stdClass Object ( [id] => 1336477 [title] => Istražili smo koliko su sportovi na vodi popularni među studentima kineziologije [alias] => istrazili-smo-koliko-su-sportovi-na-vodi-popularni-medu-studentima-kineziologije-neki-su-pravi-hit [catid] => 420 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kineziološki fakultet u Splitu koncem rujna organizirao je drugi put konferenciju Science and Medicine in Aquatic Sports (Znanost i medicina u sportovima na vodi). Konferencija je okupila akademike, znanstvenike, istraživače i trenere u području sportova na vodi kako bi razmijenili i podijelili svoja iskustva i rezultate istraživanja u svim aspektima vodenih sportova od plivanja, veslanja, ronjenja na dah, jedrenja, vaterpola, kajakarenja, surfanja...

Također ovaj skup pružio je vrhunsku interdisciplinarnu platformu za istraživače, praktičare i edukatore za predstavljanje i raspravu o najnovijim inovacijama, trendovima i problemima, kao i praktičnim izazovima s kojima se susreće i usvojenim rješenjima u području vodenih sportova.

Među vodenim sportovima jedrenje zauzima važnu ulogu. Izborno usmjerenje jedrenje na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu već je godinama jedno od poželjnijih među studentima, a na splitskom KIF-u za windsurfing vlada sve veće zanimanje. Čak i navala.

Obvezan predmet

Kako bilo, jedrenje kao dio obrazovanja postaje sve prepoznatljivije i popularnije što je i logično s obzirom na razvoj nautičkog turizma, uspjehe naših sportaša, brojne regate na Jadranu i ustrajnost klubova u odgoju mladih naraštaja.

– Na Sveučilišnom diplomskom studiju Kineziološkog fakulteta u Splitu imamo obavezan predmet pod nazivom Teorija i metodika sportova na vodi 2 i on se održava na drugoj diplomskoj godini. Na tom predmetu se nastava održava na malim jedrilicama gdje studenti stječu osnovna znanja.

Pored obaveznog predmeta, imamo i izborni predmet imena Windsurfing. Engleski je naziv jer je ponuđen i erasmus studentima te se predaje na engleskom jeziku. Također, imamo i usmjerenje iz sportova na vodi na trećoj preddiplomskoj godini kao specijalizacija. Studenti praktični dio nastave odrađuju u manjim jedrilicama kako bi stekli osnovna znanja rukovanja s jedrilicom, a na teoretskom dijelu uče o svim aspektima vezanim za jedrenje tipa povijest jedrenja, o sigurnosti na moru, pravila izbjegavanja na moru, navigacija, osnove meteorologije, osnove teorije jedrenja... – s programom obrazovanja u pogledu jedrenja upoznaje nas Ognjen Uljević, profesor na splitskom KIF-u i nekad aktivni jedriličar koji je punio medijske stupce jedreći s Matom Arapovom i drugima. Iako više nije toliko često na moru, i dalje kroz svoj posao njeguje suradnju s jedriličarskim klubovima i savezom, posebice što postoji određen interes i za programe trenera jedrenja.

---

image

Windsurfing je kroz godine evoluirao

Božidar Vukičević/Cropix
---

Pitamo ga koliko su samim studentima privlačni programi vezani uz jedrenje.

– Kada bih morao ocijeniti interes studenata za jedrenje na fakultetu morao bi ih podijeliti na dva dijela, usmjerenje i izborni predmet. Iako usmjerenje iz Sportova na vodi, od 300 sati nastave, nudi studentima stjecanje znanja i iskustva, i u jedrenju i u čarteru, interes za ovim predmetom nije velik, dok je na zagrebačkom fakultetu jedno od najpoželjnijih usmjerenja. Međutim, za predmetom Windsurfing vlada veliko zanimanje među studentima te moramo ograničavati broj upisanih studenata.

Programi za odrasle

Vrlo je vjerojatno razlog tome i taj što se obavezni predmet nalazi na drugoj diplomskoj ili kako kažemo petoj godini, kao i Windsurfing, gdje se studenti prvi put susreću s jedrenjem, a usmjerenje je na trećoj godini i studenti nisu dovoljno dobro upoznati s mogućnostima predmeta – odgovara nam.

Uljević je također voditelj cjeloživotnog obrazovanja na KIF-u, posvećen programima obrazovanja odraslih.

– Po tom pitanju trenutno smo u kreiranja novih programa jer su svi dosadašnji programi prestali važiti s donošenjem novog Zakona o sportu – kaže.

