stdClass Object ( [id] => 1320598 [title] => Varajte da prevarite: na jednom mjestu donosimo sve što trebate znati o varalicama [alias] => varajte-da-prevarite-na-jednom-mjestu-donosimo-sve-sto-biste-trebali-znati-o-varalicama [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Odrediti koju varalicu koristiti, odnosno koju kupiti da bismo na moru bili uspješni, često nije lak zadatak. Sve postaje puno jednostavnije ako se u odabiru rukovodimo s nekoliko temeljnih odrednica, od kojih su najvažniji ciljana lovina, dubina na kojoj se želi loviti i tehnika koja će se pritom koristiti. Ako znamo te tri temeljne odrednice, tada je puno lakše odabrati liniju varalica, pa i pojedinačnu varalicu – favorita koja nam može donijeti uspjeh.

STABILNA KONSTRUKCIJA

Ipak, da bismo mogli konkretno odrediti koja će nam varalica biti favorit, trebali bismo znati čemu su, odnosno kakvim tehnikama i pristupima, određene varalice uopće namijenjene. Pritom je najpraktičnije poći redom i početi s osnovnom podjelom varalica. Gotovo najčešće korištene varalice na našem moru, poglavito u spinningu, jesu wobbleri. To su tvrde varalice od drva ili plastike koje oblikom i kretnjama oponašaju male ribe i koje u pravilu prilikom povlačenja, zahvaljujući otporu koji stvara plastični ili metalni jezičac, tzv. stabilizator ili pakta, uranjaju i pod morem nastavljaju svoj teturavi ples.

Neke od njih namijenjene su isključivo za panulanje, neke samo za spinning, dok se pojedini modeli mogu koristiti u oba pristupa.

Većina je ovih varalica, i to ponajprije zbog dopadljiva izgleda, kod kojega je poseban naglasak uvijek stavljen na finalnu obradu, vrlo privlačna, no ponajprije ribolovcima. Nažalost, nisu sve lijepe varalice lovne, tako da prilikom kupovanja uvijek valja pažljivo birati. Osim na vanjski izgled, koji se mora svidjeti ne samo nama, nego i ribama koje pokušavamo uloviti, posebnu pažnju treba obratiti na stabilnost konstrukcije, čvrst integriran žičani kostur koji povezuje spojnu alku s alkama na kojima se nalaze i udice. Kod kvalitetnih modela, čak i kad bi se tijelo varalice potpuno raspalo, zakačena riba ne bi bila izgubljena.

DUBINE I KOREKCIJE

Dubina do koje će wobbler uroniti i na kojoj će se zadržati ovisi u prvom redu o obliku, položaju i veličini stabilizatora. Što je stabilizator veći, duži i širi, i dubina urona bit će veća. Za razliku od varalica opremljenih širokim i velikim stabilizatorima, varalice s malim, kratkim ili gotovo okomitim stabilizatorima uranjaju jako malo ili se pak drže u samom vodenom filmu, te su kao takve pogodne i namijenjene isključivo za površinski lov. Iako se plitkoroneći modeli mogu na razne načine opteretiti i na taj način potopiti, to ne treba raditi jer njihova osnovna namjena nije lov na dubini, nego na površini, što ipak treba poštovati.

Ako varalica tijekom povlačenja pokazuje neželjeni otklon, taj se nedostatak može korigirati na vrlo jednostavan način. Ako varalica zanosi na lijevu stranu, oko na stabilizatoru kliještima se izvije ulijevo, a zanosi li u desnu stranu, udesno. Pri ovakvim korekcijama varalica se uvijek gleda od glave prema repu. Ako je stabilizator metalni, tada se ne izvija spojno oko, nego sam stabilizator.

---

image

Dubokoronce je lako prepoznati po velikom i širokom stabilizatoru

---

Podjele wobblera nisu strogo definirane i vezane su uglavnom na područje djelovanja u odnosu na vodeni stupac. Tako razlikujemo površinske (topwater), plitkoroneće (shallow divers) i dubokoroneće (deep divers) wobblere. Kod površinskih wobblera mali stabilizator stoji gotovo okomito u odnosu na liniju tijela, pa takve varalice ne uranjaju, nego se drže same površine mora. Idealne su za površinske predatore poput ušata, iglica, ali i lica, strijelki ili brancina.

Plitkoroneći wobbleri uranjaju do oko tri metra, pri čemu dubina urona i akcija u prvom redu ovise o obliku i veličini stabilizatora.

Dubokoronci su wobbleri koji zahvaljujući velikom i širokom stabilizatoru uranjaju i preko 10 metara dubine. Ove varalice katkad na stabilizatoru imaju dvije ili tri alkice. Ovisno o alkici koju odaberemo za spoj sa strunom, wobbler će prilikom povlačenja postizati različitu dubinu urona.

POPULARNI MINNOW

Osim prema području djelovanja unutar vodenog stupa, wobblere dijelimo i prema obliku, odnosno konstrukcijskom rješenju tijela varalice. Tako u ovoj kategoriji razlikujemo tri osnovna konstrukcijska oblika: minnow – vitki, fat – debeli, te jointed – zglobni.

Naravno, na tržištu su stalno prisutni i brojni križanci koje je teško utrpati u neku od osnovnih kategorija. Najkorišteniji i ujedno najlovniji model među wobblerima je minnow. Naziv za ovaj oblik varalice dolazi s engleskoga govornog područja, gdje se izraz minnow na mnogim mjestima koristi općenito za svu sitnu ribu koja se koristi kao živa ješka. S vremenom se izraz proširio i na neke druge slične oblike, tako da je minnow danas postao naziv za većinu wobblera koji su oblikom najsličniji obliku gavuna.

Najpoznatija varalica tog tipa nedvojbeno je legendarni Rapalin Pin’s Minnow.

---

image

Jedna od najlovnijih Rapalinih varalica također je wobbler

---

Ovi su wobbleri idejno namijenjeni lovu riba koje se zadržavaju u najgornjem sloju mora, no s vremenom su dobili inačice koje se mogu spustiti i do dna. Zbog hidrodinamičnog tijela vrlo se lako kreću kroz more, tako da ih možemo precizno voditi željenom putanjom. Većina je minnow wobblera naoružana s dvije trokuke udice, dok se kod dužih modela po sredini tijela u pravilu ugrađuje i treća udica, što povećava učinkovitost kačenja.

DEBELI I PODIJELJENI

Premda na moru nisu posebno omiljeni, fat wobbleri imaju veliki potencijal. Zahvaljujući zatupastom prednjem dijelu i kratkom tankom repnom dijelu, ove varalice u povlačenju teturaju podjednako nervozno i glavom i repom. Premda su prvotno kreirani isključivo kao površinske varalice namijenjene slatkovodnim predatorima, ugradnja širokih i istaknutih spojlera pretvorila je fat wobblere u vrlo lovne dubokoronce, što je svojevremeno bio temelj za formiranje posebne podgrane, takozvanih dubokoronećih (deep diver) wobblera. I dok klasični fat wobbleri imaju spojnu alku na samom nosu varalice, deep diveri u pravilu tu alku imaju na sredini spojlera.

Jointed (engl. jointed = spojen, udružen, zglobljen) dvodijelni su ili višedijelni wobbleri koji u povlačenju ostvaruju hod oponašajući na vrlo realističan način kretnje žive ribe. Zahvaljujući segmentiranom tijelu, kretnje su kod ovih wobblera vijugavo zmijolike. Jointed varalica je nastala 1943. godine, kad je Tom Robbins iz Clevlanda prepolovio, a zatim ponovno križnim karikama spojio varalicu Banana Flatfish. Ovu je kreaciju nazvao Beno, a ona je ostala i danas jednako lovna. Samo pet godina kasnije svjetlo dana ugledala je i multi-jointed varalica Beno Eel, formirana od pet segmenata.

---

image

Banana flatfish zvana Beno prva je jointed varalica

---

Suvremeni jointed wobbleri imaju nebrojene forme, a svima im je zajedničko vijugavo i u pravilu bučno kretanje. Posebno su dobro prihvaćeni jointed wobbleri, kod kojih je glava izrađena od klasičnih tvrdih materijala, a rep od gume ili silikona. Svi su ovi osnovni modeli na svojem razvojnom putu doživjeli mnoštvo preinaka, od kojih su neke više, a neke pak manje uspješne, dok broj hibrida svakim danom sve više raste.

WALK THE DOG

Za razliku od wobblera, koji imaju stabilizator, zara varalice ga nemaju. To su plivajuće tvrde varalice, na tržištu prisutne u nebrojenim bojama i dezenima, jednako lovne i danju i noću, pogotovo u toplijem dijelu godine. Namijenjene su površinskom spinningu i, premda relativno male, tek pet do osam centimetara, uz dobro izbalansiran pribor mogu postići domet od 40 do 50 metara. Idealno ih je voditi cik-cak putanjom, tzv. walk the dog tehnikom. Teško je reći jesu li zara varalice zaslužne za postanak ove tehnike ili je razvoj tehnike rezultirao nastankom ovih varalica. Iako su zamišljene kao isključivo površinske varalice, pojedini modeli, u prvom redu svojim dimenzijama i plovnošću, odstupaju od uobičajenog. Tako, zahvaljujući posebno podijeljenom balansu, neki modeli mogu u povlačenju plitko uroniti, dok se, premda rijetko, mogu naći i suspending ili slow sinking verzije. Ove su varalice općenito vrlo provokativne za velike predatore koji love na površini, poput lice, strijelke i brancina.

PUČINSKE VERZIJE

Uz zare svakako valja spomenuti slidere, ribolike varalice koje, kao i zare, nemaju stabilizator, tako da ne uranjaju. Linija povlačenja s ovim varalicama uglavnom je pravolinijska, pri čemu su namijenjene ponajprije pučinskim brzim lovcima. U zadnje ih vrijeme spinneri koriste i za spinning brancina, posebno u lovu po jugu, i to kontra vjetra.

Među pučinskim su varalicama nezaobilazne hidrodinamične, obostrano konusno obrađene drvene varalice s integriranim metalnim otežanjem, poznate kao cedar plug. Duž varalice se nalazi provrt kroz koji je provučena struna s vezanom jednokukom udicom na kraju. Ova se varalica povlači pravolinijski i namijenjena je prvenstveno tunama i ostaloj krupnoj plavoj pučinskoj ribi. Uz slidere, cedar plugove idu i jetovi, varalice s metalnom ili plastičnom, najčešće konusno obrađenom glavom, iza koje se nalazi suknjica od silikonskih trakova koja krije udicu. Koriste se za panulanje svih pučinskih brzih lovaca, u prvom redu tuna, palamida, albakora, lampuga i luceva.

---

image

Cedar plug je obična, ali izrazito lovna varalica kad su tune u pitanju

---

U VODENOM FILMU

Popperi su još jedan tip tvrdih varalica namijenjenih isključivo površinskom lovu. To su varalice iznimno velike plovnosti, tako da ih je praktički nemoguće potopiti. Svi popperi s prednje strane imaju zaravnanje ili konkavno udubljenje u čijem se središtu nalazi alka za spoj sa strunom. Ta su usta kod većine modela predimenzionirana kako bi varalica što lakše ispunila svoj osnovni zadatak – prskanje po površini, pri čemu nepravilna zadebljanja ili ulegnuća duž tijela ovim varalicama daju specifičnu akciju.

Popperi se nakon izbačaja skokovito povlače, tako da u povlačenju naprave što je moguće više buke i prskanja, koje je za sve površinske predatore posebna provokacija.

Kao i kod lova sa zarama, zastajkivanje s kraćim pauzama može i u lovu s popperima biti dodatna provokacija za napad. Popperi se najčešće boje jasnim kontrastnim bojama, pri čemu su usta uvijek živo obojena, uglavnom jarkocrveno. Osim takvih apstraktnih, u ponudi se mogu naći i realistične imitacije. Na našem se moru popperi koriste ponajprije za lov strijelki, pri čemu je zbog oštrih zuba ove ribe sajlica nužan dio predveza.

