StoryEditorOCM

spas za ribareEnglezi osmislili zanimljiv projekt: s radom krenula mrijestilišta za jastoge iz Sjevernog mora

Piše M. I.
13. srpnja 2024. - 09:59

Ribari vade jastoge i druge rakove ulovljene u Sjevernom moru, u blizini Whitbyja, u sjeveroistočnoj Engleskoj. Whitby je treća po veličini luka za lov jastoga u Europi. Ondje se svake godine na kopno iskrca oko 100.000 jastoga, što osigurava posao za 150 ljudi.

Prije 30 godina u istoj je luci bilo tridesetak velikih ribarskih brodova, a danas ih se može izbrojati na prste jedne ruke. Bijela riba poput bakalara migrirala je odavno na sjever u hladnije vode, a ribari su se morali okrenuti lovu na rakove.

Potom je nova katastrofa pogodila lokalnu ribarsku industriju: od kraja 2021. jastozi i drugi rakovi počeli su ugibati u ogromnom broju iz nepoznatog razloga. Neki mještani sumnjaju na vladin projekt jaružanja za novu luku nakon Brexita u regiji Teesside, sjeverno od Whitbyja. Stručnjaci pak krivca vide u patogenu.

Kako bilo, za spas jastoga pokrenut je projekt mrijestilišta koji uključuje izlov ženki jastoga, od kojih svaka nosi tisuće jaja iz Sjevernog mora kako bi se mogle sigurno izleći. 

28. rujan 2024 02:05