Tema o jedrenju nužno vodi i ka temi o nautičkom turizmu koji je, znamo svi, u porastu. Velik broj pomorskih nezgoda odnosio se i na neiskustvo skipera, pa smo pitali profesora za mišljenje o toj gorućoj problematici na moru.

– Kao što možete vidjeti, svi predmeti i programi na splitskom Kineziološkom fakultetu su usmjereni ka rekreativno-natjecateljskom dijelu jedrenja, odnosno nisu usmjereni prema skiperima iz razloga što jedino Kapetanija može davati isprave i provoditi ispite vezane za upravljanje brodicama. Naravno, onaj tko je stekao, najmanje, osnovne jedriličarske vještine znatno lakše i bolje će obavljati poslove skipera na moru i znati pravovremeno predvidjeti opasnosti na moru.

---

image

Skiperska zvanja jamče siguran posao

Ante Čizmić/Cropix
---

S obzirom na nemile događaje po moru, kojih smo svakodnevno svjedoci, mogao bih o tome pričati dva dana i vrlo vjerojatno ne bih ništa pametno ili nešto novo kazao.

Pravila o izbjegavanju sudara na moru su poprilično jasna i tu se nema što dodavati ili oduzimati, ali o psihologiji sudionika na moru bi se dalo pričati. Kada pogledamo te skipere, to su većinom mladi ljudi koji se žele svidjeti gostima kako bi dobili pohvalu ili novčanu nagradu, pa se dovode u situacije koje njih ili druge dovode u opasnost.

Nadalje, jedan od njihovih zadataka je doći što prije do zadane destinacije kako bi gosti bili prvi u redu čekanja, pa je konstantna jurnjava po moru. Također, do prije 15 godina velika većina brodova je išla brzinom do 8 milja na sat, a danas idu i preko 30 te je znatno teže procijeniti udaljenost i vrijeme zaustavljanja.

Noćna plovidba

Nije rijedak slučaj da brzi brodovi prolaze između dva usidrena broda na manjoj udaljenosti od deset metara. Pri tim brzinama vaša budnost i praćenje situacije na moru treba biti na visokom nivou, i kada se sretnu takve dvije brodice u jako kratkom vremenskom razmaku može doći do sudara.

Drugi problem je što se danas često plovi i po noći gdje se javlja niz problema: ne smanjuje se brzina, uređaji na brodu svijetle te smanjuju vidne kapacitete, mobiteli u ruci (nakon gledanja mobitela treba vremena da se oko prilagodi na mrak), slaba osvijetljenost plovila itd. Mislim da bi svi na moru trebali shvatiti kako nema pravih i krivih, ukoliko je došlo do sudara na moru, svi smo krivi, netko više, a netko manje. Hoću reći da svi sudionici trebaju napraviti sve da do kontakta ne dođe, pa će svi na vrijeme poduzimati potrebne korake – iznio nam je Uljević svoje razmišljanje poentirajući edukaciju i praksu kao ključne, i u jedrenju, i u svemu.

---

Filozofija sporta

Sredinom rujna splitski KIF je također bio domaćin konferencije o filozofiji sporta. Riječ je o relativno mladom području znanosti koje je nastalo prije točno pola stoljeća u SAD-u, ali je zbog svoje propulzivnosti, relevantnosti i atraktivnosti jedno od najbrže rastućih među filozofskim i sportskim znanostima i njihovim granama istovremeno.

Neki od problema u ovoj domeni sporta su, primjerice, doping, kiborgizacija, interseksualnost i transrodnost, stvaranje etičkih kodeksa i komiteta, jedinica za očuvanje integriteta sporta i slično.

---

---

image

Hrvatska ima odlične jedriličarske trenere

Božidar Vukičević/Cropix
---

---

Popularizacija jedrenja

Na zagrebačkom Kineziološkom fakultetu, studenti zadnjih godina studija, imaju mogućnost odabrati usmjerenje jedrenje. Nakon stjecanja diplome, najčešći put kojim kreću su skiperski poslovi.

Uz izborni smjer na faksu, nude se i izborni sportovi Jedrenje na dasci i Jedrenje u malim klasama, što je popularno među studentima.

Kako bi budući kineziolozi zaista izišli s diplomom i iskustvom, tijekom studija odlaze na terensku nastavu koja uključuje cjelovit program sportova na vodi poput jedrenja, veslanja, jedrenja na dasci, te kajakarenja. Česti su sudionici i regata krstaša.

