stdClass Object ( [id] => 1071542 [title] => Zimske komarče raduju srce svakog udičara, ali lov na njih nameće moralne dvojbe. Je li razlog tomu samo strast, teško je reći... [alias] => zimske-komarce-raduju-srce-svakog-udicara-ali-lov-na-njih-namece-moralne-dvojbe [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ekspanzija malih podlanica kojoj svjedočimo posljednjih godina ima više razloga. Jedan od vrlo bitnih nedvojbeno je globalno zatopljenje koje i u našemu moru pomiče temperaturne granice, a time i vrijeme okupljanja za mrijest, dok je drugi, o kojem većina autoriteta ne priča previše, otvaranje talijanskih laguna čime je nakon dužeg vremena omogućena prirodna sezonska migracija.

Naravno, brojna uzgajališta duž obale također pogoduju okupljanjima koja naši ribolovci, bez puno radoznalosti vezane uz razloge tog okupljanja, itekako zdušno koriste i iskorištavaju.

KLASIČNA SHEMA

Podlanice (poznate i kao komarče, orade, lovrate...) koje se tako okupljaju početkom zime, okupljaju se ponajprije radi mrijesta, a kriteriji prema kojima biraju mjesta okupljanja su jednostavni. Dapače, tek su dva osnovna kriterija u igri - temperatura i hrana.

Upravo su zato ta zimska okupljanja u blizini obale uglavnom vezana uz mikrolokacije. Ponegdje je to unutar samih luka, ponegdje na brakovima, a u pravilu u blizini uzgajališta, i to ne nužno onih koja se bave uzgojem podlanica i brancina, već i u onih koja uzgajaju tune. Naravno, uzgajališta školjki kao stalna okupljališta, ako ne i staništa podlanica, ne treba posebno naglašavati.

Većini je ribolovaca takva shema ponašanja dobro poznata, baš kao i pozicije na kojima se podlanice u ovo doba godine mogu naći. I upravo zbog toga većina ribolovaca lovi na uobičajen, isti način na koji se podlanice oduvijek love. Pribor se spusti u more i čeka se da podlanica dođe i proguta udicu. Većini ni ne pada na pamet potražiti ribu koja možda toga trenutka i nije upravo na toj točki ili dubini. A razloga zbog kojih podlanice možda nisu na očekivanoj točki nema puno.

---

image
Zatočeništvo uvijek ima posljedice
---

VELIKI BIJEG

Uzgajanje podlanica nije nimalo jednostavan posao, što najbolje znaju njihovi uzgajivači. Pored svih rizika u koje su uključene raznorazne moguće bolesti, nenadana temperaturna kolebanja kao i kolebanja saliniteta, tu je i stalna opasnost od bijega ribe iz kaveza.

Do tih bjegova dolazi katkad zbog dotrajalosti mreže, katkad zbog nepažnje u transportu, a ponekad i zbog jakog nevremena. U posljednjem slučaju kavezi mogu biti potpuno uništeni i tada njihov cjelokupan sadržaj završi u slobodnom moru.

A upravo se tom velikom bijegu nadaju svi ribolovci kojima je lov podlanica oko kaveza primarni cilj za što ih, istini za volju, i ne možemo baš osuđivati. Nažalost, posljedice takvih bjegova su gotovo uvijek negativne za okoliš, jer podlanice iz kaveza i nisu baš iste kao one divlje.

FORSIRAN OBLIK

Kavezni oblik se po mnogočemu razlikuje od oblika divljih, neuzgojenih podlanica. Premda će većina znalaca reći da se to lako osjeti po okusu, taj je karakteristični okus ribe ipak posljedično vezan uz ishranu, što znači i da će i nekakav prebjeg, ako se dovoljno dugo hrani divljom hranom, biti manje-više istog okusa kao i sasvim divlja podlanica.

Glavna razlika, dakle, nije toliko u okusu koliko u veličini i obliku trupa, a onda i glave. Naime, zahtjevno tržište je još davno nametnulo volju većine koja se nije htjela petljati s čišćenjem ribe, pri čemu je usto uopće ne zanima kako riba u cijelosti izgleda, a zbog čega se forsirao oblik kod kojega je glava u odnosu na tijelo manja, a mesno iskoristivi dio pogodan za filetiranje veći.

Ta je proizvodnja podlanica po zastupljenosti u kaveznom uzgoju jedno vrijeme bila jedina, no onda su se pojavili i bonkulovići koji su htjeli na pjatu imati cijelu ribu, tako da su se te male podlanice, pogodne za filetiranje uzgajivači morali pustiti da još malo narastu kako bi dosegle konzumnu veličinu.

Naravno, s rastom se razvija i spolna moć tako da je do mrijesta, htjeli to ili ne, ipak dolazilo pri čemu su slobodna oplođena jajašca nošena strujom odlazila često na impresivne udaljenosti, pa su se te uzgojene divlje podlanice u nekoj točki mrijestile s pravim divljim podlanicama, kao i onim prebjezima, ili jednako uzgojeno divljima.

---

image
Jedna divlja od kamena
---

Taj je cirkus mješavina trenutno na zavidnom nivou, tako da u nekim situacijama tek stručnjaci mogu razlikovati u kolikom je postotku uzgojeni, odnosno divlji oblik zastupljen u određenoj jedinci.

KAD HRANA SNIJEŽI

No, za razlikovanje potpuno divlje podlanice od tipične uzgojene i ne treba neka velika mudrost. Tu je razliku najlakše otkriti usporedbom veličine glave i položaja usta.

Divlja podlanica ima krupnu glavu s vrlo razvijenim snažnim čeljustima kojima lako drobi rakove, školjke i puževe, svoju omiljenu hranu. Budući da se ta hrana nalazi na dnu i usta podlanice su prilagođena sakupljanju hrane upravo s dna, zbog čega su orijentirana prema dolje. Divlja podlanica u hranjenju zauzima prema dolje i naprijed lagano nagnuti položaj, što je s obzirom na opisani položaj usta idealan položaj za hranjenje.

Za razliku od divlje podlanice, uzgojni oblici naviknuti su na to da hrana dolazi odozgo. Naime, u ribogojilištima se hrana, najčešće u obliku preleta, baca na površinu tako da se riba koja želi prva jesti položajem tijela mora postaviti u potpuno obrnut položaj u odnosu na položaj hranjenja koji zauzima divlja podlanica.

Uzgojni oblici tijekom hranjenja plivaju tako da im je glava iznad repa, zbog čega su i usta kod tog oblika, prilagođavajući se novonastaloj situaciji postepeno pomaknuta prema gore.

No taj oblik usta, kao i prehrambene navike ostaju prisutni i kad se prebjezi mrijeste u slobodi ili kad oplođena jajašca stasaju u slobodne jedinke. Tome svakako pogoduje njihovo zadržavanje u blizini kaveza odakle, unatoč temeljitom izjedanju sve hrane koja se u kavez baci, ipak ponešto procuri. Tada tim uzgojno-divljim oblicima hrana sniježi, baš kao i u pretincima genetski zapisanog sjećanja.

---

image
Kraljica na pola razvojnog puta
---

IDEALAN PRIBOR

Poznavajući ove glavne dirigente koji upravljaju hranidbenim ponašanjem podlanica, nije teško odabrati pravi ribolovni pristup.

