StoryEditorOCM

93. MRDUJAFlota od preko 200 krstaša: odbrojavaju se sati do starta najstarije i najmasovnije regate

Piše Sandra Barčot
4. listopada 2024. - 12:06

S nestrpljenjem se čeka subota i onaj tradicionalni start točno u 11 sati, koji označi gradonačelnik Splita za početak jedrenja na najstarijoj i najmasovnijoj regati na našoj strani Jadrana, ovogodišnjem 93. izdanju „Mrdujske regate krstaša”.

Podno splitskog Sustipana, na startnoj liniji dugoj milju, naći će se flota od preko dvjesto krstaša koji će nakon startnog signala datog sa Regatnog broda zajedriti prema 11 nautičkih milja udaljenom otočiću Mrduja u Splitskim vratima, između Brača i Šolte, ta nazad opet put Splita.

- Stigli smo do 93-tog izdanja svima omiljene Mrduje na koju se jednostavno mora jedriti, isploviti i provesti dan na moru. Široka je lepeza krstaša, jedrilica od onih tradicionalne gradnje, do modernih jurilica, ali i sudionika, od „profi” posada do rekreativaca, od velikog broja djece ali i vrhunskih jedriličarki, pa i onih koji će po prvi puta „ćutiti” kako je to zajedriti na Mrduji – uvodi nas u subotnju „feštu od jedara” i treću, centralnu regatu u mjesecu „Splitskog festivala jedrenja” Damir Skelin, direktor Mrdujske regate, pa dodaje i zanimljivosti koje prethode samom regatavanju:

image
Jakov Prkić/Cropix

- Petak poslijepodne rezerviran je za zabavni dio, bolje reći gušte za nepca. Imamo natjecanje u pripremi morske marende, s početkom u 16 sati, dok će umješnost „kuhara” u spremanju delicija ocjenjivati stručni žiri sa predsjednicom žirija Ivanom Vladović, direktoricom Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije. U 19.30 sati je „skiper meeting” naš uobičajeni sastanak kormilara sa članovima Regatnog odbora, gdje se „pretresaju” svi važni detalji za subotnje jedrenje. Ujedno u 20.30 sati imamo predstavljanje humanitarnog projekta „Jedrite uz Rotary na 93. Mrdujskoj regati za donaciju Zakladi hrvatskih sportaša”.

Sve ovo se događa u Uvali baluni, u prostorijama ili na platou kluba domaćina, Jedriličarskog kluba Labud, koji ovu godinu slavi okrugli 100-ti rođendan.

A što sve jedriličare čeka u subotu, na veliki Dan D – 93. Mrdujske regate?

- Već u 10 sati počinje „jutarnja fešta u zraku” uz Limenu glazbu Žrnovnica-Hrvatsko glazbeno društvo „Stjepan Radić”, a u 10.45 sati imat ćemo špalir brodova na lijevoj i desnoj bovi uz liniju starta „Jahte i gliseri Croye” pozdravljaju Mrduju”. Start je u 11 sati i užitak jedrenja – koncizan je za jutarnji program Skelin, prvi čovjek regate odmah diktirajući i popodnevni odnosno večernji, završni program:

image
Paun Paunović/Cropix

- Od 15 do 19 sati duo „Lantina” će na platou Labuda pjesmom dočekivati posade, dok kuhari ŠKMER-a spremaju za sudionike Mrduje „Morsku spizu” u svom cooking showu. Chefovi ŠKMERA će u ogromnoj tavi promjera preko jedan metar, uživo uz prateći govorno-prezentacijski dio, jedriličarima tijekom tri sata pripremati slijedeće morske delicije: domaća tjestenina s rakovima, orzoto s rombom, maslinama i gljivama, te njoki s dimljenom tunom i jadranskim kozicama, uz bakalar na brujet s fažolom i za kraj orzo s plodovima mora.

U 19 sati je po rasporedu koncert mlade ekipe glazbenika „Promaya band”, u 20 sati je naravno dodjela pokala za najbolje posade po skupinama, ali i za „Dvoboje Mrduje”, gdje smo ove godine za međusobne duele posada osigurali dvije medalje za pobjednike, jedna za vlasnika jedrilice, a druga za skipera.z

image

Prošlogodišnji pobjednici Mrdujske regate - posada krstaša Maxi Jena iz Kotora

Jakov Prkić/Cropix

Najavljuje Damir Skelin, nakon proglašenja najboljih posada i skipera 93. Mrdujske regate krstaša, i izvlačenje „Nagrade po srići”.

- Novitada je da smo osvježili ovu tradiciju, pa ponovno dodjeljujemo, među jedriličarima popularnu „Nagradu po srići”, vidjet ćemo tko će biti sretni dobitnik vanbrodskog motora SUZUKI koji je osigurao Moto Navis. Ujedno još jedan poziv i onima koji nemaju brod ili koji nemaju posadu, jer smo na facebook-stranici „Mrdujske regate” otvorili mogućnost da vlasnici plovila kojima nedostaje dio posade ili jedriličari koji nemaju posadu, se priključe i zaplove na „Mrduji”. Samo treba potražiti objavu „Imam brod-tražim posadu” – niže detalje Skelin, ujedno i predsjednik Uprave JK Labuda, i za sam kraj događanja, nakon sportskog dijela „Mrdujske regate”, najavljuje nastavak – zabavnog:

- Nakon proglašenja pobjednika, u 21 sat slijedi drugi dio koncerta „Promaya banda”, a zatim i „Mrduja kazetofon party by DJ Vangel uz plesačice”. Sve do 23:59 sati!

image
Paun Paunović/Cropix
04. listopad 2024 12:27