Ekipa s faksa okupljena oko Cro-uni sailinga organizira i tjedan jedrenja za sve zainteresirane, odvija se pod mentorstvom prof. Nikole Prlende koji je popularizirao ovaj studij uvođenjem navedenih novina, uz podršku fakulteta koji ulaže u opremu, sve kako bi studenti prigrlili vodene sportove i na koncu izišli na tržište rada kao educirani, perspektivni mladi ljudi.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => NA ZAGREBAČKOM FAKULTETU JEDNO OD NAJPOŽELJNIJIH JE USMJERENJE IZ SPORTOVA NA VODI, OD 300 SATI NASTAVE, KOJE NUDI STUDENTIMA STJECANJE ZNANJA I ISKUSTVA I U JEDRENJU I U ČARTERU. U SPLITU JE PAK NAJVEĆE ZANIMANJE ZA PREDMETOM WINDSURFING NA ENGLESKOM TE SE MORALA OGRANIČITI UPISNA KVOTA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => slana diploma [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => NA ZAGREBAČKOM FAKULTETU JEDNO OD NAJPOŽELJNIJIH JE USMJERENJE IZ SPORTOVA NA VODI, OD 300 SATI NASTAVE, KOJE NUDI STUDENTIMA STJECANJE ZNANJA I ISKUSTVA I U JEDRENJU I U ČARTERU. U SPLITU JE PAK NAJVEĆE ZANIMANJE ZA PREDMETOM WINDSURFING NA ENGLESKOM TE SE MORALA OGRANIČITI UPISNA KVOTA slana diploma 2 0 6286 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-09-13 07:43:44 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Merien Ilić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-11-06 07:54:00 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2023-11-06 07:52:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 420 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--sa-svih-strana [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Sa svih strana [pageclass_sfx] => page--zdravlje-u-fokusu [menu-meta_description] => Donosimo mozaične vijesti i zanimljivosti vezane uz more, kao i kulinarske recepte za morska jela. Za Otvoreno more pišu Tonka Alujević i Edo Šegvić, na pitanja čitatelja odgovara Alen Soldo. Pogledajte i predivne galerije Srđana Vrančića koji snima vrhunske podvodne fotografije, a na njima su najčešće tropske ribe i ostale egzotične morske životinje. [menu-meta_keywords] => Tonka Alujević, Alen Soldo, Edo Šegvić, povijest pomorstva, luksuzna jahta, morski recepti, morsko jelo [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => NA ZAGREBAČKOM FAKULTETU JEDNO OD NAJPOŽELJNIJIH JE USMJERENJE IZ SPORTOVA NA VODI, OD 300 SATI NASTAVE, KOJE NUDI STUDENTIMA STJECANJE ZNANJA I ISKUSTVA I U JEDRENJU I U ČARTERU. U SPLITU JE PAK NAJVEĆE ZANIMANJE ZA PREDMETOM WINDSURFING NA ENGLESKO [metadata] => robots= author= title=Istražili smo koliko su sportovi na vodi popularni među studentima kineziologije, neki su pravi hit [metakey] => kineziologija, KINEZIOLOŠKi FAKULTET, sportovi na vodi, jedrenje, windsurfing, Surfanje [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/09\/13\/25713920.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/13\/25718288.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/13\/25718360.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/13\/25718384.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/13\/25718401.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/13\/23163448.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/13\/25685052.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Denis Jerkovi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Cro uni sailing\/FB"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ognjen Uljevi\u0107 s kormilarom Matom Arapovim u klasi zvijezda<\/p>","

Hrvatska ima odli\u010dne jedrili\u010darske trenere<\/p>","

Skiperska zvanja jam\u010de siguran posao<\/p>","

Vje\u0161tina vezivanja gropova je obvezna<\/p>","

Surfanje tra\u017ei dobru fizi\u010dku pripremu<\/p>","

Windsurfing<\/em> <\/em>je kroz godine evoluirao<\/p>","