Idealne dubine za zimski ribolov su od 40 do 60 metara. Naravno, ako je riječ o ribolovu iz barke jer u obalnom ribolovu ne možemo govoriti o idealnoj dubini, već o idealnoj blizini izvora hrane ili toplih lučkih voda.

Štap bi za takav ribolov trebao biti dovoljno jak da može omogućiti pravovremenu i dovoljno jaku kontru i istovremeno dovoljno elastičan da može iskompenzirati sve grubosti do kojih neminovno dolazi u borbi s podlanicama. Dužina je štapa u ovom slučaju manje bitna.

Naime, mnogi ribolovci vole raditi s kratkim modelima dok neki opet pak vole jako duge štapove kakvi se uglavnom koriste za natjecanje, ali i općenito za lov bijele ribe tako da je taj segment zapravo stvar osobnih sklonosti.

Izbor role je također najčešće samo stvar platežne moći, no bez obzira na model svakako bi u biranju trebalo obratiti posebnu pažnju na pouzdanost kočnice. Budući da se u ovakvom ribolovu u pravilu koristi uprednica, uz elastičnost štapa jedino dobra kočnica može kvalitetno odraditi sve kritične trenutke.

STARE DILEME

Udice su prvenstveno stvar odnosa između apetita i čvrstog stajanja na zemlji. Mnogi ribolovci predimenzioniraju svoj pribor jer oni love samo velike ribe pri čemu se prečesto događa da od svih tih velikih riba ostane samo tek jedna velika praznina.

Suvremeni materijali omogućili su izradu udica koje mogu podnijeti iznimno velika naprezanja. Kovanice širine luka do 12 milimetara će bez ikakvih teškoća nasukati i kapitalku i klasičnu podlanicu.

A predvez… To je pak posebna priča, premda je dilema u toj priči uvijek ista. Ako se odabere deblji fluorokarbon, rizik od gubitka lovine znatno je manji, ali i broj realiziranih grizeva i uspješnih kontri.

---

image
Kontra na vrijeme, školsko kačenje i povratak u more nakon foto sessiona
---

No, ako se odabere tanji fluorokarbon, grizeva će biti znatno više, realiziranih kontri jako puno, ali će zato rizik od pucanja strune i gubitka lovine biti velik. Zapravo, to veći što je i lovina veća.

Tu je jako teško dati bilo kakav savjet, no generalno gledano možemo reći da se s predvezom na kojem se nalaze prame promjera 0,28 milimetara, uz malo kalkuliranja bez osobitih problema može nasukati većina udičarima, a onda i kuharima, zanimljivih riba.

Jedino u situacijama u kojima smo sigurni da su ispod nas uistinu velike ribe, ima smisla povećati veličinu udica i debljinu strune na predvezu.

U POLA MORA

U lovu iz barke se često dogodi da podlanice neko vrijeme grizu sasvim lijepo, nakon čega grizevi potpuno prestanu. Većina ribolovaca tada to vrijeme proglasi nekakvom mijenom, sumnjičavo gledajući u nebo ili pregledavajući na mobitelima svoje androidske riboskopske aplikacije. Pritom se malo tko sjeti uključiti i pogledati sonder na kojem se uglavnom sasvim jasno može vidjeti razlog zbog kojeg je riba prestala gristi.

Neće sonder pokazati nikakvog predatora ni promjenu temperature, već te iste podlanice samo desetak ili petnaest metara iznad dna na kojem su se do maloprije lovile. Upravo ona sjećanja iz pretinca po kojima hrana dolazi odozgo, a što je u ovom slučaju zapravo sasvim točna procjena, natjerala su podlanice da se sa dna dignu malo prema površini, bliže hrani koja dolazi odozgo.

U toj je situaciji najpametnije smanjiti lovnu dubinu, odnosno, ne spuštati pribor do dna već ga zadržati upravo na dubini na kojoj se nalaze i podlanice. Rezultat nikako ne može izostati. Grizevi će biti siloviti i konstantni tako da se u kratkom vremenu može uloviti jako puno gladnih podlanica koje čekaju hranu koja sniježi.

PITANJE ETIKE

Ribolovci koji više vole loviti na dnu mogu u brumalici spustiti brumu na dno i na taj način vratiti jato tamo gdje bi i trebalo biti, a možda i privući neko neodlučno koje je spavalo malo dalje. No, bez obzira na intenzitet grizeva i jačinu ribolovnog doživljaja, činjenica je da se u takvim ribolovima zapravo ulovi malo velikih podlanica i da su na meti najčešće male podlanice, rijetko kada teže od pola kilograma.

Isto je tako činjenica da veliki broj ribolovaca zadržava te male podlanice debelo prelazeći težinu ukupnog dnevno dopuštenog ulova. To otvara pitanje ne samo tolerancije prema zakonu i zakona prema ribolovcu, već i ribolovne etike koju ili imamo ili nemamo i na koju nas ne može prisiliti nikakva zakonska odredba.

---

image
Zašto je i ova najmanja zadržana, nikome nije jasno
---

A budući da je podlanica dvospolac koji prvi dio svog života provodi kao mužjak, koji se tek nakon što dosegne otprilike pola težine transformira u ženku, bilo bi fer omogućiti toj ženki barem jedan mrijest. A još kad se zna da može živjeti 12 godina i dosegnuti preko 10 kilograma težine, pitanje etike lova malih podlanica prestaje biti pitanje etike, već postaje pitanje nepotrebnog bahaćenja.

Stoga možda i ne bi bilo loše u idućem ribolovu na malo deblji fluorokarbon navezati malo veće udice i okušati se u lovu krupne ribe koja može pružiti puno više gušta, i to bez obzira je li u pitanju prebjeg ili prava divlja podlanica.

---

KAKO RAZLIKOVATI UZGOJENU I DIVLJU ORADU?

 

Najlakše je pogledati oblik tijela koji se formirao selektivnošću i prilagodbom na okoliš. Kako uzgojnim oradama hrana pada s neba, njihova usta su uzdignutija u odnosu na divlju. Zbog slabijeg korištenja peraja one izgledaju nepotpune, dok je tijelo zdepastijeg oblika, veće visine. Uzgojne orade imaju zaokruženiju i manju glavu u odnosu na divlju. Također moguće je orade prepoznati i po nijansama boja, kao što se vidi na slici. Divlju i uzgojnu oradu je lako razlikovati, ali koja je ovo treća?

Treća orada se naziva kavezno asocirana i također ima posebne osobine koje je razlikuju od divljih i uzgojnih. Obitava oko uzgajališta tuna i uživa stalnu dostupnost hrane koju tune nisu pojele. Izgledom je vrlo slična divljoj, teško je primijetiti da su joj usta malo uzdignutija. Ove orade vrlo brzo promjene spol u ženke, te veći dio energije ulažu u reproduktivne organe umjesto u rast. Zbog idealnih uvjeta u kojima su se našle, kavezno asocirane orade vrlo uspješno rade na stvaranju pomlatka.

