1024","k_7381092_640.jpg":"640x640","k_7381092_480.jpg":"480x480","k_7381092_340.jpg":"340x340","k_7381092_220.jpg":"220x220","o_7381092_1280.jpg":"1280x960","o_7381092_1024.jpg":"1024x768","o_7381092_640.jpg":"640x480","o_7381092_480.jpg":"480x360","o_7381092_340.jpg":"340x255","o_7381092_220.jpg":"220x165","h_7381092_1280.jpg":"1280x854","h_7381092_1024.jpg":"1024x683","h_7381092_640.jpg":"640x427","h_7381092_480.jpg":"480x320","h_7381092_340.jpg":"340x227","h_7381092_220.jpg":"220x147","pp_7381092_1280.jpg":"1006x1280","pp_7381092_1024.jpg":"805x1024","pp_7381092_640.jpg":"503x640","pp_7381092_480.jpg":"377x480","pp_7381092_340.jpg":"267x340","pp_7381092_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 420 [name] => Sa svih strana [alias] => sa-svih-strana [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15374224 Threads: 2 Questions: 3187847145 Slow queries: 7157656 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235735399 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/sa-svih-strana ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 420 [name] => Sa svih strana [alias] => sa-svih-strana [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/sa-svih-strana ) ) [link] => /om/sa-svih-strana/izbjegavajuci-placanje-putarine-u-magellanovu-prolazu-nizozemci-su-prvi-obisli-jug-amerike-1171041 [printLink] => /om/sa-svih-strana/izbjegavajuci-placanje-putarine-u-magellanovu-prolazu-nizozemci-su-prvi-obisli-jug-amerike-1171041?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 668741 [name] => rt horn [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-26 20:36:39 [main_article_id] => 0 [alias] => rt-horn [link] => /tag/rt-horn ) [1] => stdClass Object ( [id] => 352641 [name] => Otvoreno more [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => otvoreno-more [link] => /tag/otvoreno-more ) [2] => stdClass Object ( [id] => 656252 [name] => vanja valtrović otvoreno more [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-13 14:02:25 [main_article_id] => 0 [alias] => vanja-valtrovic-otvoreno-more [link] => /tag/vanja-valtrovic-otvoreno-more ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => CAPE HOORN [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Izbjegavajući plaćanje putarine u Magellanovu prolazu, Nizozemci su prvi obišli jug Amerike [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3262 [name] => Gordan Jelavić [username] => gordan.jelavic [email] => gordan.jelavic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$pjw9/C5Oziy8qZrqHobR7OT3fv5kb/rIGrGqNLgCe25ow8rbnNDcy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/gordan-jelavic-3262 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1776 [gender] => m [description] => [image] => 1776.jpeg [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1776.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/02/19/7381102.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => Mnogi jedriličari ne mogu odoljeti opasnom izazovu [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/02/19/7381102.jpg [title] => Mnogi jedriličari ne mogu odoljeti opasnom izazovu ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/02/19/7381107.jpg [title] => Knjiga Barbalića i Jurkovića opisala je mnoga iskustva mornara ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/02/19/7381103.jpg [title] => Kapetan Willem Cornelisz Schouten ušao je u povijest ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/02/19/7381100.jpg [title] => Albatros je simbol Cape Hoorna ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/02/19/7381099.jpg [title] => Trgovac Jakob le Maire uzeo je dio slave ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/02/19/7381095.jpg [title] => Olujni vjetar puše 200 dana u godini ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/02/19/7381093.jpg [title] => Nizozemci su ga prvi oplovili ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/02/19/7381092.jpg [title] => U rijetkim mirnim trenucima Rt Horn izgleda bezazleno ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Tražeći novi plovni put koji bi spojio Europu i Indiju, kapetan Willem Corneliszoon Schouten i trgovac Jacob le Maire plovili su brodom Eendracht od sjevera prema jugu duž istočne obale Južne Amerike.

Na svojem su putu prošli pokraj Magellanova prolaza, ali u njega nisu smjeli ući jer su monopol na plovidbu tim prolazom, kao i na plovidbu oko Rta dobre nade na jugu Afrike, imali brodovi nizozemske trgovačke i brodarske kompanije Vereenigde Oostindische Compagnie.

Plovili su po nalogu i sa sredstvima Jacobova oca Isaca Le Mairea, koji je htio razviti trgovinu između Nizozemske i Indije, ali ujedno i izbjeći velike namete koji su se morali plaćati VOC-u ako bi se brodovi koristili Magellanovim prolazom ili oplovljavali Afriku.

Oluje i valovi

Schouten i Le Maire doplovili su gotovo do paralele na 56 stupnjeva južne geografske širine kada su mogli reći da su oplovili Južnu Ameriku, da su došli na mjesto na kojem se iz Atlantika prelazi u Pacifik.

U brodski su dnevnik 29. siječnja 1616. upisali: Rt ćemo, u čast grada Hoorna, nazvati Cabo Hoorn.