Ovako izgleda terenska nastava zagreba\u010dkih studenata<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1090","hd_25713920_1920.jpg":"1920x1080","k_25713920_1280.jpg":"1280x1280","k_25713920_1024.jpg":"1024x1024","k_25713920_640.jpg":"640x640","k_25713920_480.jpg":"480x480","k_25713920_340.jpg":"340x340","k_25713920_220.jpg":"220x220","o_25713920_1280.jpg":"1280x726","o_25713920_1024.jpg":"1024x581","o_25713920_640.jpg":"640x363","o_25713920_480.jpg":"480x272","o_25713920_340.jpg":"340x193","o_25713920_220.jpg":"220x124","h_25713920_1280.jpg":"1280x854","h_25713920_1024.jpg":"1024x683","h_25713920_640.jpg":"640x427","h_25713920_480.jpg":"480x320","h_25713920_340.jpg":"340x227","h_25713920_220.jpg":"220x147","pp_25713920_1280.jpg":"1280x1628","pp_25713920_1024.jpg":"1024x1303","pp_25713920_640.jpg":"640x814","pp_25713920_480.jpg":"480x611","pp_25713920_340.jpg":"340x432","pp_25713920_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1098","hd_25718288_1920.jpg":"1920x1080","k_25718288_1280.jpg":"1280x1280","k_25718288_1024.jpg":"1024x1024","k_25718288_640.jpg":"640x640","k_25718288_480.jpg":"480x480","k_25718288_340.jpg":"340x340","k_25718288_220.jpg":"220x220","o_25718288_1280.jpg":"1280x732","o_25718288_1024.jpg":"1024x585","o_25718288_640.jpg":"640x366","o_25718288_480.jpg":"480x274","o_25718288_340.jpg":"340x194","o_25718288_220.jpg":"220x125","h_25718288_1280.jpg":"1280x854","h_25718288_1024.jpg":"1024x683","h_25718288_640.jpg":"640x427","h_25718288_480.jpg":"480x320","h_25718288_340.jpg":"340x227","h_25718288_220.jpg":"220x147","pp_25718288_1280.jpg":"1280x1628","pp_25718288_1024.jpg":"1024x1303","pp_25718288_640.jpg":"640x814","pp_25718288_480.jpg":"480x611","pp_25718288_340.jpg":"340x432","pp_25718288_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25718360_1920.jpg":"1920x1080","k_25718360_1280.jpg":"1280x1280","k_25718360_1024.jpg":"1024x1024","k_25718360_640.jpg":"640x640","k_25718360_480.jpg":"480x480","k_25718360_340.jpg":"340x340","k_25718360_220.jpg":"220x220","o_25718360_1280.jpg":"1280x853","o_25718360_1024.jpg":"1024x682","o_25718360_640.jpg":"640x426","o_25718360_480.jpg":"480x320","o_25718360_340.jpg":"340x226","o_25718360_220.jpg":"220x146","h_25718360_1280.jpg":"1280x854","h_25718360_1024.jpg":"1024x683","h_25718360_640.jpg":"640x427","h_25718360_480.jpg":"480x320","h_25718360_340.jpg":"340x227","h_25718360_220.jpg":"220x147","pp_25718360_1280.jpg":"1280x1628","pp_25718360_1024.jpg":"1024x1303","pp_25718360_640.jpg":"640x814","pp_25718360_480.jpg":"480x611","pp_25718360_340.jpg":"340x432","pp_25718360_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25718384_1920.jpg":"1920x1080","k_25718384_1280.jpg":"1280x1280","k_25718384_1024.jpg":"1024x1024","k_25718384_640.jpg":"640x640","k_25718384_480.jpg":"480x480","k_25718384_340.jpg":"340x340","k_25718384_220.jpg":"220x220","o_25718384_1280.jpg":"1280x853","o_25718384_1024.jpg":"1024x682","o_25718384_640.jpg":"640x426","o_25718384_480.jpg":"480x320","o_25718384_340.jpg":"340x226","o_25718384_220.jpg":"220x146","h_25718384_1280.jpg":"1280x854","h_25718384_1024.jpg":"1024x683","h_25718384_640.jpg":"640x427","h_25718384_480.jpg":"480x320","h_25718384_340.jpg":"340x227","h_25718384_220.jpg":"220x147","pp_25718384_1280.jpg":"1280x1628","pp_25718384_1024.jpg":"1024x1303","pp_25718384_640.jpg":"640x814","pp_25718384_480.jpg":"480x611","pp_25718384_340.jpg":"340x432","pp_25718384_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1256","hd_25718401_1920.jpg":"1920x1080","k_25718401_1280.jpg":"1280x1280","k_25718401_1024.jpg":"1024x1024","k_25718401_640.jpg":"640x640","k_25718401_480.jpg":"480x480","k_25718401_340.jpg":"340x340","k_25718401_220.jpg":"220x220","o_25718401_1280.jpg":"1280x837","o_25718401_1024.jpg":"1024x669","o_25718401_640.jpg":"640x418","o_25718401_480.jpg":"480x314","o_25718401_340.jpg":"340x222","o_25718401_220.jpg":"220x143","h_25718401_1280.jpg":"1280x854","h_25718401_1024.jpg":"1024x683","h_25718401_640.jpg":"640x427","h_25718401_480.jpg":"480x320","h_25718401_340.jpg":"340x227","h_25718401_220.jpg":"220x147","pp_25718401_1280.jpg":"1280x1628","pp_25718401_1024.jpg":"1024x1303","pp_25718401_640.jpg":"640x814","pp_25718401_480.jpg":"480x611","pp_25718401_340.jpg":"340x432","pp_25718401_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1260