---

image

Velikim se popperima love i velike plave ribe

---

RAVNO ČELO

Jerk varalice su tvrde varalice namijenjene dalekim izbačajima i dinamičnom lovu skokovitim trzanjem, tzv. jerkanjem, po čemu su i dobile ime. Uranjaju zahvaljujući zaravnanju na čeonoj strani varalice. Ovisno o poziciji na čelu varalice, na kojoj se nalazi spojna alkica, isti jerk može imati različitu dubinu i brzinu urona. Većina izvornih jerk varalica ima pravolinijsku, tzv. glide akciju, no suvremene inačice, konstrukcijski dotjerane, pod morem vrlo izazovno plešu. Tako, primjerice, verzije koje imaju spojnu alkicu postavljenu na prvoj trećini tijela prilikom povlačenja teturaju isključivo stražnjim dijelom, dok verzije koje spojnu alku imaju na samom vrhu varalice u povlačenju teturaju i glavom i repom.

Premda su izvorno zamišljene kao krupne i velike pučinske varalice, na tržištu su sve brojniji modeli manjih dimenzija, teški 30 do 50 grama, namijenjeni isključivo obalnom varaličarenju, koji se mogu zabacivati i voditi klasičnim varaličarskim priborom prosječnih gabarita. Takvi manji modeli uranjaju 30 do 50 centimetara uz malu bočnu amplitudu, što je idealno za lov lica i palamida. Panulaška verzija ovih varalica naziva se runnerima i, ako se vuku brzinom od pet do sedam milja, znaju biti vrlo lovne, pogotovo za plave pučinske predatore.

---

image

Runneri imaju vrtoglavo provokativnu akciju

---

SILIKONSKE VARALICE

Silikonske su varalice, kako im i naziv govori, izrađene od silikona, ali ne običnog, nego onog vrlo nestabilne strukture. Kod takvog silikona proces polimerizacije nije doveden do kraja, pa neke veze na molekularnoj razini ostaju slobodne i nakon formiranja konačnog oblika varalice. Zahvaljujući tom nedostatku, ovaj materijal ostaje izuzetno podatan i mekan, što u konačnici rezultira savršenom simulacijom žive ribe, raka ili glavonošca.

---

image

Većina silikonaca namijenjenih lovu brancina oponaša pješčane jeguljice

---

Bez obzira na konačan oblik, varalica izrađena od ovakvog silikona na svaki pomak strune ili kurenta drhti, vibrira i pomiče se baš poput kakvog živog organizma. Takva varalica u povlačenju izuzetno vjerno simulira kretanje žive ribe, dok u trenutku zastoja u polaganom slobodnom propadanju prema dnu također drhturi i treperi baš poput ošamućene i za bijeg nesposobne ribe.

Oblici silikonskih varalica su brojni, od realističnih imitacija do apstraktnih modela s različitim repnim završecima.

Većina silikonskih varalica nije opremljena nikakvim udicama jer su predviđene za različite montaže, od kojih je najčešća montaža s jig udicom s olovnim otežanjem na vratu. Silikonske se varalice mogu lako dorađivati. Za uklanjanje viška dovoljan je oštri skalpel ili škarice, dok je za spajanje dvaju silikonskih krajeva potrebno samo upaljačem zagrijati površinu koju želimo spojiti, čvrsto nasloniti spojne površine jednu na drugu i na taj način formirati potpuno novu varalicu.

Ponuda silikonaca za spinning doslovno je nepregledna, pri čemu ni ponuda za panulu ne zaostaje. Ipak, u panulaškoj ponudi, serije koje oponašaju pješčane jeguljice, poput legendarnog Ragloua, još uvijek su favoriti među panulaškim silikoncima.

RAZLIČITI CILJEVI

Jigovi su metalne varalice, u principu jednostavne izvedbe. Sastoje se od ribolikog metalnog tijela s dvije integrirane alkice smještene na krajevima varalice. Ovisno o proizvođaču i njegovoj maštovitosti, različito su obojene, najčešće holografskim tehnikama, pri čemu su i bočne strane u pravilu različito istaknute i obrađene, zahvaljujući čemu nemaju pravolinijsku putanju u povlačenju.

---

image

Jigg udice uz velike silikonce namijenjene su vertical jiggingu

---

Kod verzija namijenjenih shore jiggingu na prednjoj su strani najčešće nalijepljene i oči kako bi simulacija ribe bila što vjernija, dok je na stražnjoj alki preko split ringa postavljena trokuka ili jednokuka udica, veličinom primjerena veličini varalice. Katkad se na gornju alku postavlja assist hook montaža, čime se dodatno povećavaju šanse za kačenje ribe. Naravno, pritom treba paziti na veličinu udica kako se ne bi poremetilo vođenje i željena i očekivana akcija varalice.

Veličinu i težinu varalice treba prilagoditi daljini izbačaja i dubini, te očekivanoj lovini. Ako su nam cilj pauci i pirge, tada ćemo raditi s najmanjim i najlakšim jigovima do 20 grama težine, koje ćemo lako voditi neposredno iznad dna, no ako su na meti velike palamide, tada se ni sa stogramskim varalicama ne može pogriješiti. U prosjeku se ipak lovi s jigovima težine između 30 i 60 grama. Za razliku od obalne verzije, u vertical jiggingu koriste se veći modeli, često teži i od 200 grama, kojima su na meti u prvom redu veliki predatori poput zubataca, kirnji i gofova.

---

image

Jigovi za shore jigging često imaju i assist hook udice

---

METALNI TRIO

Kastmasteri, premda također u potpunosti metalni, bitno se razlikuju od jigova namijenjenih shore jiggingu. Domet im je impresivan, što se naslućuje i iz naziva. Tijelo je kod ovih varalica zapravo samo kosi isječak metalne šipke na kojem se s jedne strane nalazi zogulin s kopčom, a s druge trokuka udica. Prilikom povlačenja, ova varalica zbog svoje asimetrične građe vrlo brzo rotira oko svoje uzdužne osi, što za posljedicu ima stroboskopsko bljeskanje, koje je pod morem izuzetno vidljivo i provokativno. Budući da je varalica teška, a rotacija konstantna, u slaganju sistema s kastmasterom valja koristiti isključivo zogulin vrhunske izvedbe kako bi se eliminiralo neželjeno sukanje strune.

Žlice su brze varalice koje ime duguju svojem obliku. Mnoštvo je varijacija pod ovim nazivom, ali svima im je zajednički žličasti oblik i rotacija tijekom povlačenja, baš kao i kod kastmastera. Ovisno o težini, možemo razlikovati ultralagane, lagane i teške žlice. Ove su varalice u morskom obalnom varaličarenju nepravedno zapostavljene jer su izvrsne za lov brzih predatora, u prvom redu plave ribe poput luceva i palamida.

---

image

Žlice su lovne i na moru

---

Premda se svaka od korištenih boja na ovim varalicama može pohvaliti dobrom lovnošću, najlovnijima su se ipak pokazale prirodne boje metala, i to boje nikla, bakra i mjedi. Leptiri su također brze varalice temeljno namijenjene lovu na brzim rječicama i potocima, a naziv su dobile po zakrilcu koje se tijekom povlačenja brzo okreće oko žičane osnove. Na moru imaju primjenu u lovu brze plave ribe, ali i svih ostalih brzih predatora. Kreacije i veličine su brojne, pri čemu se otežanja koja se inače nalaze na žičanoj osnovi razlikuju i variraju od modela do modela. Optimum daju u brzom povlačenju. Kod sporijeg povlačenja rotacija zakrilca izostaje, čime i varalica drastično gubi na lovnosti.

STARA STVAR

Streameri su također varalice koje su se do mora spustile sa slatkih voda. Dio su standardne mušičarske opreme, jer su konstrukcijski zapravo ipak samo velike mušice. Na udicu određene veličine prilagođene očekivanoj lovini vezuje se kićenka sastavljena od prirodnih ili umjetnih materijala, te se tako okićena udica izbacuje u lovnu zonu uz povlačenje prema obali. Načina za povlačenje ima puno, a budući da zbog male težine streamer sporo tone, pogodan je za sporije oblike varaličarenja. Na ovaj se način mogu loviti lice, strijelke, brancini, ušate, ali i sva plava riba koja se nađe uz obalu.

---

image

Klasičan streamer

---

Iako se na prvi pogled može činiti neprimjerenim za more, ovakav se način ribolova zapravo jako dugo prakticira u lovu iglica, samo u malo drukčijem obliku, i to bez udice, a pomoću matasine. Osim toga, popularni sabiki ili turska panula zapravo je samo panulaška varijacija streamera.

I sad nakon svega, kad uđete u ribomaterijal, onaj zid s mnoštvom varalica ne bi trebao biti toliko zbunjujuć, a odabir varalice s kojom se želite okušati više ne bi trebao biti toliko problem. Osim toga, na svakom je pakiranju naznačeno čemu je i pod kojim uvjetima varalica namijenjena, tako da vam ne preostaje ništa nego se odlučiti što želite uloviti, uzeti upravo tu varalicu i napokon nasukati svoju ribu života.

---

I S OBALE I IZ BARKE

Važno je znati da se većina varalica namijenjenih spinningu može povlačiti i u panuli, s tim da je brzinu povlačenja potrebno prilagoditi akciji varalice. To je najlakše postići tako što se varalica vuče neposredno uz brod te se prati kako se ponaša. U trenutku kada se postigne željena akcija, tu brzinu treba zadržati.

 

---

---

image
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Za razliku od ostalih ribolovnih tehnika, koje podrazumijevaju rad sa živom ili uginulom, ali svakako animalnom ješkom, u radu s varalicama ruke su uvijek čiste. Naravno, osim kad se ulovi riba i kada je treba skinuti s varalice te pospremiti u torbu ili jaceru, no to sigurno ni jednom ribolovcu ne pada teško [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TEHNIKE I TAKTIKE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Za razliku od ostalih ribolovnih tehnika, koje podrazumijevaju rad sa živom ili uginulom, ali svakako animalnom ješkom, u radu s varalicama ruke su uvijek čiste. Naravno, osim kad se ulovi riba i kada je treba skinuti s varalice te pospremiti u torbu ili jaceru, no to sigurno ni jednom ribolovcu ne pada teško TEHNIKE I TAKTIKE 2 0 17945 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-09-06 07:18:58 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Boris BULIĆ/Max FISHING [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-09-06 07:28:54 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2023-09-06 07:19:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Za razliku od ostalih ribolovnih tehnika, koje podrazumijevaju rad sa živom ili uginulom, ali svakako animalnom ješkom, u radu s varalicama ruke su uvijek čiste. Naravno, osim kad se ulovi riba i kada je treba skinuti s varalice te pospremiti u torbu [metadata] => robots= author= title=Varajte da prevarite: na jednom mjestu donosimo sve što biste trebali znati o varalicama [metakey] => varalice, sve o varalicama, kako loviti s varalicama, vrste varalica, Boris Bulić, ribolov, kako odabrati varalicu [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/09\/06\/8012177.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/06\/8012184.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/06\/8012183.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/06\/8012182.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/06\/8012181.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/06\/8012180.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/06\/8012179.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/06\/8012178.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/06\/8012176.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/06\/8012175.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/06\/8012174.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/06\/8012217.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/06\/8012216.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/06\/8012215.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/06\/8012214.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/06\/8012213.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/06\/8012212.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/06\/8012211.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/06\/8012210.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/06\/8012234.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/06\/8012233.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/06\/8012232.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/06\/8012231.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/06\/8012230.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/06\/8012264.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/06\/8012263.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/06\/8012261.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/06\/8012260.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/06\/8012305.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/06\/8012304.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/06\/8012303.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/06\/8012302.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/06\/8012301.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/06\/8012300.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/06\/8012299.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/06\/8012298.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/06\/8012313.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/06\/8012312.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/06\/8012310.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/06\/8012308.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/06\/8012307.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/06\/8013243.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Inchiku <\/em>varalica lovi i careve<\/p>","

Zare <\/em>su, iako male, vrlo lovne<\/p>","

Sabiki <\/em>je samo nekoliko streamera<\/em> na okupu<\/p>","

Slideri <\/em>su varalice pravolinijske putanje<\/p>","

Dubokoronce je lako prepoznati po velikom i \u0161irokom stabilizatoru<\/p>","

Lice vole velike wobblere<\/em><\/p>","

