StoryEditorOCM

‘O RIBI‘Bakar će uskoro dobiti muzej ribarstva kroz inovativni multimedijalni postav, evo detalja

Piše M. I.
22. kolovoza 2023. - 12:56

U Bakru se uređuje muzej ribarstva u Turskoj kući, piše Novi list. Riječ je o projektu naziva Interpretacijski centar ribarstvene i pomorske baštine "O ribi", koji se odnosi na promicanje društvene dobrobiti, promociju tradicije ribarstva, posebno tunolova, kao i promociju i očuvanje bogate materijalne i nematerijalne ribarstvene i pomorske kulturne baštine Bakra i Bakarskog zaljeva.

Prema informacijama iz Grada Bakra, kroz aktivnosti uređenja i opremanja – nabavu i postavu opreme, točnije multimedije i – sadržaja građevine Turske kuće u Bakru u interpretacijski centar na jednom mjestu će objediniti i čuvati bogato nasljeđe Bakra za buduće naraštaje.

Naime, iako područje Bakra ima iznimno bogatu ribolovnu i pomorsku baštinu, ona do sada, smatraju u Gradu Bakru, nije u dovoljnoj mjeri zaštićena i promovirana osim kroz manifestacije Turističke zajednice grada Bakra kao što su "Tuna fish fest", Pomorska bitka i slično te putem fotografija, nekolicine zapisa i usmene predaje s koljena na koljeno.

– Koncept Interpretacijskog centra "O ribi" polazi od priče o ribi, odnosno činjenice da se zbog ekonomske važnosti tunolova ribom smatrala i nazivala samo tuna. Ribolov je imao snažan utjecaj na izgled čitavog mjesta svojim ribarskim kućicama, ribarskim priborom, barkama, stupovima za sušenje mreža i drugim. Ta snažna ribarska i pomorska komponenta kroz povijest bakarskog kraja razlog je uspostave Interpretacijskog centra, kojim se želi integrirati nematerijalnu baštinu u budući razvoj, kaže gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić.

Tri odabrane krovne teme su: Tradicija tunolova u Bakarskom zaljevu, Ljudi i more, Riba i grad.

Koristit će se inovativni multimedijalni postav koji će uključiti i makete u prikazu pomorske baštine i brodica za ribolov (pasare, guc ili dr.), predmete vezane uz tunere i ribolov, alate i postupke ulova ribe, instalaciju "Vrše sjećanja" s tri tematska dijela: "Ribarske priče, vjerovanja i žargon", "Istaknuti ribari" i "Tira tira cijeli grad", koji će pomoću inovativnog storytellinga upoznati posjetitelja s ljudima i memorijom Bakra i Bakarskog zaljeva kroz priče poput legendi o nastanku tunera, simbolici zeca ili običaju klanjanja prije ribolova te bakarskim ribaricama i ribarima.

29. travanj 2024 10:25