Analizirajući genetsku strukturu roditelja i pomlatka u prirodnom rastilištu (Pantana, Raša, Ugljan), te smjerove morskih struja kojima mlađ putuje do rastilišta, možemo zaključiti da ove orade doprinose povećanju ukupnog broja orada u Jadranu. To, naravno, ne znači nužno da je njihov mrijest jedini bitan razlog naglog porasta brojnosti.

(Pero UGARKOVIĆ, suradnik na projektu Aquapop)

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KAD HRANA SNIJEŽI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => KAD HRANA SNIJEŽI 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2019-12-11 17:00:16 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Boris Bulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-09-25 09:11:04 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2021-01-18 08:45:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 47 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2019\/12\/11\/12388370.jpg","\/images\/slike\/2019\/12\/11\/12388364.jpg","\/images\/slike\/2019\/12\/11\/12388366.jpg","\/images\/slike\/2019\/12\/11\/12388368.jpg","\/images\/slike\/2019\/12\/11\/12388372.jpg","\/images\/slike\/2019\/12\/11\/12388374.jpg","\/images\/slike\/2019\/12\/11\/12388376.jpg","\/images\/slike\/2019\/12\/11\/12388378.jpg","\/images\/slike\/2019\/12\/11\/12388380.jpg","\/images\/slike\/2019\/12\/11\/12388382.jpg","\/images\/slike\/2019\/12\/11\/12388384.jpg","\/images\/slike\/2019\/12\/11\/12388386.jpg","\/images\/slike\/2019\/12\/11\/12388388.jpg","\/images\/slike\/2019\/12\/11\/12388390.jpg","\/images\/slike\/2019\/12\/11\/12388392.jpg","\/images\/slike\/2019\/12\/11\/12388394.jpg","\/images\/slike\/2019\/12\/11\/12388396.jpg","\/images\/slike\/2019\/12\/11\/12388398.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Boris Buli\u0107","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Skupina podlanica iznad la\u017eine","Ova ide natrag u more","Zato\u010deni\u0161tvo uvijek ima posljedice","Jedna divlja od kamena","Ovo ve\u0107 ima smisla","Da je bilo ove male vratit u more, opet bi ostalo sasvim dosta","Ovako se to radi","Kontra na vrijeme, \u0161kolsko ka\u010denje i povratak u more nakon foto sessiona","Gu\u0161ti su gu\u0161ti","Kad ne stane u si\u0107","Pomaknuta usta","Jo\u0161 uvjek se na\u0111e poneka divlja","Daleko od ribogojili\u0161ta","Velika glava govori sve","Za\u0161to je i ova najmanja zadr\u017eana, nikome nije jasno","A ponekad se zalome i giganti","Pun si\u0107 oradela","Kraljica na pola razvojnog puta"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x937","hd_12388370_1920.jpg":"1920x1080","k_12388370_1280.jpg":"1280x1280","k_12388370_1024.jpg":"1024x1024","k_12388370_640.jpg":"640x640","k_12388370_480.jpg":"480x480","k_12388370_340.jpg":"340x340","k_12388370_220.jpg":"220x220","o_12388370_1280.jpg":"1280x624","o_12388370_1024.jpg":"1024x499","o_12388370_640.jpg":"640x312","o_12388370_480.jpg":"480x234","o_12388370_340.jpg":"340x165","o_12388370_220.jpg":"220x107","h_12388370_1280.jpg":"1280x854","h_12388370_1024.jpg":"1024x683","h_12388370_640.jpg":"640x427","h_12388370_480.jpg":"480x320","h_12388370_340.jpg":"340x227","h_12388370_220.jpg":"220x147","pp_12388370_1280.jpg":"1006x1280","pp_12388370_1024.jpg":"805x1024","pp_12388370_640.jpg":"503x640","pp_12388370_480.jpg":"377x480","pp_12388370_340.jpg":"267x340","pp_12388370_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1285","hd_12388364_1920.jpg":"1920x1080","k_12388364_1280.jpg":"1280x1280","k_12388364_1024.jpg":"1024x1024","k_12388364_640.jpg":"640x640","k_12388364_480.jpg":"480x480","k_12388364_340.jpg":"340x340","k_12388364_220.jpg":"220x220","o_12388364_1280.jpg":"1280x856","o_12388364_1024.jpg":"1024x685","o_12388364_640.jpg":"640x428","o_12388364_480.jpg":"480x321","o_12388364_340.jpg":"340x227","o_12388364_220.jpg":"220x147","h_12388364_1280.jpg":"1280x854","h_12388364_1024.jpg":"1024x683","h_12388364_640.jpg":"640x427","h_12388364_480.jpg":"480x320","h_12388364_340.jpg":"340x227","h_12388364_220.jpg":"220x147","pp_12388364_1280.jpg":"1006x1280","pp_12388364_1024.jpg":"805x1024","pp_12388364_640.jpg":"503x640","pp_12388364_480.jpg":"377x480","pp_12388364_340.jpg":"267x340","pp_12388364_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_12388366_1920.jpg":"1920x1080","k_12388366_1280.jpg":"1280x1280","k_12388366_1024.jpg":"1024x1024","k_12388366_640.jpg":"640x640","k_12388366_480.jpg":"480x480","k_12388366_340.jpg":"340x340","k_12388366_220.jpg":"220x220","o_12388366_1280.jpg":"1280x960","o_12388366_1024.jpg":"1024x768","o_12388366_640.jpg":"640x480","o_12388366_480.jpg":"480x360","o_12388366_340.jpg":"340x255","o_12388366_220.jpg":"220x165","h_12388366_1280.jpg":"1280x854","h_12388366_1024.jpg":"1024x683","h_12388366_640.jpg":"640x427","h_12388366_480.jpg":"480x320","h_12388366_340.jpg":"340x227","h_12388366_220.jpg":"220x147","pp_12388366_1280.jpg":"1006x1280","pp_12388366_1024.jpg":"805x1024","pp_12388366_640.jpg":"503x640","pp_12388366_480.jpg":"377x480","pp_12388366_340.jpg":"267x340","pp_12388366_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1437","hd_12388368_1920.jpg":"1920x1080","k_12388368_1280.jpg":"1280x1280","k_12388368_1024.jpg":"1024x1024","k_12388368_640.jpg":"640x640","k_12388368_480.jpg":"480x480","k_12388368_340.jpg":"340x340","k_12388368_220.jpg":"220x220","o_12388368_1280.jpg":"1280x958","o_12388368_1024.jpg":"1024x766","o_12388368_640.jpg":"640x479","o_12388368_480.jpg":"480x359","o_12388368_340.jpg":"340x254","o_12388368_220.jpg":"220x164","h_12388368_1280.jpg":"1280x854","h_12388368_1024.jpg":"1024x683","h_12388368_640.jpg":"640x427","h_12388368_480.jpg":"480x320","h_12388368_340.jpg":"340x227","h_12388368_220.jpg":"220x147","pp_12388368_1280.jpg":"1006x1280","pp_12388368_1024.jpg":"805x1024","pp_12388368_640.jpg":"503x640","pp_12388368_480.jpg":"377x480","pp_12388368_340.jpg":"267x340","pp_12388368_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x3414","hd_12388372_1920.jpg":"1920x1080","k_12388372_1280.jpg":"1280x1280","k_12388372_1024.jpg":"1024x1024","k_12388372_640.jpg":"640x640","k_12388372_480.jpg":"480x480","k_12388372_340.jpg":"340x340","k_12388372_220.jpg":"220x220","o_12388372_1280.jpg":"1280x2276","o_12388372_1024.jpg":"1024x1820","o_12388372_640.jpg":"640x1138","o_12388372_480.jpg":"480x853","o_12388372_340.jpg":"340x604","o_12388372_220.jpg":"220x391","h_12388372_1280.jpg":"1280x854","h_12388372_1024.jpg":"1024x683","h_12388372_640.jpg":"640x427","h_12388372_480.jpg":"480x320","h_12388372_340.jpg":"340x227","h_12388372_220.jpg":"220x147","pp_12388372_1280.jpg":"1006x1280","pp_12388372_1024.jpg":"805x1024","pp_12388372_640.jpg":"503x640","pp_12388372_480.jpg":"377x480","pp_12388372_340.jpg":"267x340","pp_12388372_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1080","hd_12388374_1920.jpg":"1920x1080","k_12388374_1280.jpg":"1280x1280","k_12388374_1024.jpg":"1024x1024","k_12388374_640.jpg":"640x640","k_12388374_480.jpg":"480x480","k_12388374_340.jpg":"340x340","k_12388374_220.jpg":"220x220","o_12388374_1280.jpg":"1280x720","o_12388374_1024.jpg":"1024x576","o_12388374_640.jpg":"640x360","o_12388374_480.jpg":"480x270","o_12388374_340.jpg":"340x191","o_12388374_220.jpg":"220x123","h_12388374_1280.jpg":"1280x854","h_12388374_1024.jpg":"1024x683","h_12388374_640.jpg":"640x427","h_12388374_480.jpg":"480x320","h_12388374_340.jpg":"340x227","h_12388374_220.jpg":"220x147","pp_12388374_1280.jpg":"1006x1280","pp_12388374_1024.jpg":"805x1024","pp_12388374_640.jpg":"503x640","pp_12388374_480.jpg":"377x480","pp_12388374_340.jpg":"267x340","pp_12388374_