Slideri <\/em>su vrlo popularni u spinningu<\/em><\/p>","

Veliki silikonci su lovni u off shore<\/em> ribolovu<\/p>","

Debeli fatovi <\/em>su nepravedno zapostavljeni na moru<\/p>","

Runneri <\/em>imaju vrtoglavo provokativnu akciju<\/p>","

Kabura <\/em>je vrlo lovna varalica<\/p>","

Popperi <\/em>love isklju\u010divo na povr\u0161ini<\/p>","

Velikim se popperima <\/em>love i velike plave ribe<\/p>","

Veliki streamer <\/em>za plavu ribu<\/p>","

Jigg <\/em>udice uz velike silikonce namijenjene su vertical jiggingu<\/em><\/p>","

I \u017elice mogu imati o\u010di<\/p>","

Sticker baitsi <\/em>nisu ni\u0161ta doli slideri<\/em><\/p>","

Jedna od najlovnijih Rapalinih <\/em>varalica tako\u0111er je wobbler<\/em><\/p>","

Popperi <\/em>imaju spojnu alkicu uvijek u sredini usta<\/em><\/p>","

Cedar plug <\/em>je obi\u010dna, ali izrazito lovna varalica kad su tune u pitanju<\/p>","

Mala zaliha za sve situacije<\/p>","

Jigovi <\/em>mogu imati razli\u010dite oblike<\/p>","

Jetovi <\/em>su u principu off shore<\/em> varalice<\/p>","

Silikonski repovi na tvrdim glavama<\/p>","

Jigovi <\/em>za shore jigging <\/em>su manjih dimenzija<\/p>","

Silikonci su savr\u0161eni za ultra light spinning<\/em><\/p>","

U\u0161ate obo\u017eavaju silikonce<\/p>","

\u017dlice su lovne i na moru<\/p>","

Klasi\u010dan leptir mo\u017ee napraviti poharu me\u0111u plavom ribom<\/p>","

Ni glavo\u010di nisu imuni na silikonce<\/p>","

Jointed <\/em>su varalice s vi\u0161e segmenata<\/p>","

Kod varalica s metalnim spojlerom korekcija se obavlja zakretanjem spojlera<\/p>","

Jerkovi <\/em>imaju vrlo provokativnu akciju<\/p>","

Kastmasteri <\/em>su dalekometni i vrlo lovni<\/p>","

Jigovi<\/em> za shore<\/em> jigging <\/em>\u010desto imaju i assist hook<\/em> udice<\/p>","

\u0160aruni tako\u0111er vole jigove<\/em><\/p>","

Raglou <\/em>je jedna od najpoznatijih mekih varalica<\/p>","

Ve\u0107ina silikonaca namijenjenih lovu brancina opona\u0161a pje\u0161\u010dane jeguljice<\/p>","

Hibridi su posebna pri\u010da<\/p>","

Deep diver wobbleri<\/em><\/p>","

Klasi\u010dan streamer<\/em><\/p>","