","hd_23163448_1920.jpg":"1920x1080","k_23163448_1280.jpg":"1280x1280","k_23163448_1024.jpg":"1024x1024","k_23163448_640.jpg":"640x640","k_23163448_480.jpg":"480x480","k_23163448_340.jpg":"340x340","k_23163448_220.jpg":"220x220","o_23163448_1280.jpg":"1280x840","o_23163448_1024.jpg":"1024x672","o_23163448_640.jpg":"640x420","o_23163448_480.jpg":"480x315","o_23163448_340.jpg":"340x223","o_23163448_220.jpg":"220x144","h_23163448_1280.jpg":"1280x854","h_23163448_1024.jpg":"1024x683","h_23163448_640.jpg":"640x427","h_23163448_480.jpg":"480x320","h_23163448_340.jpg":"340x227","h_23163448_220.jpg":"220x147","pp_23163448_1280.jpg":"1280x1628","pp_23163448_1024.jpg":"1024x1303","pp_23163448_640.jpg":"640x814","pp_23163448_480.jpg":"480x611","pp_23163448_340.jpg":"340x432","pp_23163448_220.jpg":"220x280"},{"size0":"900x506","hd_25685052_1920.jpg":"1920x1080","k_25685052_1280.jpg":"1280x1280","k_25685052_1024.jpg":"1024x1024","k_25685052_640.jpg":"640x640","k_25685052_480.jpg":"480x480","k_25685052_340.jpg":"340x340","k_25685052_220.jpg":"220x220","o_25685052_1280.jpg":"1280x719","o_25685052_1024.jpg":"1024x575","o_25685052_640.jpg":"640x359","o_25685052_480.jpg":"480x269","o_25685052_340.jpg":"340x191","o_25685052_220.jpg":"220x123","h_25685052_1280.jpg":"1280x854","h_25685052_1024.jpg":"1024x683","h_25685052_640.jpg":"640x427","h_25685052_480.jpg":"480x320","h_25685052_340.jpg":"340x227","h_25685052_220.jpg":"220x147","pp_25685052_1280.jpg":"1280x1628","pp_25685052_1024.jpg":"1024x1303","pp_25685052_640.jpg":"640x814","pp_25685052_480.jpg":"480x611","pp_25685052_340.jpg":"340x432","pp_25685052_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 420 [name] => Sa svih strana [alias] => sa-svih-strana [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7550651 Threads: 4 Questions: 1543571123 Slow queries: 4698021 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111015514 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/sa-svih-strana ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 420 [name] => Sa svih strana [alias] => sa-svih-strana [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/sa-svih-strana ) ) [link] => /om/sa-svih-strana/istrazili-smo-koliko-su-sportovi-na-vodi-popularni-medu-studentima-kineziologije-neki-su-pravi-hit-1336477 [printLink] => /om/sa-svih-strana/istrazili-smo-koliko-su-sportovi-na-vodi-popularni-medu-studentima-kineziologije-neki-su-pravi-hit-1336477?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 195937 [name] => kineziologija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kineziologija [link] => /tag/kineziologija ) [1] => stdClass Object ( [id] => 608903 [name] => KINEZIOLOŠKi FAKULTET [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-05-23 21:12:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kinezioloski-fakultet [link] => /tag/kinezioloski-fakultet ) [2] => stdClass Object ( [id] => 735765 [name] => sportovi na vodi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-06 08:52:37 [main_article_id] => 0 [alias] => sportovi-na-vodi [link] => /tag/sportovi-na-vodi ) [3] => stdClass Object ( [id] => 320145 [name] => jedrenje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jedrenje [link] => /tag/jedrenje ) [4] => stdClass Object ( [id] => 406975 [name] => windsurfing [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => windsurfing [link] => /tag/windsurfing ) [5] => stdClass Object ( [id] => 524564 [name] => Surfanje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => surfanje [link] => /tag/surfanje ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => NA ZAGREBAČKOM FAKULTETU JEDNO OD NAJPOŽELJNIJIH JE USMJERENJE IZ SPORTOVA NA VODI, OD 300 SATI NASTAVE, KOJE NUDI STUDENTIMA STJECANJE ZNANJA I ISKUSTVA I U JEDRENJU I U ČARTERU. U SPLITU JE PAK NAJVEĆE ZANIMANJE ZA PREDMETOM WINDSURFING NA ENGLESKOM TE SE MORALA OGRANIČITI UPISNA KVOTA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => slana diploma [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Istražili smo koliko su sportovi na vodi popularni među studentima kineziologije [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-13-16-39-45-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/13/25713920.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božidar Vukičević/Cropix [mainImageDesc] =>

