StoryEditorOCM

Klimatska krizaAktivisti Greenpeacea traže hitnu zabranu novih bušotina plina u europskim morima

Piše M.I.
4. lipnja 2024. - 13:36

Aktivisti Greenpeacea iz Njemačke i Nizozemske od ranog jutra ovog utorka okupiraju plinsku platformu u Sjevernom moru, u blizini njemačkog otoka Borkum, prenosi Greenpeace Hrvatska. Njih sveukupno 21 aktivista spriječava da se platforma u vlasništvu nizozemske kompanije ONE-Dyas postavi u moru, a pet odlučnih aktivista na nju se i ukrcalo.

Ovo novo bušenje plina prijetnja je morskim grebenima i ubrzava uništavanje klime, kažu te pozivaju članice Europske unije da zabrane sve nove plinske projekte u Europi.

- Klimatska kriza nas baca iz jednog ekstremnog vremenskog događaja u drugi sve većom brzinom. Znanost je jasna, moramo prestati kopati i bušiti fosilna goriva ako želimo izbjeći najgori klimatski kaos. Ne možemo si priuštiti nikakve nove projekte vađenja fosilnih goriva ni u Sjevernom moru ni bilo gdje drugdje. Ako nacionalne vlade ne žele zaustaviti beskrajnu pohlepu kompanija za fosilnim gorivima i zabraniti nove infrastrukturne projekte za fosilna goriva diljem Europe, to je već pitanje sigurnosti i pravde za sadašnje i buduće generacije - poručila je Mira Jaeger, stručnjakinja za energetiku iz Greenpeacea Njemačka.:

26. lipanj 2024 04:18