Banana flatfish<\/em> zvana Beno <\/em>prva je jointed <\/em>varalica<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1079","hd_8012177_1920.jpg":"1920x1080","k_8012177_1280.jpg":"1280x1280","k_8012177_1024.jpg":"1024x1024","k_8012177_640.jpg":"640x640","k_8012177_480.jpg":"480x480","k_8012177_340.jpg":"340x340","k_8012177_220.jpg":"220x220","o_8012177_1280.jpg":"1280x719","o_8012177_1024.jpg":"1024x575","o_8012177_640.jpg":"640x359","o_8012177_480.jpg":"480x269","o_8012177_340.jpg":"340x191","o_8012177_220.jpg":"220x123","h_8012177_1280.jpg":"1280x854","h_8012177_1024.jpg":"1024x683","h_8012177_640.jpg":"640x427","h_8012177_480.jpg":"480x320","h_8012177_340.jpg":"340x227","h_8012177_220.jpg":"220x147","pp_8012177_1280.jpg":"1280x1628","pp_8012177_1024.jpg":"1024x1303","pp_8012177_640.jpg":"640x814","pp_8012177_480.jpg":"480x611","pp_8012177_340.jpg":"340x432","pp_8012177_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_8012184_1920.jpg":"1920x1080","k_8012184_1280.jpg":"1280x1280","k_8012184_1024.jpg":"1024x1024","k_8012184_640.jpg":"640x640","k_8012184_480.jpg":"480x480","k_8012184_340.jpg":"340x340","k_8012184_220.jpg":"220x220","o_8012184_1280.jpg":"1280x960","o_8012184_1024.jpg":"1024x768","o_8012184_640.jpg":"640x480","o_8012184_480.jpg":"480x360","o_8012184_340.jpg":"340x255","o_8012184_220.jpg":"220x165","h_8012184_1280.jpg":"1280x854","h_8012184_1024.jpg":"1024x683","h_8012184_640.jpg":"640x427","h_8012184_480.jpg":"480x320","h_8012184_340.jpg":"340x227","h_8012184_220.jpg":"220x147","pp_8012184_1280.jpg":"1280x1628","pp_8012184_1024.jpg":"1024x1303","pp_8012184_640.jpg":"640x814","pp_8012184_480.jpg":"480x611","pp_8012184_340.jpg":"340x432","pp_8012184_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x3419","hd_8012183_1920.jpg":"1920x1080","k_8012183_1280.jpg":"1280x1280","k_8012183_1024.jpg":"1024x1024","k_8012183_640.jpg":"640x640","k_8012183_480.jpg":"480x480","k_8012183_340.jpg":"340x340","k_8012183_220.jpg":"220x220","o_8012183_1280.jpg":"1280x2279","o_8012183_1024.jpg":"1024x1823","o_8012183_640.jpg":"640x1139","o_8012183_480.jpg":"480x854","o_8012183_340.jpg":"340x605","o_8012183_220.jpg":"220x391","h_8012183_1280.jpg":"1280x854","h_8012183_1024.jpg":"1024x683","h_8012183_640.jpg":"640x427","h_8012183_480.jpg":"480x320","h_8012183_340.jpg":"340x227","h_8012183_220.jpg":"220x147","pp_8012183_1280.jpg":"1280x1628","pp_8012183_1024.jpg":"1024x1303","pp_8012183_640.jpg":"640x814","pp_8012183_480.jpg":"480x611","pp_8012183_340.jpg":"340x432","pp_8012183_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1072","hd_8012182_1920.jpg":"1920x1080","k_8012182_1280.jpg":"1280x1280","k_8012182_1024.jpg":"1024x1024","k_8012182_640.jpg":"640x640","k_8012182_480.jpg":"480x480","k_8012182_340.jpg":"340x340","k_8012182_220.jpg":"220x220","o_8012182_1280.jpg":"1280x714","o_8012182_1024.jpg":"1024x571","o_8012182_640.jpg":"640x357","o_8012182_480.jpg":"480x268","o_8012182_340.jpg":"340x189","o_8012182_220.jpg":"220x122","h_8012182_1280.jpg":"1280x854","h_8012182_1024.jpg":"1024x683","h_8012182_640.jpg":"640x427","h_8012182_480.jpg":"480x320","h_8012182_340.jpg":"340x227","h_8012182_220.jpg":"220x147","pp_8012182_1280.jpg":"1280x1628","pp_8012182_1024.jpg":"1024x1303","pp_8012182_640.jpg":"640x814","pp_8012182_480.jpg":"480x611","pp_8012182_340.jpg":"340x432","pp_8012182_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1610","hd_8012181_1920.jpg":"1920x1080","k_8012181_1280.jpg":"1280x1280","k_8012181_1024.jpg":"1024x1024","k_8012181_640.jpg":"640x640","k_8012181_480.jpg":"480x480","k_8012181_340.jpg":"340x340","k_8012181_220.jpg":"220x220","o_8012181_1280.jpg":"1280x1073","o_8012181_1024.jpg":"1024x858","o_8012181_640.jpg":"640x536","o_8012181_480.jpg":"480x402","o_8012181_340.jpg":"340x285","o_8012181_220.jpg":"220x184","h_8012181_1280.jpg":"1280x854","h_8012181_1024.jpg":"1024x683","h_8012181_640.jpg":"640x427","h_8012181_480.jpg":"480x320","h_8012181_340.jpg":"340x227","h_8012181_220.jpg":"220x147","pp_8012181_1280.jpg":"1280x1628","pp_8012181_1024.jpg":"1024x1303","pp_8012181_640.jpg":"640x814","pp_8012181_480.jpg":"480x611","pp_8012181_340.jpg":"340x432","pp_8012181_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_8012180_1920.jpg":"1920x1080","k_8012180_1280.jpg":"1280x1280","k_8012180_1024.jpg":"1024x1024","k_8012180_640.jpg":"640x640","k_8012180_480.jpg":"480x480","k_8012180_340.jpg":"340x340","k_8012180_220.jpg":"220x220","o_8012180_1280.jpg":"1280x960","o_8012180_1024.jpg":"1024x768","o_8012180_640.jpg":"640x480","o_8012180_480.jpg":"480x360","o_8012180_340.jpg":"340x255","o_8012180_220.jpg":"220x165","h_8012180_1280.jpg":"1280x854","h_8012180_1024.jpg":"1024x683","h_8012180_640.jpg":"640x427","h_8012180_480.jpg":"480x320","h_8012180_340.jpg":"340x227","h_8012180_220.jpg":"220x147","pp_8012180_1280.jpg":"1280x1628","pp_8012180_1024.jpg":"1024x1303","pp_8012180_640.jpg":"640x814","pp_8012180_480.jpg":"480x611","pp_8012180_340.jpg":"340x432","pp_8012180_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_8012179_1920.jpg":"1920x1080","k_8012179_1280.jpg":"1280x1280","k_8012179_1024.jpg":"1024x1024","k_8012179_640.jpg":"640x640","k_8012179_480.jpg":"480x480","k_8012179_340.jpg":"340x340","k_8012179_220.jpg":"220x220","o_8012179_1280.jpg":"1280x960","o_8012179_1024.jpg":"1024x768","o_8012179_640.jpg":"640x480","o_8012179_480.jpg":"480x360","o_8012179_340.jpg":"340x255","o_8012179_220.jpg":"220x165","h_8012179_1280.jpg":"1280x854","h_8012179_1024.jpg":"1024x683","h_8012179_640.jpg":"640x427","h_8012179_480.jpg":"480x320","h_8012179_340.jpg":"340x227","h_8012179_220.jpg":"220x147","pp_8012179_1280.jpg":"1280x1628","pp_8012179_1024.jpg":"1024x1303","pp_8012179_640.jpg":"640x814","pp_8012179_480.jpg":"480x611","pp_8012179_340.jpg":"340x432","pp_8012179_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_8012178_1920.jpg":"1920x1080","k_8012178_1280.jpg":"1280x1280","k_8012178_1024.jpg":"1024x1024","k_8012178_640.jpg":"640x640","k_8012178_480.jpg":"480x480","k_8012178_340.jpg":"340x340","k_8012178_220.jpg":"220x220","o_8012178_1280.jpg":"1280x960","o_8012178_1024.jpg":"1024x768","o_8012178_640.jpg":"640x480","o_8012178_480.jpg":"480x360","o_8012178_340.jpg":"340x255","o_8012178_220.jpg":"220x165","h_8012178_1280.jpg":"1280x854","h_8012178_1024.jpg":"1024x683","h_8012178_640.jpg":"640x427","h_8012178_480.jpg":"480x320","h_8012178_340.jpg":"340x227","h_8012178_220.jpg":"220x147","pp_8012178_1280.jpg":"1280x1628","pp_8012178_1024.jpg":"1024x1303","pp_8012178_640.jpg":"640x814","pp_8012178_480.jpg":"480x611","pp_8012178_340.jpg":"340x432","pp_8012178_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1146x656","hd_8012176_1920.jpg":"1920x1080","k_8012176_1280.jpg":"1280x1280","k_8012176_1024.jpg":"1024x1024","k_8012176_640.jpg":"640x640","k_8012176_480.jpg":"480x480","k_8012176_340.jpg":"340x340","k_8012176_220.jpg":"220x220","o_8012176_1280.jpg":"1280x732","o_8012176_1024.jpg":"1024x586","o_8012176_640.jpg":"640x366","o_8012176_480.jpg":"480x274","o_8012176_340.jpg":"340x194","o_8012176_220.jpg":"220x125","h_8012176_1280.jpg":"1280x854","h_8012176_1024.jpg":"1024x683","h_8012176_640.jpg":"640x427","h_8012176_480.jpg":"480x320","h_8012176_340.jpg":"340x227","h_8012176_220.jpg":"220x147","pp_8012176_1280.jpg":"1280x1628","pp_8012176_1024.jpg":"1024x1303","pp_8012176_640.jpg":"640x814","pp_8012176_480.jpg":"480x611","pp_8012176_340.jpg":"340x432","pp_8012176_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1231x893","hd_8012175_1920.jpg":"1920x1080","k_8012175_1280.jpg":"1280x1280","k_8012175_1024.jpg":"1024x1024","k_8012175_640.jpg":"640x640","k_8012175_480.jpg":"480x480","k_8012175_340.jpg":"340x340","k_8012175_220.jpg":"220x220","o_8012175_1280.jpg":"1280x928","o_8012175_1024.jpg":"1024x742","o_8012175_640.jpg":"640x464","o_8012175_480.jpg":"480x348","o_8012175_340.jpg":"340x246","o_8012175_220.jpg":"220x159","h_8012175_1280.jpg":"1280x854","h_8012175_1024.jpg":"1024x683","h_8012175_640.jpg":"640x427","h_8012175_480.jpg":"480x320","h_8012175_340.jpg":"340x227","h_8012175_220.jpg":"220x147","pp_8012175_1280.jpg":"1280x1628","pp_8012175_1024.jpg":"1024x1303","pp_8012175_640.jpg":"640x814","pp_8012175_480.jpg":"480x611","pp_8012175_340.jpg":"340x432","pp_8012175_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1456x2592","hd_8012174_1920.jpg":"1920x1080","k_8012174_1280.jpg":"1280x1280","k_8012174_1024.jpg":"1024x1024","k_8012174_640.jpg":"640x640","k_8012174_480.jpg":"480x480","k_8012174_340.jpg":"340x340","k_8012174_220.jpg":"220x220","o_8012174_1280.jpg":"1280x2278","o_8012174_1024.jpg":"1024x1822","o_8012174_640.jpg":"640x1139","o_8012174_480.jpg":"480x854","o_8012174_340.jpg":"340x605","o_8012174_220.jpg":"220x391","h_8012174_1280.jpg":"1280x854","h_8012174_1024.jpg":"1024x683","h_8012174_640.jpg":"640x427","h_8012174_480.jpg":"480x320","h_8012174_340.jpg":"340x227","h_8012174_220.jpg":"220x147","pp_8012174_1280.jpg":"1280x1628","pp_8012174_1024.jpg":"1024x1303","pp_8012174_640.jpg":"640x814","pp_8012174_480.jpg":"480x611","pp_8012174_340.jpg":"340x432","pp_8012174_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_8012217_1920.jpg":"1920x1080","k_8012217_1280.jpg":"1280x1280","k_8012217_1024.jpg":"1024x1024","k_8012217_640.jpg":"640x640","k_8012217_480.jpg":"480x480","k_8012217_340.jpg":"340x340","k_8012217_220.jpg":"220x220","o_8012217_1280.jpg":"1280x960","o_8012217_1024.jpg":"1024x768","o_8012217_640.jpg":"640x480","o_8012217_480.jpg":"480x360","o_8012217_340.jpg":"340x255","o_8012217_220.jpg":"220x165","h_8012217_1280.jpg":"1280x854","h_8012217_1024.jpg":"1024x683","h_8012217_640.jpg":"640x427","h_8012217_480.jpg":"480x320","h_8012217_340.jpg":"340x227","h_8012217_220.jpg":"220x147","pp_8012217_1280.jpg":"1280x1628","pp_8012217_1024.jpg":"1024x1303","pp_8012217_640.jpg":"640x814","pp_8012217_480.jpg":"480x611","pp_8012217_340.jpg":"340x432","pp_8012217_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_8012216_1920.jpg":"1920x1080","k_8012216_1280.jpg":"1280x1280","k_8012216_1024.jpg":"1024x1024","k_8012216_640.jpg":"640x640","k_8012216_480.jpg":"480x480","k_8012216_340.jpg":"340x340","k_8012216_220.jpg":"220x220","o_8012216_1280.jpg":"1280x960","o_8012216_1024.jpg":"1024x768","o_8012216_640.jpg":"640x480","o_8012216_480.jpg":"480x360","o_8012216_340.jpg":"340x255","o_8012216_220.jpg":"220x165","h_8012216_1280.jpg":"1280x854","h_8012216_1024.jpg":"1024x683","h_8012216_640.jpg":"640x427","h_8012216_480.jpg":"480x320","h_8012216_340.jpg":"340x227","h_8012216_220.jpg":"220x147","pp_8012216_1280.jpg":"1280x1628","pp_8012216_1024.jpg":"1024x1303","pp_8012216_640.jpg":"640x814","pp_8012216_480.jpg":"480x611","pp_8012216_340.jpg":"340x432","pp_8012216_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_8012215_1920.jpg":"1920x1080","k_8012215_1280.jpg":"1280x1280","k_8012215_1024.jpg":"1024x1024","k_8012215_640.jpg":"640x640","k_8012215_480.jpg":"480x480","k_8012215_340.jpg":"340x340","k_8012215_220.jpg":"220x220","o_8012215_1280.jpg":"1280x960","o_8012215_1024.jpg":"1024x768","o_8012215_640.jpg":"640x480","o_8012215_480.jpg":"480x360","o_8012215_340.jpg":"340x255","o_8012215_220.jpg":"220x165","h_8012215_1280.jpg":"1280x854","h_8012215_1024.jpg":"1024x683","h_8012215_640.jpg":"640x427","h_8012215_480.jpg":"480x320","h_8012215_340.jpg":"340x227","h_8012215_220.jpg":"220x147","pp_8012215_1280.jpg":"1280x1628","pp_8012215_1024.jpg":"1024x1303","pp_8012215_640.jpg":"640x814","pp_8012215_480.jpg":"480x611","pp_8012215_340.jpg":"340x432","pp_8012215_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_8012214_1920.jpg":"1920x1080","k_8012214_1280.jpg":"1280x1280","k_8012214_1024.jpg":"1024x1024","k_8012214_640.jpg":"640x640","k_8012214_480.jpg":"480x480","k_8012214_340.jpg":"340x340","k_8012214_220.jpg":"220x220","o_8012214_1280.jpg":"1280x960","o_8012214_1024.jpg":"1024x768","o_8012214_640.jpg":"640x480","o_8012214_480.jpg":"480x360","o_8012214_340.jpg":"340x255","o_8012214_220.jpg":"220x165","h_8012214_1280.jpg":"1280x854","h_8012214_1024.jpg":"1024x683","h_8012214_640.jpg":"640x427","h_8012214_480.jpg":"480x320","h_8012214_340.jpg":"340x227","h_8012214_220.jpg":"220x147","pp_8012214_1280.jpg":"1280x1628","pp_8012214_1024.jpg":"1024x1303","pp_8012214_640.jpg":"640x814","pp_8012214_480.jpg":"480x611","pp_8012214_340.jpg":"340x432","pp_8012214