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1333x1778","hd_12388376_1920.jpg":"1920x1080","k_12388376_1280.jpg":"1280x1280","k_12388376_1024.jpg":"1024x1024","k_12388376_640.jpg":"640x640","k_12388376_480.jpg":"480x480","k_12388376_340.jpg":"340x340","k_12388376_220.jpg":"220x220","o_12388376_1280.jpg":"1280x1707","o_12388376_1024.jpg":"1024x1365","o_12388376_640.jpg":"640x853","o_12388376_480.jpg":"480x640","o_12388376_340.jpg":"340x453","o_12388376_220.jpg":"220x293","h_12388376_1280.jpg":"1280x854","h_12388376_1024.jpg":"1024x683","h_12388376_640.jpg":"640x427","h_12388376_480.jpg":"480x320","h_12388376_340.jpg":"340x227","h_12388376_220.jpg":"220x147","pp_12388376_1280.jpg":"1006x1280","pp_12388376_1024.jpg":"805x1024","pp_12388376_640.jpg":"503x640","pp_12388376_480.jpg":"377x480","pp_12388376_340.jpg":"267x340","pp_12388376_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_12388378_1920.jpg":"1920x1080","k_12388378_1280.jpg":"1280x1280","k_12388378_1024.jpg":"1024x1024","k_12388378_640.jpg":"640x640","k_12388378_480.jpg":"480x480","k_12388378_340.jpg":"340x340","k_12388378_220.jpg":"220x220","o_12388378_1280.jpg":"1280x1706","o_12388378_1024.jpg":"1024x1365","o_12388378_640.jpg":"640x853","o_12388378_480.jpg":"480x640","o_12388378_340.jpg":"340x453","o_12388378_220.jpg":"220x293","h_12388378_1280.jpg":"1280x854","h_12388378_1024.jpg":"1024x683","h_12388378_640.jpg":"640x427","h_12388378_480.jpg":"480x320","h_12388378_340.jpg":"340x227","h_12388378_220.jpg":"220x147","pp_12388378_1280.jpg":"1006x1280","pp_12388378_1024.jpg":"805x1024","pp_12388378_640.jpg":"503x640","pp_12388378_480.jpg":"377x480","pp_12388378_340.jpg":"267x340","pp_12388378_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_12388380_1920.jpg":"1920x1080","k_12388380_1280.jpg":"1280x1280","k_12388380_1024.jpg":"1024x1024","k_12388380_640.jpg":"640x640","k_12388380_480.jpg":"480x480","k_12388380_340.jpg":"340x340","k_12388380_220.jpg":"220x220","o_12388380_1280.jpg":"1280x960","o_12388380_1024.jpg":"1024x768","o_12388380_640.jpg":"640x480","o_12388380_480.jpg":"480x360","o_12388380_340.jpg":"340x255","o_12388380_220.jpg":"220x165","h_12388380_1280.jpg":"1280x854","h_12388380_1024.jpg":"1024x683","h_12388380_640.jpg":"640x427","h_12388380_480.jpg":"480x320","h_12388380_340.jpg":"340x227","h_12388380_220.jpg":"220x147","pp_12388380_1280.jpg":"1006x1280","pp_12388380_1024.jpg":"805x1024","pp_12388380_640.jpg":"503x640","pp_12388380_480.jpg":"377x480","pp_12388380_340.jpg":"267x340","pp_12388380_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_12388382_1920.jpg":"1920x1080","k_12388382_1280.jpg":"1280x1280","k_12388382_1024.jpg":"1024x1024","k_12388382_640.jpg":"640x640","k_12388382_480.jpg":"480x480","k_12388382_340.jpg":"340x340","k_12388382_220.jpg":"220x220","o_12388382_1280.jpg":"1280x1706","o_12388382_1024.jpg":"1024x1365","o_12388382_640.jpg":"640x853","o_12388382_480.jpg":"480x640","o_12388382_340.jpg":"340x453","o_12388382_220.jpg":"220x293","h_12388382_1280.jpg":"1280x854","h_12388382_1024.jpg":"1024x683","h_12388382_640.jpg":"640x427","h_12388382_480.jpg":"480x320","h_12388382_340.jpg":"340x227","h_12388382_220.jpg":"220x147","pp_12388382_1280.jpg":"1006x1280","pp_12388382_1024.jpg":"805x1024","pp_12388382_640.jpg":"503x640","pp_12388382_480.jpg":"377x480","pp_12388382_340.jpg":"267x340","pp_12388382_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_12388384_1920.jpg":"1920x1080","k_12388384_1280.jpg":"1280x1280","k_12388384_1024.jpg":"1024x1024","k_12388384_640.jpg":"640x640","k_12388384_480.jpg":"480x480","k_12388384_340.jpg":"340x340","k_12388384_220.jpg":"220x220","o_12388384_1280.jpg":"1280x1706","o_12388384_1024.jpg":"1024x1365","o_12388384_640.jpg":"640x853","o_12388384_480.jpg":"480x640","o_12388384_340.jpg":"340x453","o_12388384_220.jpg":"220x293","h_12388384_1280.jpg":"1280x854","h_12388384_1024.jpg":"1024x683","h_12388384_640.jpg":"640x427","h_12388384_480.jpg":"480x320","h_12388384_340.jpg":"340x227","h_12388384_220.jpg":"220x147","pp_12388384_1280.jpg":"1006x1280","pp_12388384_1024.jpg":"805x1024","pp_12388384_640.jpg":"503x640","pp_12388384_480.jpg":"377x480","pp_12388384_340.jpg":"267x340","pp_12388384_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_12388386_1920.jpg":"1920x1080","k_12388386_1280.jpg":"1280x1280","k_12388386_1024.jpg":"1024x1024","k_12388386_640.jpg":"640x640","k_12388386_480.jpg":"480x480","k_12388386_340.jpg":"340x340","k_12388386_220.jpg":"220x220","o_12388386_1280.jpg":"1280x1706","o_12388386_1024.jpg":"1024x1365","o_12388386_640.jpg":"640x853","o_12388386_480.jpg":"480x640","o_12388386_340.jpg":"340x453","o_12388386_220.jpg":"220x293","h_12388386_1280.jpg":"1280x854","h_12388386_1024.jpg":"1024x683","h_12388386_640.jpg":"640x427","h_12388386_480.jpg":"480x320","h_12388386_340.jpg":"340x227","h_12388386_220.jpg":"220x147","pp_12388386_1280.jpg":"1006x1280","pp_12388386_1024.jpg":"805x1024","pp_12388386_640.jpg":"503x640","pp_12388386_480.jpg":"377x480","pp_12388386_340.jpg":"267x340","pp_12388386_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_12388388_1920.jpg":"1920x1080","k_12388388_1280.jpg":"1280x1280","k_12388388_1024.jpg":"1024x1024","k_12388388_640.jpg":"640x640","k_12388388_480.jpg":"480x480","k_12388388_340.jpg":"340x340","k_12388388_220.jpg":"220x220","o_12388388_1280.jpg":"1280x960","o_12388388_1024.jpg":"1024x768","o_12388388_640.jpg":"640x480","o_12388388_480.jpg":"480x360","o_12388388_340.jpg":"340x255","o_12388388_220.jpg":"220x165","h_12388388_1280.jpg":"1280x854","h_12388388_1024.jpg":"1024x683","h_12388388_640.jpg":"640x427","h_12388388_480.jpg":"480x320","h_12388388_340.jpg":"340x227","h_12388388_220.jpg":"220x147","pp_12388388_1280.jpg":"1006x1280","pp_12388388_1024.jpg":"805x1024","pp_12388388_640.jpg":"503x640","pp_12388388_480.jpg":"377x480","pp_12388388_340.jpg":"267x340","pp_12388388_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1746x3104","hd_12388390_1920.jpg":"1920x1080","k_12388390_1280.jpg":"1280x1280","k_12388390_1024.jpg":"1024x1024","k_12388390_640.jpg":"640x640","k_12388390_480.jpg":"480x480","k_12388390_340.jpg":"340x340","k_12388390_220.jpg":"220x220","o_12388390_1280.jpg":"1280x2275","o_12388390_1024.jpg":"1024x1820","o_12388390_640.jpg":"640x1137","o_12388390_480.jpg":"480x853","o_12388390_340.jpg":"340x604","o_12388390_220.jpg":"220x391","h_12388390_1280.jpg":"1280x854","h_12388390_1024.jpg":"1024x683","h_12388390_640.jpg":"640x427","h_12388390_480.jpg":"480x320","h_12388390_340.jpg":"340x227","h_12388390_220.jpg":"220x147","pp_12388390_1280.jpg":"1006x1280","pp_12388390_1024.jpg":"805x1024","pp_12388390_640.jpg":"503x640","pp_12388390_480.jpg":"377x480","pp_12388390_340.jpg":"267x340","pp_12388390_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1080","hd_12388392_1920.jpg":"1920x1080","k_12388392_1280.jpg":"1280x1280","k_12388392_1024.jpg":"1024x1024","k_12388392_640.jpg":"640x640","k_12388392_480.jpg":"480x480","k_12388392_340.jpg":"340x340","k_12388392_220.jpg":"220x220","o_12388392_1280.jpg":"1280x720","o_12388392_1024.jpg":"1024x576","o_12388392_640.jpg":"640x360","o_12388392_480.jpg":"480x270","o_12388392_340.jpg":"340x191","o_12388392_220.jpg":"220x123","h_12388392_1280.jpg":"1280x854","h_12388392_1024.jpg":"1024x683","h_12388392_640.jpg":"640x427","h_12388392_480.jpg":"480x320","h_12388392_340.jpg":"340x227","h_12388392_220.jpg":"220x147","pp_12388392_1280.jpg":"1006x1280","pp_12388392_1024.jpg":"805x1024","pp_12388392_640.jpg":"503x640","pp_12388392_480.jpg":"377x480","pp_12388392_340.jpg":"267x340","pp_12388392_