Najozloglašeniji rt svijeta, često nazivan grobljem brodova i mornara, prvi je put oplovljen prije točno 400 godina, a svoje je ime dobio po Hoornu, holandskoj luci i rodnom gradu kapetana Schoutena.

---

image
Kapetan Willem Cornelisz Schouten ušao je u povijest
---

Prozvan je grobljem brodova i mornara zbog jakih struja i gadnih meteoroloških uvjeta koji oko rta vladaju.

Struje i vjetrovi s Antarktike znaju napraviti valove visoke i do 20 metara, oluje bjesne u prosjeku 200 dana godišnje, a ni ostali dani u godini nisu bez jakog vjetra i valovitog mora.

Unatoč uspjehu ekspedicije i Schoutenovu otkriću, oplovljavanje novootkrivenog rta dugo nije zaživjelo kao plovni put.

VOC je svim mogućim sredstvima pokušao to spriječiti i zadržati monopol na plovidbu i trgovinu između Nizozemske i Indije.

Prvo su zaplijenili Schoutenov brod, a ubrzo i započeli sudski proces kojim su nastojali zabraniti plovidbu oko Cape Hoorna.

---

image
Nizozemci su ga prvi oplovili
---

Proces je trajao 25 godina i sud je presudio u korist Le Mairea, ali on je u to vrijeme već bio mrtav.

Unatoč tomu što su ukinute pravne zapreke za plovidbu oko rta, trgovci i brodovlasnici ipak su se rijetko odlučivali na plovidbu tom rutom.

Uvidjeli su da im je isplativije plaćati VOC-u za prolaz mirnijim vodama nego gubiti svoje brodove i terete u olujama, pličinama i na visokim klifovima oko Cape Hoorna.

Mokri i promrzli

Veća plovidba oko rta započela je tek u 19. stoljeću, u herojsko doba jedrenjaka.

U to vrijeme brodovi su bili veći i solidnije građeni i imali su više šanse da uspješno oplove rt.

Prevozili su žito iz Australije i čileansku salitru, glavnu sirovinu za proizvodnju umjetnoga gnojiva što ga je poljoprivreda sve napučenije Europe trebala u ogromnim količinama.

Unatoč činjenici da su u to vrijeme brodovi bili znatno veći i jači od onih koji su prvi oplovili Hoorn, život i posao mornara na njima nije bio puno lakši.

Mokri i promrzli, borili su se s brodskom opremom okovanom ledom i padali po zaleđenoj palubi, s koje bi ih ogromni valovi često odnosili u more.

---

image
Knjiga Barbalića i Jurkovića opisala je mnoga iskustva mornara
---

Koristeći se starim brodskim dnevnicima i razgovarajući s mornarima iz naših krajeva koji su za Čile plovili uglavnom na brodovima orebićkih brodovlasnika, Radojica Fran Barbalić i Ivo Jurković u svojoj su knjizi Oploviti Cape Hoorn uspjeli od zaborava sačuvati i čitatelju dočarati sve užase takve plovidbe.

Australski kapetan iz vremena zadnjih godina jedrenjaka, novinar, fotograf i redatelj dokumentarnih filmova Alan Villiers, ovjekovječio ih je i na filmskoj vrpci.

Njemačkom je jedrenjaku Susanna, pod zapovjedništvom kapetana Christiana Jürgensa, 1905. godine trebalo više od tri mjeseca da se probije iz Atlantika u Pacifik.

Došli su do rta i 99 dana borili se s valovima i vjetrom.

O uvjetima koji su na toj plovidbi vladali ne govori samo podatak da je čak 80 dana vjetar bio snage 10, nego da je za vrijeme dok je Susanna pokušavala oploviti rt pet brodova potonulo, a pet ih se razbilo o stijene.

Kapetani tridesetak brodova odlučili su zaploviti prema sjeveru i pričekati u Montevideu i na Falklandskim otocima da se vremenski uvjeti poprave, dok su neki okrenuli na istok i za Čile se zaputili preko Indijskog i Tihog oceana.

Titula albatrosa

Oploviti Cape Hoorn na jedrenjaku za mornare je predstavljalo ne samo muku i napor, nego i nešto što ih je ispunjavalo ponosom i osjećajem bratstva s drugim mornarima koji su se mogli pohvaliti tim oplovljavanjem.

U doba kad pomorske tetovaže nisu bile samo modni hir, nego su imale i svoje značenje, najcjenjenija je bila tetovaža s jedrenjakom pod punim jedrima.

Tetovirali bi je samo oni koji su na jedra oplovili Cape Hoorn.

U Saint Malou u Francuskoj je 1933. osnovano udruženje Amicale des Capitaines au Long Cours Cap Horniers, koje je okupljalo takve francuske mornare, a nakon toga su se i u drugim zemljama počela osnivati udruženja kejphornista.

Pristup su imali svi članovi posada, ali najcjenjeniji su, naravno, bili kapetani koji su dobivali titulu albatrosa.

---

image
Albatros je simbol Cape Hoorna
---

Francusko je društvo ugašeno nakon smrti svih svojih članova, a posljednji poznati mornar koji je na trgovačkom jedrenjaku oplovio Cape Hoorn umro je u Nizozemskoj 2008. godine.