_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_8012213_1920.jpg":"1920x1080","k_8012213_1280.jpg":"1280x1280","k_8012213_1024.jpg":"1024x1024","k_8012213_640.jpg":"640x640","k_8012213_480.jpg":"480x480","k_8012213_340.jpg":"340x340","k_8012213_220.jpg":"220x220","o_8012213_1280.jpg":"1280x960","o_8012213_1024.jpg":"1024x768","o_8012213_640.jpg":"640x480","o_8012213_480.jpg":"480x360","o_8012213_340.jpg":"340x255","o_8012213_220.jpg":"220x165","h_8012213_1280.jpg":"1280x854","h_8012213_1024.jpg":"1024x683","h_8012213_640.jpg":"640x427","h_8012213_480.jpg":"480x320","h_8012213_340.jpg":"340x227","h_8012213_220.jpg":"220x147","pp_8012213_1280.jpg":"1280x1628","pp_8012213_1024.jpg":"1024x1303","pp_8012213_640.jpg":"640x814","pp_8012213_480.jpg":"480x611","pp_8012213_340.jpg":"340x432","pp_8012213_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_8012212_1920.jpg":"1920x1080","k_8012212_1280.jpg":"1280x1280","k_8012212_1024.jpg":"1024x1024","k_8012212_640.jpg":"640x640","k_8012212_480.jpg":"480x480","k_8012212_340.jpg":"340x340","k_8012212_220.jpg":"220x220","o_8012212_1280.jpg":"1280x960","o_8012212_1024.jpg":"1024x768","o_8012212_640.jpg":"640x480","o_8012212_480.jpg":"480x360","o_8012212_340.jpg":"340x255","o_8012212_220.jpg":"220x165","h_8012212_1280.jpg":"1280x854","h_8012212_1024.jpg":"1024x683","h_8012212_640.jpg":"640x427","h_8012212_480.jpg":"480x320","h_8012212_340.jpg":"340x227","h_8012212_220.jpg":"220x147","pp_8012212_1280.jpg":"1280x1628","pp_8012212_1024.jpg":"1024x1303","pp_8012212_640.jpg":"640x814","pp_8012212_480.jpg":"480x611","pp_8012212_340.jpg":"340x432","pp_8012212_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x703","hd_8012211_1920.jpg":"1920x1080","k_8012211_1280.jpg":"1280x1280","k_8012211_1024.jpg":"1024x1024","k_8012211_640.jpg":"640x640","k_8012211_480.jpg":"480x480","k_8012211_340.jpg":"340x340","k_8012211_220.jpg":"220x220","o_8012211_1280.jpg":"1280x468","o_8012211_1024.jpg":"1024x374","o_8012211_640.jpg":"640x234","o_8012211_480.jpg":"480x175","o_8012211_340.jpg":"340x124","o_8012211_220.jpg":"220x80","h_8012211_1280.jpg":"1280x854","h_8012211_1024.jpg":"1024x683","h_8012211_640.jpg":"640x427","h_8012211_480.jpg":"480x320","h_8012211_340.jpg":"340x227","h_8012211_220.jpg":"220x147","pp_8012211_1280.jpg":"1280x1628","pp_8012211_1024.jpg":"1024x1303","pp_8012211_640.jpg":"640x814","pp_8012211_480.jpg":"480x611","pp_8012211_340.jpg":"340x432","pp_8012211_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x689","hd_8012210_1920.jpg":"1920x1080","k_8012210_1280.jpg":"1280x1280","k_8012210_1024.jpg":"1024x1024","k_8012210_640.jpg":"640x640","k_8012210_480.jpg":"480x480","k_8012210_340.jpg":"340x340","k_8012210_220.jpg":"220x220","o_8012210_1280.jpg":"1280x459","o_8012210_1024.jpg":"1024x367","o_8012210_640.jpg":"640x229","o_8012210_480.jpg":"480x172","o_8012210_340.jpg":"340x122","o_8012210_220.jpg":"220x78","h_8012210_1280.jpg":"1280x854","h_8012210_1024.jpg":"1024x683","h_8012210_640.jpg":"640x427","h_8012210_480.jpg":"480x320","h_8012210_340.jpg":"340x227","h_8012210_220.jpg":"220x147","pp_8012210_1280.jpg":"1280x1628","pp_8012210_1024.jpg":"1024x1303","pp_8012210_640.jpg":"640x814","pp_8012210_480.jpg":"480x611","pp_8012210_340.jpg":"340x432","pp_8012210_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_8012234_1920.jpg":"1920x1080","k_8012234_1280.jpg":"1280x1280","k_8012234_1024.jpg":"1024x1024","k_8012234_640.jpg":"640x640","k_8012234_480.jpg":"480x480","k_8012234_340.jpg":"340x340","k_8012234_220.jpg":"220x220","o_8012234_1280.jpg":"1280x960","o_8012234_1024.jpg":"1024x768","o_8012234_640.jpg":"640x480","o_8012234_480.jpg":"480x360","o_8012234_340.jpg":"340x255","o_8012234_220.jpg":"220x165","h_8012234_1280.jpg":"1280x854","h_8012234_1024.jpg":"1024x683","h_8012234_640.jpg":"640x427","h_8012234_480.jpg":"480x320","h_8012234_340.jpg":"340x227","h_8012234_220.jpg":"220x147","pp_8012234_1280.jpg":"1280x1628","pp_8012234_1024.jpg":"1024x1303","pp_8012234_640.jpg":"640x814","pp_8012234_480.jpg":"480x611","pp_8012234_340.jpg":"340x432","pp_8012234_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_8012233_1920.jpg":"1920x1080","k_8012233_1280.jpg":"1280x1280","k_8012233_1024.jpg":"1024x1024","k_8012233_640.jpg":"640x640","k_8012233_480.jpg":"480x480","k_8012233_340.jpg":"340x340","k_8012233_220.jpg":"220x220","o_8012233_1280.jpg":"1280x960","o_8012233_1024.jpg":"1024x768","o_8012233_640.jpg":"640x480","o_8012233_480.jpg":"480x360","o_8012233_340.jpg":"340x255","o_8012233_220.jpg":"220x165","h_8012233_1280.jpg":"1280x854","h_8012233_1024.jpg":"1024x683","h_8012233_640.jpg":"640x427","h_8012233_480.jpg":"480x320","h_8012233_340.jpg":"340x227","h_8012233_220.jpg":"220x147","pp_8012233_1280.jpg":"1280x1628","pp_8012233_1024.jpg":"1024x1303","pp_8012233_640.jpg":"640x814","pp_8012233_480.jpg":"480x611","pp_8012233_340.jpg":"340x432","pp_8012233_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_8012232_1920.jpg":"1920x1080","k_8012232_1280.jpg":"1280x1280","k_8012232_1024.jpg":"1024x1024","k_8012232_640.jpg":"640x640","k_8012232_480.jpg":"480x480","k_8012232_340.jpg":"340x340","k_8012232_220.jpg":"220x220","o_8012232_1280.jpg":"1280x960","o_8012232_1024.jpg":"1024x768","o_8012232_640.jpg":"640x480","o_8012232_480.jpg":"480x360","o_8012232_340.jpg":"340x255","o_8012232_220.jpg":"220x165","h_8012232_1280.jpg":"1280x854","h_8012232_1024.jpg":"1024x683","h_8012232_640.jpg":"640x427","h_8012232_480.jpg":"480x320","h_8012232_340.jpg":"340x227","h_8012232_220.jpg":"220x147","pp_8012232_1280.jpg":"1280x1628","pp_8012232_1024.jpg":"1024x1303","pp_8012232_640.jpg":"640x814","pp_8012232_480.jpg":"480x611","pp_8012232_340.jpg":"340x432","pp_8012232_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_8012231_1920.jpg":"1920x1080","k_8012231_1280.jpg":"1280x1280","k_8012231_1024.jpg":"1024x1024","k_8012231_640.jpg":"640x640","k_8012231_480.jpg":"480x480","k_8012231_340.jpg":"340x340","k_8012231_220.jpg":"220x220","o_8012231_1280.jpg":"1280x960","o_8012231_1024.jpg":"1024x768","o_8012231_640.jpg":"640x480","o_8012231_480.jpg":"480x360","o_8012231_340.jpg":"340x255","o_8012231_220.jpg":"220x165","h_8012231_1280.jpg":"1280x854","h_8012231_1024.jpg":"1024x683","h_8012231_640.jpg":"640x427","h_8012231_480.jpg":"480x320","h_8012231_340.jpg":"340x227","h_8012231_220.jpg":"220x147","pp_8012231_1280.jpg":"1280x1628","pp_8012231_1024.jpg":"1024x1303","pp_8012231_640.jpg":"640x814","pp_8012231_480.jpg":"480x611","pp_8012231_340.jpg":"340x432","pp_8012231_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1808x2490","hd_8012230_1920.jpg":"1920x1080","k_8012230_1280.jpg":"1280x1280","k_8012230_1024.jpg":"1024x1024","k_8012230_640.jpg":"640x640","k_8012230_480.jpg":"480x480","k_8012230_340.jpg":"340x340","k_8012230_220.jpg":"220x220","o_8012230_1280.jpg":"1280x1762","o_8012230_1024.jpg":"1024x1410","o_8012230_640.jpg":"640x881","o_8012230_480.jpg":"480x661","o_8012230_340.jpg":"340x468","o_8012230_220.jpg":"220x302","h_8012230_1280.jpg":"1280x854","h_8012230_1024.jpg":"1024x683","h_8012230_640.jpg":"640x427","h_8012230_480.jpg":"480x320","h_8012230_340.jpg":"340x227","h_8012230_220.jpg":"220x147","pp_8012230_1280.jpg":"1280x1628","pp_8012230_1024.jpg":"1024x1303","pp_8012230_640.jpg":"640x814","pp_8012230_480.jpg":"480x611","pp_8012230_340.jpg":"340x432","pp_8012230_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_8012264_1920.jpg":"1920x1080","k_8012264_1280.jpg":"1280x1280","k_8012264_1024.jpg":"1024x1024","k_8012264_640.jpg":"640x640","k_8012264_480.jpg":"480x480","k_8012264_340.jpg":"340x340","k_8012264_220.jpg":"220x220","o_8012264_1280.jpg":"1280x960","o_8012264_1024.jpg":"1024x768","o_8012264_640.jpg":"640x480","o_8012264_480.jpg":"480x360","o_8012264_340.jpg":"340x255","o_8012264_220.jpg":"220x165","h_8012264_1280.jpg":"1280x854","h_8012264_1024.jpg":"1024x683","h_8012264_640.jpg":"640x427","h_8012264_480.jpg":"480x320","h_8012264_340.jpg":"340x227","h_8012264_220.jpg":"220x147","pp_8012264_1280.jpg":"1280x1628","pp_8012264_1024.jpg":"1024x1303","pp_8012264_640.jpg":"640x814","pp_8012264_480.jpg":"480x611","pp_8012264_340.jpg":"340x432","pp_8012264_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_8012263_1920.jpg":"1920x1080","k_8012263_1280.jpg":"1280x1280","k_8012263_1024.jpg":"1024x1024","k_8012263_640.jpg":"640x640","k_8012263_480.jpg":"480x480","k_8012263_340.jpg":"340x340","k_8012263_220.jpg":"220x220","o_8012263_1280.jpg":"1280x853","o_8012263_1024.jpg":"1024x682","o_8012263_640.jpg":"640x426","o_8012263_480.jpg":"480x320","o_8012263_340.jpg":"340x226","o_8012263_220.jpg":"220x146","h_8012263_1280.jpg":"1280x854","h_8012263_1024.jpg":"1024x683","h_8012263_640.jpg":"640x427","h_8012263_480.jpg":"480x320","h_8012263_340.jpg":"340x227","h_8012263_220.jpg":"220x147","pp_8012263_1280.jpg":"1280x1628","pp_8012263_1024.jpg":"1024x1303","pp_8012263_640.jpg":"640x814","pp_8012263_480.jpg":"480x611","pp_8012263_340.jpg":"340x432","pp_8012263_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_8012261_1920.jpg":"1920x1080","k_8012261_1280.jpg":"1280x1280","k_8012261_1024.jpg":"1024x1024","k_8012261_640.jpg":"640x640","k_8012261_480.jpg":"480x480","k_8012261_340.jpg":"340x340","k_8012261_220.jpg":"220x220","o_8012261_1280.jpg":"1280x960","o_8012261_1024.jpg":"1024x768","o_8012261_640.jpg":"640x480","o_8012261_480.jpg":"480x360","o_8012261_340.jpg":"340x255","o_8012261_220.jpg":"220x165","h_8012261_1280.jpg":"1280x854","h_8012261_1024.jpg":"1024x683","h_8012261_640.jpg":"640x427","h_8012261_480.jpg":"480x320","h_8012261_340.jpg":"340x227","h_8012261_220.jpg":"220x147","pp_8012261_1280.jpg":"1280x1628","pp_8012261_1024.jpg":"1024x1303","pp_8012261_640.jpg":"640x814","pp_8012261_480.jpg":"480x611","pp_8012261_340.jpg":"340x432","pp_8012261_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_8012260_1920.jpg":"1920x1080","k_8012260_1280.jpg":"1280x1280","k_8012260_1024.jpg":"1024x1024","k_8012260_640.jpg":"640x640","k_8012260_480.jpg":"480x480","k_8012260_340.jpg":"340x340","k_8012260_220.jpg":"220x220","o_8012260_1280.jpg":"1280x960","o_8012260_1024.jpg":"1024x768","o_8012260_640.jpg":"640x480","o_8012260_480.jpg":"480x360","o_8012260_340.jpg":"340x255","o_8012260_220.jpg":"220x165","h_8012260_1280.jpg":"1280x854","h_8012260_1024.jpg":"1024x683","h_8012260_640.jpg":"640x427","h_8012260_480.jpg":"480x320","h_8012260_340.jpg":"340x227","h_8012260_220.jpg":"220x147","pp_8012260_1280.jpg":"1280x1628","pp_8012260_1024.jpg":"1024x1303","pp_8012260_640.jpg":"640x814","pp_8012260_480.jpg":"480x611","pp_8012260_340.jpg":"340x432","pp_8012260_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1181x688","hd_8012305_1920.jpg":"1920x1080","k_8012305_1280.jpg":"1280x1280","k_8012305_1024.jpg":"1024x1024","k_8012305_640.jpg":"640x640","k_8012305_480.jpg":"480x480","k_8012305_340.jpg":"340x340","k_8012305_220.jpg":"220x220","o_8012305_1280.jpg":"1280x745","o_8012305_1024.jpg":"1024x596","o_8012305_640.jpg":"640x372","o_8012305_480.jpg":"480x279","o_8012305_340.jpg":"340x198","o_8012305_220.jpg":"220x128","h_8012305_1280.jpg":"1280x854","h_8012305_1024.jpg":"1024x683","h_8012305_640.jpg":"640x427","h_8012305_480.jpg":"480x320","h_8012305_340.jpg":"340x227","h_8012305_220.jpg":"220x147","pp_8012305_1280.jpg":"1280x1628","pp_8012305_1024.jpg":"1024x1303","pp_8012305_640.jpg":"640x814","pp_8012305_480.jpg":"480x611","pp_8012305_340.jpg":"340x432","pp_8012305_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_8012304_1920.jpg":"1920x1080","k_8012304_1280.jpg":"1280x1280","k_8012304_1024.jpg":"1024x1024","k_8012304_640.jpg":"640x640","k_8012304_480.jpg":"480x480","k_8012304_340.jpg":"340x340","k_8012304_220.jpg":"220x220","o_8012304_1280.jpg":"1280x853","o_8012304_1024.jpg":"1024x682","o_8012304_640.jpg":"640x426","o_8012304_480.jpg":"480x320","o_8012304_340.jpg":"340x226","o_8012304_220.jpg":"220x146","h_8012304_1280.jpg":"1280x854","h_8012304_1024.jpg":"1024x683","h_8012304_640.jpg":"640x427","h_8012304_480.jpg":"480x320","h_8012304_340.jpg":"340x227","h_8012304_220.jpg":"220x147","pp_8012304_1280.jpg":"1280x1628","pp_8012304_1024.jpg":"1024x1303","pp_8012304_640.jpg":"640x814","pp_8012304_480.jpg":"480x611","pp_8012304_340.jpg":"340x432","pp_8012304_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_8012303_1920.jpg":"1920x1080","k_8012303_1280.jpg":"