StoryEditorOCM

s okusom soliChef Hrvoje Zirojević otkriva dva osnovna načina pripreme baze bakalara, evo u čemu je tajna

Piše Dobra hrana
18. prosinca 2023. - 11:22

Prema filozofiji pripreme sušeni bakalar se treba odmočiti, pa onda skuhati. Zatim očistiti i razlomiti meso na srednje velike komade. Temeljac od bakalara treba obavezno sačuvati jer je on uvijek ona baza "konče" - šuga koji daje taj poseban okus svakome od jela. Tako je ispripovijedao naš poznati chef Hrvoje Zirojević, te dodao:

"Kada si ga skuhao, procijedio, onda dio ostavi sa strane dio temeljca i dodaj malo karote (mrkve), selena (celera), a papar u zrnu ovaj temeljac voli. Možeš dodati mrvicu peperončina, pa neka malo provri i potom ga ohladi. To će biti dobra baza za jela."

Zirojević, naime, prvo pripremi bakalar, sačuva temeljac, pripremi baze za bianco bakalar i kreće s receptima. Kaže da voli "smrdljivce", ove naše, ali ako mu padne pod ruku neki veliki soljeni, već ima barem desetak ideja.

Uglavnom, da nije svake godine isto, bakalar u nekoliko novih izvedba čeka da ih pripremite, baš na isti način kao naš veliki chef Hrvoje Zirojević.

Priprema baze bakalara

Trebat će vam:

1000 g sušenog bakalara

80 g mrkve

30 g korijena peršina

30 g korijena celera

10 g lista peršina

10 g lista celera

2-3 lista lovora

4 luka

6 zrna papra

malo soli

Priprema:

Suhi bakalar izrežemo na manje komade te stavimo močiti u dublju posudu tako da bude u potpunosti prekriven vodom. Močimo oko 2 dana s najmanje 3-4 izmjene vode. Nakon toga procijedimo i stavimo kuhati s korjenastim povrćem i začinima. Malo zasolimo. Kuhamo dok bakalar ne omekša – sve procijedimo. Temeljac sačuvamo jer će se koristiti za izradu jela, a bakalar očistimo i koristimo ga dalje prema receptima. Ovisno o vrsti, dobit ćemo oko 1400 g čistog mesa kuhanog bakalara.

Priprema baze bakalara na bianco

Trebat će vam:

400 g mesa skuhanog bakalara

800 g krumpira

50 g peršina

30 g češnjaka

300 ml maslinovog ulja

80 g pancete (deblje)

sol, papar

Priprema:

U prigodnu posudu stavimo oguljeni krumpir izrezan na krupnije komade i na krupno izrezan kuhani bakalar te stavimo kuhati na srednje jaku vatru. Kada krumpir omekša, sve procijedimo, dodamo na sitno izrezan peršin i češnjak. Dobro podlijemo s maslinovim uljem i začinimo soli i paprom. Tučemo dok ne dobijemo lijepo formiranu kremu.

28. travanj 2024 09:07