StoryEditorOCM

moćni brodićiIvica Kostelić jedri na regati Mini Fastnet, proći će zloglasnu hrid u Irskom moru

Piše M. I.
10. lipnja 2024. - 11:05

Ivica Kostelić sudjeluje u "Mini Fastnet-u", regati za Classe MINI brodove, za dvojce. Regata je krenula u subotu iz Douarneneza u Bretanji, a ruta vodi oko zloglasne hridi Fastnet u Irskom moru i natrag do Bretanje. Ovoga puta je organizator promijenio rutu zbog sigurnosnih razloga odnosno zbog skorašnjeg prolaska depresije kroz Irsko more.

- Nova ruta će nas prvo voditi južno, uzduž obale do visine ušća rijeke Gironde potom oko virtualne bove posred Biskajskog zaljeva i natrag oko Raz de Seine do cilja u Douarnenezu- dužina rute je 600 nautičkih milja što je oko 1100 kilometara. Premda nećemo vidjeti Fastnet, vjerujem da će nova ruta u Biskaju biti podjednako zahtjevna - javlja Kostelić koji jedri zajedno s Calliste Antoine - Skipper-om, s kojim je do sada prejedrio mnogo milja (uz dva prelaska Atlantika!), doduše u sklopu Class40.

image

Svjetionik na hridi Fastnet

Shutterstock

Ovoga puta su u najmanjoj oceanskoj klasi, u malom, ali moćnom brodiću od 6.5 metara dužine. Calliste je u fazi kvalifikacija za "Mini Transat" 2025., a ova regata je jedna od kvalifikacijskih.

- Prognoza trenutno zove NNW i NNE 10-25 uzduž obale tijekom prva dva dana. U srijedu i četvrtak se sa zapada se primiče sustav, a nadamo se da ćemo prije prelaska aktivne fronte već biti u cilju.

image

Ivica Kostelić i s Calliste Antoine - Skipper

"Klasa Mini" je "osnovna škola" za odgoj oceanskih jedriličara i stoga je u njoj težište postavljeno na razvijanje mornarskih vještina sa ograničavanjem elektroničkih pomagala i komunikacije. Između ostaloga se navigacija obavlja pomoću papirnatih karata, ne smijete koristiti routing, a zabranjena je bilo kakva komunikacija s kopnom. Stoga nam u sljedećih nekoliko dana slijedi pravi "tech detox", bez mobitela i druge tehnologije - napisao je Kostelić kojeg možete pratiti uživo na trackeru:

20. lipanj 2024 17:07