1280x1280","k_8012303_1024.jpg":"1024x1024","k_8012303_640.jpg":"640x640","k_8012303_480.jpg":"480x480","k_8012303_340.jpg":"340x340","k_8012303_220.jpg":"220x220","o_8012303_1280.jpg":"1280x960","o_8012303_1024.jpg":"1024x768","o_8012303_640.jpg":"640x480","o_8012303_480.jpg":"480x360","o_8012303_340.jpg":"340x255","o_8012303_220.jpg":"220x165","h_8012303_1280.jpg":"1280x854","h_8012303_1024.jpg":"1024x683","h_8012303_640.jpg":"640x427","h_8012303_480.jpg":"480x320","h_8012303_340.jpg":"340x227","h_8012303_220.jpg":"220x147","pp_8012303_1280.jpg":"1280x1628","pp_8012303_1024.jpg":"1024x1303","pp_8012303_640.jpg":"640x814","pp_8012303_480.jpg":"480x611","pp_8012303_340.jpg":"340x432","pp_8012303_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_8012302_1920.jpg":"1920x1080","k_8012302_1280.jpg":"1280x1280","k_8012302_1024.jpg":"1024x1024","k_8012302_640.jpg":"640x640","k_8012302_480.jpg":"480x480","k_8012302_340.jpg":"340x340","k_8012302_220.jpg":"220x220","o_8012302_1280.jpg":"1280x960","o_8012302_1024.jpg":"1024x768","o_8012302_640.jpg":"640x480","o_8012302_480.jpg":"480x360","o_8012302_340.jpg":"340x255","o_8012302_220.jpg":"220x165","h_8012302_1280.jpg":"1280x854","h_8012302_1024.jpg":"1024x683","h_8012302_640.jpg":"640x427","h_8012302_480.jpg":"480x320","h_8012302_340.jpg":"340x227","h_8012302_220.jpg":"220x147","pp_8012302_1280.jpg":"1280x1628","pp_8012302_1024.jpg":"1024x1303","pp_8012302_640.jpg":"640x814","pp_8012302_480.jpg":"480x611","pp_8012302_340.jpg":"340x432","pp_8012302_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_8012301_1920.jpg":"1920x1080","k_8012301_1280.jpg":"1280x1280","k_8012301_1024.jpg":"1024x1024","k_8012301_640.jpg":"640x640","k_8012301_480.jpg":"480x480","k_8012301_340.jpg":"340x340","k_8012301_220.jpg":"220x220","o_8012301_1280.jpg":"1280x960","o_8012301_1024.jpg":"1024x768","o_8012301_640.jpg":"640x480","o_8012301_480.jpg":"480x360","o_8012301_340.jpg":"340x255","o_8012301_220.jpg":"220x165","h_8012301_1280.jpg":"1280x854","h_8012301_1024.jpg":"1024x683","h_8012301_640.jpg":"640x427","h_8012301_480.jpg":"480x320","h_8012301_340.jpg":"340x227","h_8012301_220.jpg":"220x147","pp_8012301_1280.jpg":"1280x1628","pp_8012301_1024.jpg":"1024x1303","pp_8012301_640.jpg":"640x814","pp_8012301_480.jpg":"480x611","pp_8012301_340.jpg":"340x432","pp_8012301_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_8012300_1920.jpg":"1920x1080","k_8012300_1280.jpg":"1280x1280","k_8012300_1024.jpg":"1024x1024","k_8012300_640.jpg":"640x640","k_8012300_480.jpg":"480x480","k_8012300_340.jpg":"340x340","k_8012300_220.jpg":"220x220","o_8012300_1280.jpg":"1280x960","o_8012300_1024.jpg":"1024x768","o_8012300_640.jpg":"640x480","o_8012300_480.jpg":"480x360","o_8012300_340.jpg":"340x255","o_8012300_220.jpg":"220x165","h_8012300_1280.jpg":"1280x854","h_8012300_1024.jpg":"1024x683","h_8012300_640.jpg":"640x427","h_8012300_480.jpg":"480x320","h_8012300_340.jpg":"340x227","h_8012300_220.jpg":"220x147","pp_8012300_1280.jpg":"1280x1628","pp_8012300_1024.jpg":"1024x1303","pp_8012300_640.jpg":"640x814","pp_8012300_480.jpg":"480x611","pp_8012300_340.jpg":"340x432","pp_8012300_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_8012299_1920.jpg":"1920x1080","k_8012299_1280.jpg":"1280x1280","k_8012299_1024.jpg":"1024x1024","k_8012299_640.jpg":"640x640","k_8012299_480.jpg":"480x480","k_8012299_340.jpg":"340x340","k_8012299_220.jpg":"220x220","o_8012299_1280.jpg":"1280x853","o_8012299_1024.jpg":"1024x682","o_8012299_640.jpg":"640x426","o_8012299_480.jpg":"480x320","o_8012299_340.jpg":"340x226","o_8012299_220.jpg":"220x146","h_8012299_1280.jpg":"1280x854","h_8012299_1024.jpg":"1024x683","h_8012299_640.jpg":"640x427","h_8012299_480.jpg":"480x320","h_8012299_340.jpg":"340x227","h_8012299_220.jpg":"220x147","pp_8012299_1280.jpg":"1280x1628","pp_8012299_1024.jpg":"1024x1303","pp_8012299_640.jpg":"640x814","pp_8012299_480.jpg":"480x611","pp_8012299_340.jpg":"340x432","pp_8012299_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_8012298_1920.jpg":"1920x1080","k_8012298_1280.jpg":"1280x1280","k_8012298_1024.jpg":"1024x1024","k_8012298_640.jpg":"640x640","k_8012298_480.jpg":"480x480","k_8012298_340.jpg":"340x340","k_8012298_220.jpg":"220x220","o_8012298_1280.jpg":"1280x853","o_8012298_1024.jpg":"1024x682","o_8012298_640.jpg":"640x426","o_8012298_480.jpg":"480x320","o_8012298_340.jpg":"340x226","o_8012298_220.jpg":"220x146","h_8012298_1280.jpg":"1280x854","h_8012298_1024.jpg":"1024x683","h_8012298_640.jpg":"640x427","h_8012298_480.jpg":"480x320","h_8012298_340.jpg":"340x227","h_8012298_220.jpg":"220x147","pp_8012298_1280.jpg":"1280x1628","pp_8012298_1024.jpg":"1024x1303","pp_8012298_640.jpg":"640x814","pp_8012298_480.jpg":"480x611","pp_8012298_340.jpg":"340x432","pp_8012298_220.jpg":"220x280"},{"size0":"614x461","hd_8012313_1920.jpg":"1920x1080","k_8012313_1280.jpg":"1280x1280","k_8012313_1024.jpg":"1024x1024","k_8012313_640.jpg":"640x640","k_8012313_480.jpg":"480x480","k_8012313_340.jpg":"340x340","k_8012313_220.jpg":"220x220","o_8012313_1280.jpg":"1280x961","o_8012313_1024.jpg":"1024x768","o_8012313_640.jpg":"640x480","o_8012313_480.jpg":"480x360","o_8012313_340.jpg":"340x255","o_8012313_220.jpg":"220x165","h_8012313_1280.jpg":"1280x854","h_8012313_1024.jpg":"1024x683","h_8012313_640.jpg":"640x427","h_8012313_480.jpg":"480x320","h_8012313_340.jpg":"340x227","h_8012313_220.jpg":"220x147","pp_8012313_1280.jpg":"1280x1628","pp_8012313_1024.jpg":"1024x1303","pp_8012313_640.jpg":"640x814","pp_8012313_480.jpg":"480x611","pp_8012313_340.jpg":"340x432","pp_8012313_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_8012312_1920.jpg":"1920x1080","k_8012312_1280.jpg":"1280x1280","k_8012312_1024.jpg":"1024x1024","k_8012312_640.jpg":"640x640","k_8012312_480.jpg":"480x480","k_8012312_340.jpg":"340x340","k_8012312_220.jpg":"220x220","o_8012312_1280.jpg":"1280x960","o_8012312_1024.jpg":"1024x768","o_8012312_640.jpg":"640x480","o_8012312_480.jpg":"480x360","o_8012312_340.jpg":"340x255","o_8012312_220.jpg":"220x165","h_8012312_1280.jpg":"1280x854","h_8012312_1024.jpg":"1024x683","h_8012312_640.jpg":"640x427","h_8012312_480.jpg":"480x320","h_8012312_340.jpg":"340x227","h_8012312_220.jpg":"220x147","pp_8012312_1280.jpg":"1280x1628","pp_8012312_1024.jpg":"1024x1303","pp_8012312_640.jpg":"640x814","pp_8012312_480.jpg":"480x611","pp_8012312_340.jpg":"340x432","pp_8012312_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x898","hd_8012310_1920.jpg":"1920x1080","k_8012310_1280.jpg":"1280x1280","k_8012310_1024.jpg":"1024x1024","k_8012310_640.jpg":"640x640","k_8012310_480.jpg":"480x480","k_8012310_340.jpg":"340x340","k_8012310_220.jpg":"220x220","o_8012310_1280.jpg":"1280x718","o_8012310_1024.jpg":"1024x574","o_8012310_640.jpg":"640x359","o_8012310_480.jpg":"480x269","o_8012310_340.jpg":"340x190","o_8012310_220.jpg":"220x123","h_8012310_1280.jpg":"1280x854","h_8012310_1024.jpg":"1024x683","h_8012310_640.jpg":"640x427","h_8012310_480.jpg":"480x320","h_8012310_340.jpg":"340x227","h_8012310_220.jpg":"220x147","pp_8012310_1280.jpg":"1280x1628","pp_8012310_1024.jpg":"1024x1303","pp_8012310_640.jpg":"640x814","pp_8012310_480.jpg":"480x611","pp_8012310_340.jpg":"340x432","pp_8012310_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1014","hd_8012308_1920.jpg":"1920x1080","k_8012308_1280.jpg":"1280x1280","k_8012308_1024.jpg":"1024x1024","k_8012308_640.jpg":"640x640","k_8012308_480.jpg":"480x480","k_8012308_340.jpg":"340x340","k_8012308_220.jpg":"220x220","o_8012308_1280.jpg":"1280x676","o_8012308_1024.jpg":"1024x540","o_8012308_640.jpg":"640x338","o_8012308_480.jpg":"480x253","o_8012308_340.jpg":"340x179","o_8012308_220.jpg":"220x116","h_8012308_1280.jpg":"1280x854","h_8012308_1024.jpg":"1024x683","h_8012308_640.jpg":"640x427","h_8012308_480.jpg":"480x320","h_8012308_340.jpg":"340x227","h_8012308_220.jpg":"220x147","pp_8012308_1280.jpg":"1280x1628","pp_8012308_1024.jpg":"1024x1303","pp_8012308_640.jpg":"640x814","pp_8012308_480.jpg":"480x611","pp_8012308_340.jpg":"340x432","pp_8012308_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_8012307_1920.jpg":"1920x1080","k_8012307_1280.jpg":"1280x1280","k_8012307_1024.jpg":"1024x1024","k_8012307_640.jpg":"640x640","k_8012307_480.jpg":"480x480","k_8012307_340.jpg":"340x340","k_8012307_220.jpg":"220x220","o_8012307_1280.jpg":"1280x960","o_8012307_1024.jpg":"1024x768","o_8012307_640.jpg":"640x480","o_8012307_480.jpg":"480x360","o_8012307_340.jpg":"340x255","o_8012307_220.jpg":"220x165","h_8012307_1280.jpg":"1280x854","h_8012307_1024.jpg":"1024x683","h_8012307_640.jpg":"640x427","h_8012307_480.jpg":"480x320","h_8012307_340.jpg":"340x227","h_8012307_220.jpg":"220x147","pp_8012307_1280.jpg":"1280x1628","pp_8012307_1024.jpg":"1024x1303","pp_8012307_640.jpg":"640x814","pp_8012307_480.jpg":"480x611","pp_8012307_340.jpg":"340x432","pp_8012307_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1876x1250","hd_8013243_1920.jpg":"1920x1080","k_8013243_1280.jpg":"1280x1280","k_8013243_1024.jpg":"1024x1024","k_8013243_640.jpg":"640x640","k_8013243_480.jpg":"480x480","k_8013243_340.jpg":"340x340","k_8013243_220.jpg":"220x220","o_8013243_1280.jpg":"1280x852","o_8013243_1024.jpg":"1024x682","o_8013243_640.jpg":"640x426","o_8013243_480.jpg":"480x319","o_8013243_340.jpg":"340x226","o_8013243_220.jpg":"220x146","h_8013243_1280.jpg":"1280x854","h_8013243_1024.jpg":"1024x683","h_8013243_640.jpg":"640x427","h_8013243_480.jpg":"480x320","h_8013243_340.jpg":"340x227","h_8013243_220.jpg":"220x147","pp_8013243_1280.jpg":"1280x1628","pp_8013243_1024.jpg":"1024x1303","pp_8013243_640.jpg":"640x814","pp_8013243_480.jpg":"480x611","pp_8013243_340.jpg":"340x432","pp_8013243_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7875849 Threads: 1 Questions: 1646192587 Slow queries: 4893513 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111656255 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/varajte-da-prevarite-na-jednom-mjestu-donosimo-sve-sto-biste-trebali-znati-o-varalicama-1320598 [printLink] => /om/ribolov/varajte-da-prevarite-na-jednom-mjestu-donosimo-sve-sto-biste-trebali-znati-o-varalicama-1320598?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 450392 [name] => varalice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => varalice [link] => /tag/varalice ) [1] => stdClass Object ( [id] => 728901 [name] => sve o varalicama [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-06 09:20:58 [main_article_id] => 0 [alias] => sve-o-varalicama [link] => /tag/sve-o-varalicama ) [2] => stdClass Object ( [id] => 728902 [name] => kako loviti s varalicama [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-06 09:20:59 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-s-varalicama [link] => /tag/kako-loviti-s-varalicama ) [3] => stdClass Object ( [id] => 728903 [name] => vrste varalica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-06 09:20:59 [main_article_id] => 0 [alias] => vrste-varalica [link] => /tag/vrste-varalica ) [4] => stdClass Object ( [id] => 648280 [name] => Boris Bulić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-02 15:21:04 [main_article_id] => 0 [alias] => boris-bulic [link] => /tag/boris-bulic ) [5] => stdClass Object ( [id] => 363052 [name] => ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov [link] => /tag/ribolov ) [6] => stdClass Object ( [id] => 728904 [name] => kako odabrati varalicu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-06 09:20:59 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-odabrati-varalicu [link] => /tag/kako-odabrati-varalicu ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Za razliku od ostalih ribolovnih tehnika, koje podrazumijevaju rad sa živom ili uginulom, ali svakako animalnom ješkom, u radu s varalicama ruke su uvijek čiste. Naravno, osim kad se ulovi riba i kada je treba skinuti s varalice te pospremiti u torbu ili jaceru, no to sigurno ni jednom ribolovcu ne pada teško [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TEHNIKE I TAKTIKE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Varajte da prevarite: na jednom mjestu donosimo sve što trebate znati o varalicama [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-16-11-34-47-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/06/8012177.jpg [galleryCount] => 42 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] =>

