StoryEditorOCM

Jedriti se moraHvar će odati počast Filipu Jurišiću, prvom otočkom olimpijcu! Razmatra se originalna ideja

Piše Ivica Marković/SD
8. lipnja 2024. - 10:52

Cijeli otok Hvar do početka Olimpijskih igara u Parizu će odati priznanje Filipu Jurišiću, jedriličaru, članu splitskog "Mornara", prvom Hvaraninu koji će nastupiti na najvećoj globalnoj sportskoj smotri.

Još uvijek se ne zna na koji način će se stanovnici grada Hvara i cijelog škoja odužiti svom Filipu, koji se već nalazi u Marseilleu, gdje je na pripremama za Olimpijske igre, a gdje će i biti natjecanje u jedrenju. Išao je Filip malo "uvatit" vitra, odnosno početi se privikavati na uvjete jedrenja u tom dijelu Francuske.

image

Jurišić se u Marseilleu priprema za olimpijske okršaje

Privatni album

Jedna od ideja je bila da se na Mandraču u Hvaru podigne olimpijski stijeg, koji bi zasigurno izazvao nemalu zainteresiranost turista, koji gotovo sigurno stijeg Olimpijskih igara ne očekuju u Hvaru.

- To je jedna od ideja. Razgovaramo, dogovaramo, pregovaramo kako da se najbolje odužimo našem Filipu koji je eto prvi olimpijac s otoka Hvara i koji na taj način radi najbolju promidžbu našeg grada i otoka. Inače, Filipa dugi niz godina podržavamo kao lokalna zajednica i odavanjem počasti ga želimo još više potaknuti na daljnje uspjehe - rekao nam je Rikardo Novak, gradonačelnik Hvara.

Cijeli projekt provode Turistička zajednica Grada Hvara i Javna ustanova u kulturi.

- Željeli bi se Filipu odužiti na primjeren način, jer zaista za jednu sredinu kao što je naša nije mala stvar imati svoga olimpijca. Moramo dobro promisliti kako mu se odužiti, da ne uzurpiramo prostor i da ne napravimo nešto krivo ili ružno, što bi ljudima "bolo oči" - rekao je Rikardo Novak.

Eto, tako u 128 godina Olimpijskih igara modernog doba i otok Hvar, odnosno Grad Hvar imaju svog prvog olimpijca, koji će zasigurno zlatnim slovima, ma kakav god njegov nastup bio, biti upisan u hvarske povijesne knjige.

Filip Jurišić će početkom kolovoza nastupiti u klasi Ilca 7 (bivši laser).

image
Privatni album
19. lipanj 2024 11:11