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x3413","hd_12388394_1920.jpg":"1920x1080","k_12388394_1280.jpg":"1280x1280","k_12388394_1024.jpg":"1024x1024","k_12388394_640.jpg":"640x640","k_12388394_480.jpg":"480x480","k_12388394_340.jpg":"340x340","k_12388394_220.jpg":"220x220","o_12388394_1280.jpg":"1280x2275","o_12388394_1024.jpg":"1024x1820","o_12388394_640.jpg":"640x1137","o_12388394_480.jpg":"480x853","o_12388394_340.jpg":"340x604","o_12388394_220.jpg":"220x391","h_12388394_1280.jpg":"1280x854","h_12388394_1024.jpg":"1024x683","h_12388394_640.jpg":"640x427","h_12388394_480.jpg":"480x320","h_12388394_340.jpg":"340x227","h_12388394_220.jpg":"220x147","pp_12388394_1280.jpg":"1006x1280","pp_12388394_1024.jpg":"805x1024","pp_12388394_640.jpg":"503x640","pp_12388394_480.jpg":"377x480","pp_12388394_340.jpg":"267x340","pp_12388394_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_12388396_1920.jpg":"1920x1080","k_12388396_1280.jpg":"1280x1280","k_12388396_1024.jpg":"1024x1024","k_12388396_640.jpg":"640x640","k_12388396_480.jpg":"480x480","k_12388396_340.jpg":"340x340","k_12388396_220.jpg":"220x220","o_12388396_1280.jpg":"1280x1706","o_12388396_1024.jpg":"1024x1365","o_12388396_640.jpg":"640x853","o_12388396_480.jpg":"480x640","o_12388396_340.jpg":"340x453","o_12388396_220.jpg":"220x293","h_12388396_1280.jpg":"1280x854","h_12388396_1024.jpg":"1024x683","h_12388396_640.jpg":"640x427","h_12388396_480.jpg":"480x320","h_12388396_340.jpg":"340x227","h_12388396_220.jpg":"220x147","pp_12388396_1280.jpg":"1006x1280","pp_12388396_1024.jpg":"805x1024","pp_12388396_640.jpg":"503x640","pp_12388396_480.jpg":"377x480","pp_12388396_340.jpg":"267x340","pp_12388396_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1265","hd_12388398_1920.jpg":"1920x1080","k_12388398_1280.jpg":"1280x1280","k_12388398_1024.jpg":"1024x1024","k_12388398_640.jpg":"640x640","k_12388398_480.jpg":"480x480","k_12388398_340.jpg":"340x340","k_12388398_220.jpg":"220x220","o_12388398_1280.jpg":"1280x843","o_12388398_1024.jpg":"1024x674","o_12388398_640.jpg":"640x421","o_12388398_480.jpg":"480x316","o_12388398_340.jpg":"340x224","o_12388398_220.jpg":"220x144","h_12388398_1280.jpg":"1280x854","h_12388398_1024.jpg":"1024x683","h_12388398_640.jpg":"640x427","h_12388398_480.jpg":"480x320","h_12388398_340.jpg":"340x227","h_12388398_220.jpg":"220x147","pp_12388398_1280.jpg":"1006x1280","pp_12388398_1024.jpg":"805x1024","pp_12388398_640.jpg":"503x640","pp_12388398_480.jpg":"377x480","pp_12388398_340.jpg":"267x340","pp_12388398_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15135544 Threads: 3 Questions: 3163918212 Slow queries: 7079074 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235225061 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/zimske-komarce-raduju-srce-svakog-udicara-ali-lov-na-njih-namece-moralne-dvojbe-1071542 [printLink] => /om/ribolov/zimske-komarce-raduju-srce-svakog-udicara-ali-lov-na-njih-namece-moralne-dvojbe-1071542?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 650694 [name] => kako loviti komarče zimi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-25 11:11:55 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-komarce-zimi [link] => /tag/kako-loviti-komarce-zimi ) [1] => stdClass Object ( [id] => 650695 [name] => kako loviti orade zimi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-25 11:11:56 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-orade-zimi [link] => /tag/kako-loviti-orade-zimi ) [2] => stdClass Object ( [id] => 650696 [name] => kako razlikovati divlju i uzgojenu komarču [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-25 11:11:56 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-razlikovati-divlju-i-uzgojenu-komarcu [link] => /tag/kako-razlikovati-divlju-i-uzgojenu-komarcu ) [3] => stdClass Object ( [id] => 650697 [name] => kako razlikovati divlju i uzgojenu oradu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-25 11:11:56 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-razlikovati-divlju-i-uzgojenu-oradu [link] => /tag/kako-razlikovati-divlju-i-uzgojenu-oradu ) [4] => stdClass Object ( [id] => 650698 [name] => komarča ribogojilište [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-25 11:11:56 [main_article_id] => 0 [alias] => komarca-ribogojiliste [link] => /tag/komarca-ribogojiliste ) [5] => stdClass Object ( [id] => 650699 [name] => orada ribogojilište [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-25 11:11:56 [main_article_id] => 0 [alias] => orada-ribogojiliste [link] => /tag/orada-ribogojiliste ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KAD HRANA SNIJEŽI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Zimske komarče raduju srce svakog udičara, ali lov na njih nameće moralne dvojbe. Je li razlog tomu samo strast, teško je reći... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-14-13-29-59-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/12/11/12388370.jpg [galleryCount] => 18 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Boris Bulić [mainImageDesc] => Skupina podlanica iznad lažine [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/12/11/12388370.jpg [title] => Boris BulićSkupina podlanica iznad lažine ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/12/11/12388364.jpg [title] => Ova ide natrag u more ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/12/11/12388366.jpg [title] => Zatočeništvo uvijek ima posljedice ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/12/11/12388368.jpg [title] => Jedna divlja od kamena ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/12/11/12388372.jpg [title] => Ovo već ima smisla ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/12/11/12388374.jpg [title] => Da je bilo ove male vratit u more, opet bi ostalo sasvim dosta ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/12/11/12388376.jpg [title] => Ovako se to radi ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/12/11/12388378.jpg [title] => Kontra na vrijeme, školsko kačenje i povratak u more nakon foto sessiona ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/12/11/12388380.jpg [title] => Gušti su gušti ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/12/11/12388382.jpg [title] => Kad ne stane u sić ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/12/11/12388384.jpg [title] => Pomaknuta usta ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/12/11/12388386.jpg [title] => Još uvjek se nađe poneka divlja ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/12/11/12388388.jpg [title] => Daleko od ribogojilišta ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/12/11/12388390.jpg [title] => Velika glava govori sve ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/12/11/12388392.jpg [title] => Zašto je i ova najmanja zadržana, nikome nije jasno ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/12/11/12388394.jpg [title] => A ponekad se zalome i giganti ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/12/11/12388396.jpg [title] => Pun sić oradela ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/12/11/12388398.jpg [title] => Kraljica na pola razvojnog puta ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Ekspanzija malih podlanica kojoj svjedočimo posljednjih godina ima više razloga. Jedan od vrlo bitnih nedvojbeno je globalno zatopljenje koje i u našemu moru pomiče temperaturne granice, a time i vrijeme okupljanja za mrijest, dok je drugi, o kojem većina autoriteta ne priča previše, otvaranje talijanskih laguna čime je nakon dužeg vremena omogućena prirodna sezonska migracija.

