StoryEditorOCM

MARINa KAŠTELA‘Flota mira Mirno more‘: najveći svjetski jedriličarski projekt za socijalno ugrožene okupio 800 mališana

Piše Sandra Barčot
23. rujna 2023. - 10:44

Kako mjera za sreću, ona brojčana, ne postoji, samo možemo reći da Marina Kaštela ova dva dana “lebdi” na krilima sreće.

Na gatovima, pontonima i brodovima su vesela djeca, njih više od 800 uz 200 volontera, koja su ispunila svoj san – tjedan dana na moru, na krstarenju prekrasnim Jadranom!

I nije to ništa neobično, mnoga djeca plove brodovima, no za ove mališane to je veliki pothvat. Životni uspjeh!

Djeca su to iz različitih marginaliziranih skupina iz cijele Europe. Od mališana bez adekvatne roditeljske skrbi, osoba s tjelesnim i mentalnim invaliditetom, te djece s kroničnim bolestima koja bez skrbi ili roditelja ili liječnika ni ne izbivaju iz svojih domova ili bolničkih postelja, do djece iz ratnih područja, izbjeglica i osoba s različitim ograničenjima, socijalnim, emocionalnim i drugim posebnim potrebama.

image

‘Flota mira Mirno more‘, deseti put u Kaštelima, na svojem 29. izdanju - vinč u rukama

Mirno More

Već desetu godinu zaredom oni su sudionici projekta “Flota mira Mirno more”, koja dva dana “akošta” u Marini Kaštela u Kaštel Gomilici.

Zahvaljujući inicijativi dobrih ljudi u Beču, gdje je sve počelo prije 29 godina, za njih je organizirano sedmodnevno druženje (Marina Kaštela uključena je minulo desetljeće), jedre uz hrvatsku obalu, gdje kroz različite zajedničke aktivnosti uče sklapati prijateljstva preskačući socijalne granice, uz vrijednosti tolerancije i inkluziju. Na tren uspješno zaboravljaju brige svakodnevice tijekom druženja u sklopu “Mirnog mora”.

– Najveći je ovo svjetski jedriličarski projekt za socijalno ugrožene, a vrhunac tjedna je plovidba u formaciji, tijekom koje oko 100 brodova zajedno jedri u znaku mira. S pozdravom “mirno more” opraštamo se i s veseljem očekujemo 30. rođendan u 2024. godini! Iskreno sam sretan što sam mogao sudjelovati ove godine – zadovoljan je i Josef Markus Wuketich, austrijski veleposlanik u Republici Hrvatskoj, dok domaćin u Marini Kaštela, kapetan Joško Berket, naglašava:

– Misija flote, a to je promicanje razumijevanja i mira kroz obrazovanje, za mene je vrlo važna. Impresioniran sam snagom flote koja gradi mostove i drago mi je da Kaštela i Marina Kaštela mogu doprinijeti ovom hvalevrijednom projektu.

image

‘Flota mira Mirno more‘, deseti put u Kaštelima, na svom 29 izdanju okupila je preko 800 djece

Mirno More

A njegova lokalna udruga “Mirno more Marina Kaštela” omogućila je jedrenje za četiri kategorije korisnika: djecu iz Doma za djecu “Maestral”, korisnike Centra za rehabilitaciju “Mir” Rudine, osobe s mentalnim invaliditetom iz Fojnice iz Bosne i Hercegovine, te ove godine prvi put za osobe s Down sindromom iz splitske udruge “Sindrom Down 21”.

U istom tonu djecu i mlade pozdravili su i zamjenik splitsko-dalmatinskog župana Stipe Čogelja te gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović, dok je Srđan Janjušić, predstavnik “Flote mira mirno more”, zahvalio svima koji su pomogli i djeci omogućili nezaboravnih tjedan dana u njihovu životu: volonterima i svim sponzorima, od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Hrvatskih autocesta, ACI marine, do BavAdrije i brojnih drugih. •

29. travanj 2024 15:01