Inchiku varalica lovi i careve

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/06/8012177.jpg [title] =>

Inchiku varalica lovi i careve

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/06/8012184.jpg [title] =>

Zare su, iako male, vrlo lovne

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/06/8012183.jpg [title] =>

Sabiki je samo nekoliko streamera na okupu

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/06/8012182.jpg [title] =>

Slideri su varalice pravolinijske putanje

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/06/8012181.jpg [title] =>

Dubokoronce je lako prepoznati po velikom i širokom stabilizatoru

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/06/8012180.jpg [title] =>

Lice vole velike wobblere

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/06/8012179.jpg [title] =>

Slideri su vrlo popularni u spinningu

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/06/8012178.jpg [title] =>

Veliki silikonci su lovni u off shore ribolovu

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/06/8012176.jpg [title] =>

Debeli fatovi su nepravedno zapostavljeni na moru

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/06/8012175.jpg [title] =>

Runneri imaju vrtoglavo provokativnu akciju

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/06/8012174.jpg [title] =>

Kabura je vrlo lovna varalica

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/06/8012217.jpg [title] =>

Popperi love isključivo na površini

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/06/8012216.jpg [title] =>

Velikim se popperima love i velike plave ribe

) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/06/8012215.jpg [title] =>

Veliki streamer za plavu ribu

) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/06/8012214.jpg [title] =>

Jigg udice uz velike silikonce namijenjene su vertical jiggingu

) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/06/8012213.jpg [title] =>

I žlice mogu imati oči

) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/06/8012212.jpg [title] =>

Sticker baitsi nisu ništa doli slideri

) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/06/8012211.jpg [title] =>

Jedna od najlovnijih Rapalinih varalica također je wobbler

) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/06/8012210.jpg [title] =>

Popperi imaju spojnu alkicu uvijek u sredini usta

) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/06/8012234.jpg [title] =>

Cedar plug je obična, ali izrazito lovna varalica kad su tune u pitanju

) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/06/8012233.jpg [title] =>

Mala zaliha za sve situacije

) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/06/8012232.jpg [title] =>

Jigovi mogu imati različite oblike

) [22] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/06/8012231.jpg [title] =>

Jetovi su u principu off shore varalice

) [23] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/06/8012230.jpg [title] =>

Silikonski repovi na tvrdim glavama

) [24] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/06/8012264.jpg [title] =>

Jigovi za shore jigging su manjih dimenzija

) [25] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/06/8012263.jpg [title] =>

Silikonci su savršeni za ultra light spinning

) [26] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/06/8012261.jpg [title] =>

Ušate obožavaju silikonce

) [27] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/06/8012260.jpg [title] =>

Žlice su lovne i na moru

) [28] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/06/8012305.jpg [title] =>

Klasičan leptir može napraviti poharu među plavom ribom

) [29] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/06/8012304.jpg [title] =>

Ni glavoči nisu imuni na silikonce

) [30] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/06/8012303.jpg [title] =>

Jointed su varalice s više segmenata

) [31] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/06/8012302.jpg [title] =>

Kod varalica s metalnim spojlerom korekcija se obavlja zakretanjem spojlera

) [32] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/06/8012301.jpg [title] =>

Jerkovi imaju vrlo provokativnu akciju

) [33] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/06/8012300.jpg [title] =>

Kastmasteri su dalekometni i vrlo lovni

) [34] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/06/8012299.jpg [title] =>

Jigovi za shore jigging često imaju i assist hook udice

) [35] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/06/8012298.jpg [title] =>

Šaruni također vole jigove

) [36] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/06/8012313.jpg [title] =>

Raglou je jedna od najpoznatijih mekih varalica

) [37] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/06/8012312.jpg [title] =>

Većina silikonaca namijenjenih lovu brancina oponaša pješčane jeguljice

) [38] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/06/8012310.jpg [title] =>

Hibridi su posebna priča

) [39] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/06/8012308.jpg [title] =>

Deep diver wobbleri

) [40] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/06/8012307.jpg [title] =>

Klasičan streamer

) [41] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/06/8013243.jpg [title] =>

Banana flatfish zvana Beno prva je jointed varalica

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Odrediti koju varalicu koristiti, odnosno koju kupiti da bismo na moru bili uspješni, često nije lak zadatak. Sve postaje puno jednostavnije ako se u odabiru rukovodimo s nekoliko temeljnih odrednica, od kojih su najvažniji ciljana lovina, dubina na kojoj se želi loviti i tehnika koja će se pritom koristiti. Ako znamo te tri temeljne odrednice, tada je puno lakše odabrati liniju varalica, pa i pojedinačnu varalicu – favorita koja nam može donijeti uspjeh.

STABILNA KONSTRUKCIJA

Ipak, da bismo mogli konkretno odrediti koja će nam varalica biti favorit, trebali bismo znati čemu su, odnosno kakvim tehnikama i pristupima, određene varalice uopće namijenjene. Pritom je najpraktičnije poći redom i početi s osnovnom podjelom varalica. Gotovo najčešće korištene varalice na našem moru, poglavito u spinningu, jesu wobbleri. To su tvrde varalice od drva ili plastike koje oblikom i kretnjama oponašaju male ribe i koje u pravilu prilikom povlačenja, zahvaljujući otporu koji stvara plastični ili metalni jezičac, tzv. stabilizator ili pakta, uranjaju i pod morem nastavljaju svoj teturavi ples.

Neke od njih namijenjene su isključivo za panulanje, neke samo za spinning, dok se pojedini modeli mogu koristiti u oba pristupa.

Većina je ovih varalica, i to ponajprije zbog dopadljiva izgleda, kod kojega je poseban naglasak uvijek stavljen na finalnu obradu, vrlo privlačna, no ponajprije ribolovcima. Nažalost, nisu sve lijepe varalice lovne, tako da prilikom kupovanja uvijek valja pažljivo birati. Osim na vanjski izgled, koji se mora svidjeti ne samo nama, nego i ribama koje pokušavamo uloviti, posebnu pažnju treba obratiti na stabilnost konstrukcije, čvrst integriran žičani kostur koji povezuje spojnu alku s alkama na kojima se nalaze i udice. Kod kvalitetnih modela, čak i kad bi se tijelo varalice potpuno raspalo, zakačena riba ne bi bila izgubljena.

DUBINE I KOREKCIJE

Dubina do koje će wobbler uroniti i na kojoj će se zadržati ovisi u prvom redu o obliku, položaju i veličini stabilizatora. Što je stabilizator veći, duži i širi, i dubina urona bit će veća. Za razliku od varalica opremljenih širokim i velikim stabilizatorima, varalice s malim, kratkim ili gotovo okomitim stabilizatorima uranjaju jako malo ili se pak drže u samom vodenom filmu, te su kao takve pogodne i namijenjene isključivo za površinski lov. Iako se plitkoroneći modeli mogu na razne načine opteretiti i na taj način potopiti, to ne treba raditi jer njihova osnovna namjena nije lov na dubini, nego na površini, što ipak treba poštovati.

Ako varalica tijekom povlačenja pokazuje neželjeni otklon, taj se nedostatak može korigirati na vrlo jednostavan način. Ako varalica zanosi na lijevu stranu, oko na stabilizatoru kliještima se izvije ulijevo, a zanosi li u desnu stranu, udesno. Pri ovakvim korekcijama varalica se uvijek gleda od glave prema repu. Ako je stabilizator metalni, tada se ne izvija spojno oko, nego sam stabilizator.

---

image

Dubokoronce je lako prepoznati po velikom i širokom stabilizatoru

---

Podjele wobblera nisu strogo definirane i vezane su uglavnom na područje djelovanja u odnosu na vodeni stupac. Tako razlikujemo površinske (topwater), plitkoroneće (shallow divers) i dubokoroneće (deep divers) wobblere. Kod površinskih wobblera mali stabilizator stoji gotovo okomito u odnosu na liniju tijela, pa takve varalice ne uranjaju, nego se drže same površine mora. Idealne su za površinske predatore poput ušata, iglica, ali i lica, strijelki ili brancina.

Plitkoroneći wobbleri uranjaju do oko tri metra, pri čemu dubina urona i akcija u prvom redu ovise o obliku i veličini stabilizatora.

Dubokoronci su wobbleri koji zahvaljujući velikom i širokom stabilizatoru uranjaju i preko 10 metara dubine. Ove varalice katkad na stabilizatoru imaju dvije ili tri alkice. Ovisno o alkici koju odaberemo za spoj sa strunom, wobbler će prilikom povlačenja postizati različitu dubinu urona.

POPULARNI MINNOW

Osim prema području djelovanja unutar vodenog stupa, wobblere dijelimo i prema obliku, odnosno konstrukcijskom rješenju tijela varalice. Tako u ovoj kategoriji razlikujemo tri osnovna konstrukcijska oblika: minnow – vitki, fat – debeli, te jointed – zglobni.

Naravno, na tržištu su stalno prisutni i brojni križanci koje je teško utrpati u neku od osnovnih kategorija. Najkorišteniji i ujedno najlovniji model među wobblerima je minnow. Naziv za ovaj oblik varalice dolazi s engleskoga govornog područja, gdje se izraz minnow na mnogim mjestima koristi općenito za svu sitnu ribu koja se koristi kao živa ješka. S vremenom se izraz proširio i na neke druge slične oblike, tako da je minnow danas postao naziv za većinu wobblera koji su oblikom najsličniji obliku gavuna.

Najpoznatija varalica tog tipa nedvojbeno je legendarni Rapalin Pin’s Minnow.