Naravno, brojna uzgajališta duž obale također pogoduju okupljanjima koja naši ribolovci, bez puno radoznalosti vezane uz razloge tog okupljanja, itekako zdušno koriste i iskorištavaju.

KLASIČNA SHEMA

Podlanice (poznate i kao komarče, orade, lovrate...) koje se tako okupljaju početkom zime, okupljaju se ponajprije radi mrijesta, a kriteriji prema kojima biraju mjesta okupljanja su jednostavni. Dapače, tek su dva osnovna kriterija u igri - temperatura i hrana.

Upravo su zato ta zimska okupljanja u blizini obale uglavnom vezana uz mikrolokacije. Ponegdje je to unutar samih luka, ponegdje na brakovima, a u pravilu u blizini uzgajališta, i to ne nužno onih koja se bave uzgojem podlanica i brancina, već i u onih koja uzgajaju tune. Naravno, uzgajališta školjki kao stalna okupljališta, ako ne i staništa podlanica, ne treba posebno naglašavati.

Većini je ribolovaca takva shema ponašanja dobro poznata, baš kao i pozicije na kojima se podlanice u ovo doba godine mogu naći. I upravo zbog toga većina ribolovaca lovi na uobičajen, isti način na koji se podlanice oduvijek love. Pribor se spusti u more i čeka se da podlanica dođe i proguta udicu. Većini ni ne pada na pamet potražiti ribu koja možda toga trenutka i nije upravo na toj točki ili dubini. A razloga zbog kojih podlanice možda nisu na očekivanoj točki nema puno.

---

image
Zatočeništvo uvijek ima posljedice
---

VELIKI BIJEG

Uzgajanje podlanica nije nimalo jednostavan posao, što najbolje znaju njihovi uzgajivači. Pored svih rizika u koje su uključene raznorazne moguće bolesti, nenadana temperaturna kolebanja kao i kolebanja saliniteta, tu je i stalna opasnost od bijega ribe iz kaveza.

Do tih bjegova dolazi katkad zbog dotrajalosti mreže, katkad zbog nepažnje u transportu, a ponekad i zbog jakog nevremena. U posljednjem slučaju kavezi mogu biti potpuno uništeni i tada njihov cjelokupan sadržaj završi u slobodnom moru.