Nizozemsko društvo, sa sjedištem u Hoornu, nije ugašeno, ali ne prima nove članove iako ljudi i danas oplovljavaju Cape Hoorn na jedra.

Njeguje uspomene na mornare koji su to činili dok parobrodi nisu istisnuli jedrenjake sa svjetskih mora, a suvremenim nizozemskim nautičarima, ako oplove Cape Hoorn, izdaje simboličnu plaketu.

U Nizozemskoj, zemlji ponosnoj na svoju bogatu pomorsku tradiciju, ovaj se jubilej mjesecima obilježava.

Proslava je započela u ljeto protekle godine za vrijeme manifestacije Sail, što je u Amsterdam dovela sve relevantne jedrenjake koji danas plove, a nastavila se brojnim izložbama, koncertima, manifestacijama i predstavljanjima knjiga.

Izazov se nastavlja

Točno na 400. godišnjicu prvog oplovljavanja, delegacija iz Hoorna je u Čileu, na Cape Hoornu, prisustvovala obilježavanju prvog oplovljavanja rta i komemoraciji svim mornarima koji su izgubili svoje živote u moru oko njega, a u Pomorskome muzeju u Rotterdamu otvorene su izložbe Od noćne more do sna i Heroji Cape Hoorna, koje govore ne samo o davnim, nego i o današnjim oplovljavanjima rta, i na čijem su otvaranju svoje doživljaje prepričavali i sudionici regate Volvo Ocean Race.

Danas, 400 godina kasnije, Cape Hoorn privlači i turiste i avanturiste.

Neki za obilazak koriste turističke helikoptere, dok se mnogi odlučuju na plovidbu.

---

image
U rijetkim mirnim trenucima Rt Horn izgleda bezazleno
---

Miles and Baril Smeeton dvaput su pokušali i oba puta im je ogromni val prevrnuo jedrilicu oko njezine poprečne osi (kada se prova prevrne preko krme) i slomio jarbol. Preživjeli su oba brodoloma.

Ekspedicija predvođena Nigelom Seymoureom oplovila ga je kaymaranima, kajacima spojenima bočno u par od kojih je svaki imao malo jedro, dok ga je Howard Rice preveslao u 4,5 metara dugom kanuu od platna.

Sve njih je, sa spomenika na mjestu gdje se susreću dva oceana, gledao veliki albatros, ptica za koju kažu da predstavlja lutajuće duše poginulih mornara.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

Mnogi jedriličari ne mogu odoljeti opasnom izazovu

Knjiga Barbalića i Jurkovića opisala je mnoga iskustva mornara

Kapetan Willem Cornelisz Schouten ušao je u povijest

Albatros je simbol Cape Hoorna

Trgovac Jakob le Maire uzeo je dio slave

Olujni vjetar puše 200 dana u godini

Nizozemci su ga prvi oplovili

U rijetkim mirnim trenucima Rt Horn izgleda bezazleno
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/sa-svih-strana/izbjegavajuci-placanje-putarine-u-magellanovu-prolazu-nizozemci-su-prvi-obisli-jug-amerike-1171041 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=917245369f5fdfed65d2888248f8e0de1b82d039 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Izbjegavaju%C4%87i+pla%C4%87anje+putarine+u+Magellanovu+prolazu%2C+Nizozemci+su+prvi+obi%C5%A1li+jug+Amerike&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fsa-svih-strana%2Fizbjegavajuci-placanje-putarine-u-magellanovu-prolazu-nizozemci-su-prvi-obisli-jug-amerike-1171041 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fsa-svih-strana%2Fizbjegavajuci-placanje-putarine-u-magellanovu-prolazu-nizozemci-su-prvi-obisli-jug-amerike-1171041 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => CAPE HOORN [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

CAPE HOORNIzbjegavajući plaćanje putarine u Magellanovu prolazu, Nizozemci su prvi obišli jug Amerike

Piše Vanja Valtrović
27. veljače 2022. - 08:06

Tražeći novi plovni put koji bi spojio Europu i Indiju, kapetan Willem Corneliszoon Schouten i trgovac Jacob le Maire plovili su brodom Eendracht od sjevera prema jugu duž istočne obale Južne Amerike.

Na svojem su putu prošli pokraj Magellanova prolaza, ali u njega nisu smjeli ući jer su monopol na plovidbu tim prolazom, kao i na plovidbu oko Rta dobre nade na jugu Afrike, imali brodovi nizozemske trgovačke i brodarske kompanije Vereenigde Oostindische Compagnie.

Plovili su po nalogu i sa sredstvima Jacobova oca Isaca Le Mairea, koji je htio razviti trgovinu između Nizozemske i Indije, ali ujedno i izbjeći velike namete koji su se morali plaćati VOC-u ako bi se brodovi koristili Magellanovim prolazom ili oplovljavali Afriku.

Oluje i valovi

Schouten i Le Maire doplovili su gotovo...

17. svibanj 2024 09:47