Ognjen Uljević s kormilarom Matom Arapovim u klasi zvijezda

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/13/25713920.jpg [title] =>

Ognjen Uljević s kormilarom Matom Arapovim u klasi zvijezda

Božidar Vukičević/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/13/25718288.jpg [title] =>

Hrvatska ima odlične jedriličarske trenere

Božidar Vukičević/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/13/25718360.jpg [title] =>

Skiperska zvanja jamče siguran posao

Ante Čizmić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/13/25718384.jpg [title] =>

Vještina vezivanja gropova je obvezna

Denis Jerković/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/13/25718401.jpg [title] =>

Surfanje traži dobru fizičku pripremu

Božidar Vukičević/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/13/23163448.jpg [title] =>

Windsurfing je kroz godine evoluirao

Božidar Vukičević/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/13/25685052.jpg [title] =>

Ovako izgleda terenska nastava zagrebačkih studenata

Cro uni sailing/FB ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kineziološki fakultet u Splitu koncem rujna organizirao je drugi put konferenciju Science and Medicine in Aquatic Sports (Znanost i medicina u sportovima na vodi). Konferencija je okupila akademike, znanstvenike, istraživače i trenere u području sportova na vodi kako bi razmijenili i podijelili svoja iskustva i rezultate istraživanja u svim aspektima vodenih sportova od plivanja, veslanja, ronjenja na dah, jedrenja, vaterpola, kajakarenja, surfanja...

Također ovaj skup pružio je vrhunsku interdisciplinarnu platformu za istraživače, praktičare i edukatore za predstavljanje i raspravu o najnovijim inovacijama, trendovima i problemima, kao i praktičnim izazovima s kojima se susreće i usvojenim rješenjima u području vodenih sportova.

Među vodenim sportovima jedrenje zauzima važnu ulogu. Izborno usmjerenje jedrenje na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu već je godinama jedno od poželjnijih među studentima, a na splitskom KIF-u za windsurfing vlada sve veće zanimanje. Čak i navala.

Obvezan predmet

Kako bilo, jedrenje kao dio obrazovanja postaje sve prepoznatljivije i popularnije što je i logično s obzirom na razvoj nautičkog turizma, uspjehe naših sportaša, brojne regate na Jadranu i ustrajnost klubova u odgoju mladih naraštaja.

– Na Sveučilišnom diplomskom studiju Kineziološkog fakulteta u Splitu imamo obavezan predmet pod nazivom Teorija i metodika sportova na vodi 2 i on se održava na drugoj diplomskoj godini. Na tom predmetu se nastava održava na malim jedrilicama gdje studenti stječu osnovna znanja.

Pored obaveznog predmeta, imamo i izborni predmet imena Windsurfing. Engleski je naziv jer je ponuđen i erasmus studentima te se predaje na engleskom jeziku. Također, imamo i usmjerenje iz sportova na vodi na trećoj preddiplomskoj godini kao specijalizacija. Studenti praktični dio nastave odrađuju u manjim jedrilicama kako bi stekli osnovna znanja rukovanja s jedrilicom, a na teoretskom dijelu uče o svim aspektima vezanim za jedrenje tipa povijest jedrenja, o sigurnosti na moru, pravila izbjegavanja na moru, navigacija, osnove meteorologije, osnove teorije jedrenja... – s programom obrazovanja u pogledu jedrenja upoznaje nas Ognjen Uljević, profesor na splitskom KIF-u i nekad aktivni jedriličar koji je punio medijske stupce jedreći s Matom Arapovom i drugima. Iako više nije toliko često na moru, i dalje kroz svoj posao njeguje suradnju s jedriličarskim klubovima i savezom, posebice što postoji određen interes i za programe trenera jedrenja.

---

image

Windsurfing je kroz godine evoluirao

Božidar Vukičević/Cropix
---

Pitamo ga koliko su samim studentima privlačni programi vezani uz jedrenje.