A upravo se tom velikom bijegu nadaju svi ribolovci kojima je lov podlanica oko kaveza primarni cilj za što ih, istini za volju, i ne možemo baš osuđivati. Nažalost, posljedice takvih bjegova su gotovo uvijek negativne za okoliš, jer podlanice iz kaveza i nisu baš iste kao one divlje.

FORSIRAN OBLIK

Kavezni oblik se po mnogočemu razlikuje od oblika divljih, neuzgojenih podlanica. Premda će većina znalaca reći da se to lako osjeti po okusu, taj je karakteristični okus ribe ipak posljedično vezan uz ishranu, što znači i da će i nekakav prebjeg, ako se dovoljno dugo hrani divljom hranom, biti manje-više istog okusa kao i sasvim divlja podlanica.

Glavna razlika, dakle, nije toliko u okusu koliko u veličini i obliku trupa, a onda i glave. Naime, zahtjevno tržište je još davno nametnulo volju većine koja se nije htjela petljati s čišćenjem ribe, pri čemu je usto uopće ne zanima kako riba u cijelosti izgleda, a zbog čega se forsirao oblik kod kojega je glava u odnosu na tijelo manja, a mesno iskoristivi dio pogodan za filetiranje veći.

Ta je proizvodnja podlanica po zastupljenosti u kaveznom uzgoju jedno vrijeme bila jedina, no onda su se pojavili i bonkulovići koji su htjeli na pjatu imati cijelu ribu, tako da su se te male podlanice, pogodne za filetiranje uzgajivači morali pustiti da još malo narastu kako bi dosegle konzumnu veličinu.

Naravno, s rastom se razvija i spolna moć tako da je do mrijesta, htjeli to ili ne, ipak dolazilo pri čemu su slobodna oplođena jajašca nošena strujom odlazila često na impresivne udaljenosti, pa su se te uzgojene divlje podlanice u nekoj točki mrijestile s pravim divljim podlanicama, kao i onim prebjezima, ili jednako uzgojeno divljima.

---

image
Jedna divlja od kamena
---

Taj je cirkus mješavina trenutno na zavidnom nivou, tako da u nekim situacijama tek stručnjaci mogu razlikovati u kolikom je postotku uzgojeni, odnosno divlji oblik zastupljen u određenoj jedinci.

KAD HRANA SNIJEŽI

No, za razlikovanje potpuno divlje podlanice od tipične uzgojene i ne treba neka velika mudrost. Tu je razliku najlakše otkriti usporedbom veličine glave i položaja usta.

Divlja podlanica ima krupnu glavu s vrlo razvijenim snažnim čeljustima kojima lako drobi rakove, školjke i puževe, svoju omiljenu hranu. Budući da se ta hrana nalazi na dnu i usta podlanice su prilagođena sakupljanju hrane upravo s dna, zbog čega su orijentirana prema dolje. Divlja podlanica u hranjenju zauzima prema dolje i naprijed lagano nagnuti položaj, što je s obzirom na opisani položaj usta idealan položaj za hranjenje.

Za razliku od divlje podlanice, uzgojni oblici naviknuti su na to da hrana dolazi odozgo. Naime, u ribogojilištima se hrana, najčešće u obliku preleta, baca na površinu tako da se riba koja želi prva jesti položajem tijela mora postaviti u potpuno obrnut položaj u odnosu na položaj hranjenja koji zauzima divlja podlanica.

Uzgojni oblici tijekom hranjenja plivaju tako da im je glava iznad repa, zbog čega su i usta kod tog oblika, prilagođavajući se novonastaloj situaciji postepeno pomaknuta prema gore.

No taj oblik usta, kao i prehrambene navike ostaju prisutni i kad se prebjezi mrijeste u slobodi ili kad oplođena jajašca stasaju u slobodne jedinke. Tome svakako pogoduje njihovo zadržavanje u blizini kaveza odakle, unatoč temeljitom izjedanju sve hrane koja se u kavez baci, ipak ponešto procuri. Tada tim uzgojno-divljim oblicima hrana sniježi, baš kao i u pretincima genetski zapisanog sjećanja.

---

image
Kraljica na pola razvojnog puta
---

IDEALAN PRIBOR

Poznavajući ove glavne dirigente koji upravljaju hranidbenim ponašanjem podlanica, nije teško odabrati pravi ribolovni pristup.

Idealne dubine za zimski ribolov su od 40 do 60 metara. Naravno, ako je riječ o ribolovu iz barke jer u obalnom ribolovu ne možemo govoriti o idealnoj dubini, već o idealnoj blizini izvora hrane ili toplih lučkih voda.

Štap bi za takav ribolov trebao biti dovoljno jak da može omogućiti pravovremenu i dovoljno jaku kontru i istovremeno dovoljno elastičan da može iskompenzirati sve grubosti do kojih neminovno dolazi u borbi s podlanicama. Dužina je štapa u ovom slučaju manje bitna.

Naime, mnogi ribolovci vole raditi s kratkim modelima dok neki opet pak vole jako duge štapove kakvi se uglavnom koriste za natjecanje, ali i općenito za lov bijele ribe tako da je taj segment zapravo stvar osobnih sklonosti.

Izbor role je također najčešće samo stvar platežne moći, no bez obzira na model svakako bi u biranju trebalo obratiti posebnu pažnju na pouzdanost kočnice. Budući da se u ovakvom ribolovu u pravilu koristi uprednica, uz elastičnost štapa jedino dobra kočnica može kvalitetno odraditi sve kritične trenutke.

STARE DILEME

Udice su prvenstveno stvar odnosa između apetita i čvrstog stajanja na zemlji. Mnogi ribolovci predimenzioniraju svoj pribor jer oni love samo velike ribe pri čemu se prečesto događa da od svih tih velikih riba ostane samo tek jedna velika praznina.

Suvremeni materijali omogućili su izradu udica koje mogu podnijeti iznimno velika naprezanja. Kovanice širine luka do 12 milimetara će bez ikakvih teškoća nasukati i kapitalku i klasičnu podlanicu.

A predvez… To je pak posebna priča, premda je dilema u toj priči uvijek ista. Ako se odabere deblji fluorokarbon, rizik od gubitka lovine znatno je manji, ali i broj realiziranih grizeva i uspješnih kontri.

---

image
Kontra na vrijeme, školsko kačenje i povratak u more nakon foto sessiona
---

No, ako se odabere tanji fluorokarbon, grizeva će biti znatno više, realiziranih kontri jako puno, ali će zato rizik od pucanja strune i gubitka lovine biti velik. Zapravo, to veći što je i lovina veća.

Tu je jako teško dati bilo kakav savjet, no generalno gledano možemo reći da se s predvezom na kojem se nalaze prame promjera 0,28 milimetara, uz malo kalkuliranja bez osobitih problema može nasukati većina udičarima, a onda i kuharima, zanimljivih riba.

Jedino u situacijama u kojima smo sigurni da su ispod nas uistinu velike ribe, ima smisla povećati veličinu udica i debljinu strune na predvezu.

