StoryEditorOCM

ples jedaraElena Vorebeva i Josip Tafra slavili na prvenstvu Hrvatske u klasi Ilca 6, evo izvještaja

Piše M.I.
20. svibnja 2024. - 09:47

Uspješno je završeno prvenstvo Hrvatske u klasi ILCA 6 koje je od petka do nedjelje održano u organizaciji Jedriličarskog kluba Split.

- Izazovni uvjeti u sva tri dana jedrenja su dopustili ukupno 5 plovova koji su odlučivali o konačnom poretku. Paralelno s regatom na moru, odvijalo se i već tradicionalno interno mini natjecanje između ekipe na kopnu i ekipe na moru, tko će bolje odraditi posao i pokupiti više pohvala natjecatelja.

Petak je započeo kao izmišljen za jedriličarski sport, umjeren maestral je flotu bijelih jedara izveo na polje izvan Čiova. Sa Splitom koji je sjao okupan suncem u pozadini, te stabilnom vjetru sa zapada, flota je uspješno odradila 3 plova. Jedino je morski kurenat tvrdoglavo držao istočni smjer, ali nije utjecalo na performans flote. Dobar dan i dobro raspoloženje se nastavilo na kopnu, gdje je ekipa klupskih volontera spremila ukusnu hranu, te je omjer rezultata ekipe na moru i na kopnu bio 1:1. Zadovoljna lica laserašica i laseraša su se gostila i prepričavala događaje s mora.

Subota je osvanula u polu oblačnom ruhu ili kako bi se reklo "podušeno vrime". Oko 13 sati je tračak nade dao zapadni vjetar, koji je zapuhao, te je flota isplovila, ali nestabilan vjetar, kojeg je uzrokovala kišna fronta koja je putovala u blizini se nije zadržao. Pokušan je start 4. plova, ali je radi značajnih oscilacija u smjeru vjetra regatni odbor morao posegnuti za zastavom N i prekinuti plov. Ekipa kopna je povela sa 2:1, te su opet sve iznenadili kvalitetom spize u Lučici. Time je svima lakše pao prekid jedrenja u 4. plovu.

Nedjelja je po prognozama bila šarolika, ali kako je dolazilo nedjeljno jutro, sve je više prognoza davalo vremenski prozor za jedrenje. Prognoze su upućivale na zapadni vjetar oko 14-15 sati, te je opet pravac bilo Čiovo, te dobro poznato polje južno od Gospe od Prizidnice. Ispod oblaka, sa izraženom omarinom, vjetar se ipak pojavio oko 14 sati. Uspješno su odrađena dva plova po vjetru zapadnog smjera, snage od 6 do 13 čvorova, čime je sa 5 odrađenih plovova definiran konačni poredak. I kad se činilo kako će more izjednačiti, te otići kući sa egalom, kopno je odlučilo osigurati pobjedu, te je iznenadilo sudionike sa fritulama i lunch paketima za 3:2 u ukupnom dojmu - javljaju na svojoj FCB stranici.

Titulu ukupnog pobjednika regate je odnijela Elena Vorobeva, koja je ujedno pobjednica i u ženskoj konkurenciji, te Josip Tafra, koji je pobijedio u muškoj konkurenciji, ali i ujedno U19 konkurenciji. Elena je i Hrvatska predstavnica na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. u ovoj klasi.

Klasa ILCA 6 je ženska olimpijska klasa, te se u ženskom poretku boduju i kategorije U21, U19 i U17, dok je ujedno ovo razvojna muška klasa za kategorije U19 i U17 na putu prema olimpijskoj klasi ILCA 7.

Na prvenstvu je ukupno natupilo 46 natjecatelja, iz 5 europskih zemalja. Ukupne rezultate možete pogledati na linku.

27. lipanj 2024 11:06