– Kada bih morao ocijeniti interes studenata za jedrenje na fakultetu morao bi ih podijeliti na dva dijela, usmjerenje i izborni predmet. Iako usmjerenje iz Sportova na vodi, od 300 sati nastave, nudi studentima stjecanje znanja i iskustva, i u jedrenju i u čarteru, interes za ovim predmetom nije velik, dok je na zagrebačkom fakultetu jedno od najpoželjnijih usmjerenja. Međutim, za predmetom Windsurfing vlada veliko zanimanje među studentima te moramo ograničavati broj upisanih studenata.

Programi za odrasle

Vrlo je vjerojatno razlog tome i taj što se obavezni predmet nalazi na drugoj diplomskoj ili kako kažemo petoj godini, kao i Windsurfing, gdje se studenti prvi put susreću s jedrenjem, a usmjerenje je na trećoj godini i studenti nisu dovoljno dobro upoznati s mogućnostima predmeta – odgovara nam.

Uljević je također voditelj cjeloživotnog obrazovanja na KIF-u, posvećen programima obrazovanja odraslih.

– Po tom pitanju trenutno smo u kreiranja novih programa jer su svi dosadašnji programi prestali važiti s donošenjem novog Zakona o sportu – kaže.

Tema o jedrenju nužno vodi i ka temi o nautičkom turizmu koji je, znamo svi, u porastu. Velik broj pomorskih nezgoda odnosio se i na neiskustvo skipera, pa smo pitali profesora za mišljenje o toj gorućoj problematici na moru.

– Kao što možete vidjeti, svi predmeti i programi na splitskom Kineziološkom fakultetu su usmjereni ka rekreativno-natjecateljskom dijelu jedrenja, odnosno nisu usmjereni prema skiperima iz razloga što jedino Kapetanija može davati isprave i provoditi ispite vezane za upravljanje brodicama. Naravno, onaj tko je stekao, najmanje, osnovne jedriličarske vještine znatno lakše i bolje će obavljati poslove skipera na moru i znati pravovremeno predvidjeti opasnosti na moru.

---

image

Skiperska zvanja jamče siguran posao

Ante Čizmić/Cropix
---

S obzirom na nemile događaje po moru, kojih smo svakodnevno svjedoci, mogao bih o tome pričati dva dana i vrlo vjerojatno ne bih ništa pametno ili nešto novo kazao.

Pravila o izbjegavanju sudara na moru su poprilično jasna i tu se nema što dodavati ili oduzimati, ali o psihologiji sudionika na moru bi se dalo pričati. Kada pogledamo te skipere, to su većinom mladi ljudi koji se žele svidjeti gostima kako bi dobili pohvalu ili novčanu nagradu, pa se dovode u situacije koje njih ili druge dovode u opasnost.

Nadalje, jedan od njihovih zadataka je doći što prije do zadane destinacije kako bi gosti bili prvi u redu čekanja, pa je konstantna jurnjava po moru. Također, do prije 15 godina velika većina brodova je išla brzinom do 8 milja na sat, a danas idu i preko 30 te je znatno teže procijeniti udaljenost i vrijeme zaustavljanja.

Noćna plovidba

Nije rijedak slučaj da brzi brodovi prolaze između dva usidrena broda na manjoj udaljenosti od deset metara. Pri tim brzinama vaša budnost i praćenje situacije na moru treba biti na visokom nivou, i kada se sretnu takve dvije brodice u jako kratkom vremenskom razmaku može doći do sudara.

Drugi problem je što se danas često plovi i po noći gdje se javlja niz problema: ne smanjuje se brzina, uređaji na brodu svijetle te smanjuju vidne kapacitete, mobiteli u ruci (nakon gledanja mobitela treba vremena da se oko prilagodi na mrak), slaba osvijetljenost plovila itd. Mislim da bi svi na moru trebali shvatiti kako nema pravih i krivih, ukoliko je došlo do sudara na moru, svi smo krivi, netko više, a netko manje. Hoću reći da svi sudionici trebaju napraviti sve da do kontakta ne dođe, pa će svi na vrijeme poduzimati potrebne korake – iznio nam je Uljević svoje razmišljanje poentirajući edukaciju i praksu kao ključne, i u jedrenju, i u svemu.

---

Filozofija sporta

Sredinom rujna splitski KIF je također bio domaćin konferencije o filozofiji sporta. Riječ je o relativno mladom području znanosti koje je nastalo prije točno pola stoljeća u SAD-u, ali je zbog svoje propulzivnosti, relevantnosti i atraktivnosti jedno od najbrže rastućih među filozofskim i sportskim znanostima i njihovim granama istovremeno.