U POLA MORA

U lovu iz barke se često dogodi da podlanice neko vrijeme grizu sasvim lijepo, nakon čega grizevi potpuno prestanu. Većina ribolovaca tada to vrijeme proglasi nekakvom mijenom, sumnjičavo gledajući u nebo ili pregledavajući na mobitelima svoje androidske riboskopske aplikacije. Pritom se malo tko sjeti uključiti i pogledati sonder na kojem se uglavnom sasvim jasno može vidjeti razlog zbog kojeg je riba prestala gristi.

Neće sonder pokazati nikakvog predatora ni promjenu temperature, već te iste podlanice samo desetak ili petnaest metara iznad dna na kojem su se do maloprije lovile. Upravo ona sjećanja iz pretinca po kojima hrana dolazi odozgo, a što je u ovom slučaju zapravo sasvim točna procjena, natjerala su podlanice da se sa dna dignu malo prema površini, bliže hrani koja dolazi odozgo.

U toj je situaciji najpametnije smanjiti lovnu dubinu, odnosno, ne spuštati pribor do dna već ga zadržati upravo na dubini na kojoj se nalaze i podlanice. Rezultat nikako ne može izostati. Grizevi će biti siloviti i konstantni tako da se u kratkom vremenu može uloviti jako puno gladnih podlanica koje čekaju hranu koja sniježi.

PITANJE ETIKE

Ribolovci koji više vole loviti na dnu mogu u brumalici spustiti brumu na dno i na taj način vratiti jato tamo gdje bi i trebalo biti, a možda i privući neko neodlučno koje je spavalo malo dalje. No, bez obzira na intenzitet grizeva i jačinu ribolovnog doživljaja, činjenica je da se u takvim ribolovima zapravo ulovi malo velikih podlanica i da su na meti najčešće male podlanice, rijetko kada teže od pola kilograma.

Isto je tako činjenica da veliki broj ribolovaca zadržava te male podlanice debelo prelazeći težinu ukupnog dnevno dopuštenog ulova. To otvara pitanje ne samo tolerancije prema zakonu i zakona prema ribolovcu, već i ribolovne etike koju ili imamo ili nemamo i na koju nas ne može prisiliti nikakva zakonska odredba.

---

image
Zašto je i ova najmanja zadržana, nikome nije jasno
---

A budući da je podlanica dvospolac koji prvi dio svog života provodi kao mužjak, koji se tek nakon što dosegne otprilike pola težine transformira u ženku, bilo bi fer omogućiti toj ženki barem jedan mrijest. A još kad se zna da može živjeti 12 godina i dosegnuti preko 10 kilograma težine, pitanje etike lova malih podlanica prestaje biti pitanje etike, već postaje pitanje nepotrebnog bahaćenja.

Stoga možda i ne bi bilo loše u idućem ribolovu na malo deblji fluorokarbon navezati malo veće udice i okušati se u lovu krupne ribe koja može pružiti puno više gušta, i to bez obzira je li u pitanju prebjeg ili prava divlja podlanica.

---

KAKO RAZLIKOVATI UZGOJENU I DIVLJU ORADU?

 

Najlakše je pogledati oblik tijela koji se formirao selektivnošću i prilagodbom na okoliš. Kako uzgojnim oradama hrana pada s neba, njihova usta su uzdignutija u odnosu na divlju. Zbog slabijeg korištenja peraja one izgledaju nepotpune, dok je tijelo zdepastijeg oblika, veće visine. Uzgojne orade imaju zaokruženiju i manju glavu u odnosu na divlju. Također moguće je orade prepoznati i po nijansama boja, kao što se vidi na slici. Divlju i uzgojnu oradu je lako razlikovati, ali koja je ovo treća?

Treća orada se naziva kavezno asocirana i također ima posebne osobine koje je razlikuju od divljih i uzgojnih. Obitava oko uzgajališta tuna i uživa stalnu dostupnost hrane koju tune nisu pojele. Izgledom je vrlo slična divljoj, teško je primijetiti da su joj usta malo uzdignutija. Ove orade vrlo brzo promjene spol u ženke, te veći dio energije ulažu u reproduktivne organe umjesto u rast. Zbog idealnih uvjeta u kojima su se našle, kavezno asocirane orade vrlo uspješno rade na stvaranju pomlatka.

Analizirajući genetsku strukturu roditelja i pomlatka u prirodnom rastilištu (Pantana, Raša, Ugljan), te smjerove morskih struja kojima mlađ putuje do rastilišta, možemo zaključiti da ove orade doprinose povećanju ukupnog broja orada u Jadranu. To, naravno, ne znači nužno da je njihov mrijest jedini bitan razlog naglog porasta brojnosti.

(Pero UGARKOVIĆ, suradnik na projektu Aquapop)

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Boris Bulić
Boris Bulić
Skupina podlanica iznad lažine

Ova ide natrag u more

Zatočeništvo uvijek ima posljedice

Jedna divlja od kamena

Ovo već ima smisla

Da je bilo ove male vratit u more, opet bi ostalo sasvim dosta

Ovako se to radi

Kontra na vrijeme, školsko kačenje i povratak u more nakon foto sessiona

Gušti su gušti

Kad ne stane u sić

Pomaknuta usta

Još uvjek se nađe poneka divlja

Daleko od ribogojilišta

Velika glava govori sve

Zašto je i ova najmanja zadržana, nikome nije jasno

A ponekad se zalome i giganti

Pun sić oradela

Kraljica na pola razvojnog puta
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/zimske-komarce-raduju-srce-svakog-udicara-ali-lov-na-njih-namece-moralne-dvojbe-1071542 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c45dc1fb5cb0fad38c74210784d882861bc68b12 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Zimske+komar%C4%8De+raduju+srce+svakog+udi%C4%8Dara%2C+ali+lov+na+njih+name%C4%87e+moralne+dvojbe.+Je+li+razlog+tomu+samo+strast%2C+te%C5%A1ko+je+re%C4%87i...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fzimske-komarce-raduju-srce-svakog-udicara-ali-lov-na-njih-namece-moralne-dvojbe-1071542 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fzimske-komarce-raduju-srce-svakog-udicara-ali-lov-na-njih-namece-moralne-dvojbe-1071542 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KAD HRANA SNIJEŽI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

KAD HRANA SNIJEŽIZimske komarče raduju srce svakog udičara, ali lov na njih nameće moralne dvojbe. Je li razlog tomu samo strast, teško je reći...

Piše Boris Bulić
18. siječnja 2021. - 09:45

Ekspanzija malih podlanica kojoj svjedočimo posljednjih godina ima više razloga. Jedan od vrlo bitnih nedvojbeno je globalno zatopljenje koje i u našemu moru pomiče temperaturne granice, a time i vrijeme okupljanja za mrijest, dok je drugi, o kojem većina autoriteta ne priča previše, otvaranje talijanskih laguna čime je nakon dužeg vremena omogućena prirodna sezonska migracija.

Naravno, brojna uzgajališta duž obale također pogoduju okupljanjima koja naši ribolovci, bez puno radoznalosti vezane uz razloge tog okupljanja, itekako zdušno koriste i iskorištavaju.

KLASIČNA SHEMA

Podlanice (poznate i kao komarče, orade, lovrate...) koje se tako okupljaju početkom zime, okupljaju se ponajprije radi mrijesta, a kriteriji prema kojima biraju mjesta okupljanja su jednostavni....

14. svibanj 2024 15:30