Neki od problema u ovoj domeni sporta su, primjerice, doping, kiborgizacija, interseksualnost i transrodnost, stvaranje etičkih kodeksa i komiteta, jedinica za očuvanje integriteta sporta i slično.

---

---

image

Hrvatska ima odlične jedriličarske trenere

Božidar Vukičević/Cropix
---

---

Popularizacija jedrenja

Na zagrebačkom Kineziološkom fakultetu, studenti zadnjih godina studija, imaju mogućnost odabrati usmjerenje jedrenje. Nakon stjecanja diplome, najčešći put kojim kreću su skiperski poslovi.

Uz izborni smjer na faksu, nude se i izborni sportovi Jedrenje na dasci i Jedrenje u malim klasama, što je popularno među studentima.

Kako bi budući kineziolozi zaista izišli s diplomom i iskustvom, tijekom studija odlaze na terensku nastavu koja uključuje cjelovit program sportova na vodi poput jedrenja, veslanja, jedrenja na dasci, te kajakarenja. Česti su sudionici i regata krstaša.

Ekipa s faksa okupljena oko Cro-uni sailinga organizira i tjedan jedrenja za sve zainteresirane, odvija se pod mentorstvom prof. Nikole Prlende koji je popularizirao ovaj studij uvođenjem navedenih novina, uz podršku fakulteta koji ulaže u opremu, sve kako bi studenti prigrlili vodene sportove i na koncu izišli na tržište rada kao educirani, perspektivni mladi ljudi.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Ante Čizmić/Cropix Denis Jerković/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Cro uni sailing/FB
Božidar Vukičević/Cropix

Ognjen Uljević s kormilarom Matom Arapovim u klasi zvijezda

Božidar Vukičević/Cropix

Hrvatska ima odlične jedriličarske trenere

Ante Čizmić/Cropix

Skiperska zvanja jamče siguran posao

Denis Jerković/Cropix

Vještina vezivanja gropova je obvezna

Božidar Vukičević/Cropix

Surfanje traži dobru fizičku pripremu

Božidar Vukičević/Cropix

Windsurfing je kroz godine evoluirao

Cro uni sailing/FB

Ovako izgleda terenska nastava zagrebačkih studenata

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/sa-svih-strana/istrazili-smo-koliko-su-sportovi-na-vodi-popularni-medu-studentima-kineziologije-neki-su-pravi-hit-1336477 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=062e4be5b7206cd0774b3c9d4abac9bc99e6be5a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Istra%C5%BEili+smo+koliko+su+sportovi+na+vodi+popularni+me%C4%91u+studentima+kineziologije&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fsa-svih-strana%2Fistrazili-smo-koliko-su-sportovi-na-vodi-popularni-medu-studentima-kineziologije-neki-su-pravi-hit-1336477 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fsa-svih-strana%2Fistrazili-smo-koliko-su-sportovi-na-vodi-popularni-medu-studentima-kineziologije-neki-su-pravi-hit-1336477 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => NA ZAGREBAČKOM FAKULTETU JEDNO OD NAJPOŽELJNIJIH JE USMJERENJE IZ SPORTOVA NA VODI, OD 300 SATI NASTAVE, KOJE NUDI STUDENTIMA STJECANJE ZNANJA I ISKUSTVA I U JEDRENJU I U ČARTERU. U SPLITU JE PAK NAJVEĆE ZANIMANJE ZA PREDMETOM WINDSURFING NA ENGLESKOM TE SE MORALA OGRANIČITI UPISNA KVOTA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => slana diploma [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM

slana diplomaIstražili smo koliko su sportovi na vodi popularni među studentima kineziologije

Piše Merien Ilić
6. studenog 2023. - 08:52

Kineziološki fakultet u Splitu koncem rujna organizirao je drugi put konferenciju Science and Medicine in Aquatic Sports (Znanost i medicina u sportovima na vodi). Konferencija je okupila akademike, znanstvenike, istraživače i trenere u području sportova na vodi kako bi razmijenili i podijelili svoja iskustva i rezultate istraživanja u svim aspektima vodenih sportova od plivanja, veslanja, ronjenja na dah, jedrenja, vaterpola, kajakarenja, surfanja...

Također ovaj skup pružio je vrhunsku interdisciplinarnu platformu za istraživače, praktičare i edukatore za predstavljanje i raspravu o najnovijim inovacijama, trendovima i problemima, kao i praktičnim izazovima s kojima se susreće i usvojenim rješenjima u području vodenih sportova.

Među vodenim sportovima jedrenje zauzima važn...

13. svibanj 2024 18:39