---

image

Jedna od najlovnijih Rapalinih varalica također je wobbler

---

Ovi su wobbleri idejno namijenjeni lovu riba koje se zadržavaju u najgornjem sloju mora, no s vremenom su dobili inačice koje se mogu spustiti i do dna. Zbog hidrodinamičnog tijela vrlo se lako kreću kroz more, tako da ih možemo precizno voditi željenom putanjom. Većina je minnow wobblera naoružana s dvije trokuke udice, dok se kod dužih modela po sredini tijela u pravilu ugrađuje i treća udica, što povećava učinkovitost kačenja.

DEBELI I PODIJELJENI

Premda na moru nisu posebno omiljeni, fat wobbleri imaju veliki potencijal. Zahvaljujući zatupastom prednjem dijelu i kratkom tankom repnom dijelu, ove varalice u povlačenju teturaju podjednako nervozno i glavom i repom. Premda su prvotno kreirani isključivo kao površinske varalice namijenjene slatkovodnim predatorima, ugradnja širokih i istaknutih spojlera pretvorila je fat wobblere u vrlo lovne dubokoronce, što je svojevremeno bio temelj za formiranje posebne podgrane, takozvanih dubokoronećih (deep diver) wobblera. I dok klasični fat wobbleri imaju spojnu alku na samom nosu varalice, deep diveri u pravilu tu alku imaju na sredini spojlera.

Jointed (engl. jointed = spojen, udružen, zglobljen) dvodijelni su ili višedijelni wobbleri koji u povlačenju ostvaruju hod oponašajući na vrlo realističan način kretnje žive ribe. Zahvaljujući segmentiranom tijelu, kretnje su kod ovih wobblera vijugavo zmijolike. Jointed varalica je nastala 1943. godine, kad je Tom Robbins iz Clevlanda prepolovio, a zatim ponovno križnim karikama spojio varalicu Banana Flatfish. Ovu je kreaciju nazvao Beno, a ona je ostala i danas jednako lovna. Samo pet godina kasnije svjetlo dana ugledala je i multi-jointed varalica Beno Eel, formirana od pet segmenata.

---

image

Banana flatfish zvana Beno prva je jointed varalica

---

Suvremeni jointed wobbleri imaju nebrojene forme, a svima im je zajedničko vijugavo i u pravilu bučno kretanje. Posebno su dobro prihvaćeni jointed wobbleri, kod kojih je glava izrađena od klasičnih tvrdih materijala, a rep od gume ili silikona. Svi su ovi osnovni modeli na svojem razvojnom putu doživjeli mnoštvo preinaka, od kojih su neke više, a neke pak manje uspješne, dok broj hibrida svakim danom sve više raste.

WALK THE DOG

Za razliku od wobblera, koji imaju stabilizator, zara varalice ga nemaju. To su plivajuće tvrde varalice, na tržištu prisutne u nebrojenim bojama i dezenima, jednako lovne i danju i noću, pogotovo u toplijem dijelu godine. Namijenjene su površinskom spinningu i, premda relativno male, tek pet do osam centimetara, uz dobro izbalansiran pribor mogu postići domet od 40 do 50 metara. Idealno ih je voditi cik-cak putanjom, tzv. walk the dog tehnikom. Teško je reći jesu li zara varalice zaslužne za postanak ove tehnike ili je razvoj tehnike rezultirao nastankom ovih varalica. Iako su zamišljene kao isključivo površinske varalice, pojedini modeli, u prvom redu svojim dimenzijama i plovnošću, odstupaju od uobičajenog. Tako, zahvaljujući posebno podijeljenom balansu, neki modeli mogu u povlačenju plitko uroniti, dok se, premda rijetko, mogu naći i suspending ili slow sinking verzije. Ove su varalice općenito vrlo provokativne za velike predatore koji love na površini, poput lice, strijelke i brancina.

PUČINSKE VERZIJE

Uz zare svakako valja spomenuti slidere, ribolike varalice koje, kao i zare, nemaju stabilizator, tako da ne uranjaju. Linija povlačenja s ovim varalicama uglavnom je pravolinijska, pri čemu su namijenjene ponajprije pučinskim brzim lovcima. U zadnje ih vrijeme spinneri koriste i za spinning brancina, posebno u lovu po jugu, i to kontra vjetra.

Među pučinskim su varalicama nezaobilazne hidrodinamične, obostrano konusno obrađene drvene varalice s integriranim metalnim otežanjem, poznate kao cedar plug. Duž varalice se nalazi provrt kroz koji je provučena struna s vezanom jednokukom udicom na kraju. Ova se varalica povlači pravolinijski i namijenjena je prvenstveno tunama i ostaloj krupnoj plavoj pučinskoj ribi. Uz slidere, cedar plugove idu i jetovi, varalice s metalnom ili plastičnom, najčešće konusno obrađenom glavom, iza koje se nalazi suknjica od silikonskih trakova koja krije udicu. Koriste se za panulanje svih pučinskih brzih lovaca, u prvom redu tuna, palamida, albakora, lampuga i luceva.

---

image

Cedar plug je obična, ali izrazito lovna varalica kad su tune u pitanju

---

U VODENOM FILMU

Popperi su još jedan tip tvrdih varalica namijenjenih isključivo površinskom lovu. To su varalice iznimno velike plovnosti, tako da ih je praktički nemoguće potopiti. Svi popperi s prednje strane imaju zaravnanje ili konkavno udubljenje u čijem se središtu nalazi alka za spoj sa strunom. Ta su usta kod većine modela predimenzionirana kako bi varalica što lakše ispunila svoj osnovni zadatak – prskanje po površini, pri čemu nepravilna zadebljanja ili ulegnuća duž tijela ovim varalicama daju specifičnu akciju.

Popperi se nakon izbačaja skokovito povlače, tako da u povlačenju naprave što je moguće više buke i prskanja, koje je za sve površinske predatore posebna provokacija.

Kao i kod lova sa zarama, zastajkivanje s kraćim pauzama može i u lovu s popperima biti dodatna provokacija za napad. Popperi se najčešće boje jasnim kontrastnim bojama, pri čemu su usta uvijek živo obojena, uglavnom jarkocrveno. Osim takvih apstraktnih, u ponudi se mogu naći i realistične imitacije. Na našem se moru popperi koriste ponajprije za lov strijelki, pri čemu je zbog oštrih zuba ove ribe sajlica nužan dio predveza.

---

image

Velikim se popperima love i velike plave ribe

---

RAVNO ČELO

Jerk varalice su tvrde varalice namijenjene dalekim izbačajima i dinamičnom lovu skokovitim trzanjem, tzv. jerkanjem, po čemu su i dobile ime. Uranjaju zahvaljujući zaravnanju na čeonoj strani varalice. Ovisno o poziciji na čelu varalice, na kojoj se nalazi spojna alkica, isti jerk može imati različitu dubinu i brzinu urona. Većina izvornih jerk varalica ima pravolinijsku, tzv. glide akciju, no suvremene inačice, konstrukcijski dotjerane, pod morem vrlo izazovno plešu. Tako, primjerice, verzije koje imaju spojnu alkicu postavljenu na prvoj trećini tijela prilikom povlačenja teturaju isključivo stražnjim dijelom, dok verzije koje spojnu alku imaju na samom vrhu varalice u povlačenju teturaju i glavom i repom.

Premda su izvorno zamišljene kao krupne i velike pučinske varalice, na tržištu su sve brojniji modeli manjih dimenzija, teški 30 do 50 grama, namijenjeni isključivo obalnom varaličarenju, koji se mogu zabacivati i voditi klasičnim varaličarskim priborom prosječnih gabarita. Takvi manji modeli uranjaju 30 do 50 centimetara uz malu bočnu amplitudu, što je idealno za lov lica i palamida. Panulaška verzija ovih varalica naziva se runnerima i, ako se vuku brzinom od pet do sedam milja, znaju biti vrlo lovne, pogotovo za plave pučinske predatore.

---

image

Runneri imaju vrtoglavo provokativnu akciju

---

SILIKONSKE VARALICE

Silikonske su varalice, kako im i naziv govori, izrađene od silikona, ali ne običnog, nego onog vrlo nestabilne strukture. Kod takvog silikona proces polimerizacije nije doveden do kraja, pa neke veze na molekularnoj razini ostaju slobodne i nakon formiranja konačnog oblika varalice. Zahvaljujući tom nedostatku, ovaj materijal ostaje izuzetno podatan i mekan, što u konačnici rezultira savršenom simulacijom žive ribe, raka ili glavonošca.

---

image

Većina silikonaca namijenjenih lovu brancina oponaša pješčane jeguljice

---

Bez obzira na konačan oblik, varalica izrađena od ovakvog silikona na svaki pomak strune ili kurenta drhti, vibrira i pomiče se baš poput kakvog živog organizma. Takva varalica u povlačenju izuzetno vjerno simulira kretanje žive ribe, dok u trenutku zastoja u polaganom slobodnom propadanju prema dnu također drhturi i treperi baš poput ošamućene i za bijeg nesposobne ribe.

Oblici silikonskih varalica su brojni, od realističnih imitacija do apstraktnih modela s različitim repnim završecima.

Većina silikonskih varalica nije opremljena nikakvim udicama jer su predviđene za različite montaže, od kojih je najčešća montaža s jig udicom s olovnim otežanjem na vratu. Silikonske se varalice mogu lako dorađivati. Za uklanjanje viška dovoljan je oštri skalpel ili škarice, dok je za spajanje dvaju silikonskih krajeva potrebno samo upaljačem zagrijati površinu koju želimo spojiti, čvrsto nasloniti spojne površine jednu na drugu i na taj način formirati potpuno novu varalicu.

Ponuda silikonaca za spinning doslovno je nepregledna, pri čemu ni ponuda za panulu ne zaostaje. Ipak, u panulaškoj ponudi, serije koje oponašaju pješčane jeguljice, poput legendarnog Ragloua, još uvijek su favoriti među panulaškim silikoncima.

RAZLIČITI CILJEVI

Jigovi su metalne varalice, u principu jednostavne izvedbe. Sastoje se od ribolikog metalnog tijela s dvije integrirane alkice smještene na krajevima varalice. Ovisno o proizvođaču i njegovoj maštovitosti, različito su obojene, najčešće holografskim tehnikama, pri čemu su i bočne strane u pravilu različito istaknute i obrađene, zahvaljujući čemu nemaju pravolinijsku putanju u povlačenju.

---

image

Jigg udice uz velike silikonce namijenjene su vertical jiggingu

---

Kod verzija namijenjenih shore jiggingu na prednjoj su strani najčešće nalijepljene i oči kako bi simulacija ribe bila što vjernija, dok je na stražnjoj alki preko split ringa postavljena trokuka ili jednokuka udica, veličinom primjerena veličini varalice. Katkad se na gornju alku postavlja assist hook montaža, čime se dodatno povećavaju šanse za kačenje ribe. Naravno, pritom treba paziti na veličinu udica kako se ne bi poremetilo vođenje i željena i očekivana akcija varalice.

Veličinu i težinu varalice treba prilagoditi daljini izbačaja i dubini, te očekivanoj lovini. Ako su nam cilj pauci i pirge, tada ćemo raditi s najmanjim i najlakšim jigovima do 20 grama težine, koje ćemo lako voditi neposredno iznad dna, no ako su na meti velike palamide, tada se ni sa stogramskim varalicama ne može pogriješiti. U prosjeku se ipak lovi s jigovima težine između 30 i 60 grama. Za razliku od obalne verzije, u vertical jiggingu koriste se veći modeli, često teži i od 200 grama, kojima su na meti u prvom redu veliki predatori poput zubataca, kirnji i gofova.

---

image

Jigovi za shore jigging često imaju i assist hook udice

---

METALNI TRIO

Kastmasteri, premda također u potpunosti metalni, bitno se razlikuju od jigova namijenjenih shore jiggingu. Domet im je impresivan, što se naslućuje i iz naziva. Tijelo je kod ovih varalica zapravo samo kosi isječak metalne šipke na kojem se s jedne strane nalazi zogulin s kopčom, a s druge trokuka udica. Prilikom povlačenja, ova varalica zbog svoje asimetrične građe vrlo brzo rotira oko svoje uzdužne osi, što za posljedicu ima stroboskopsko bljeskanje, koje je pod morem izuzetno vidljivo i provokativno. Budući da je varalica teška, a rotacija konstantna, u slaganju sistema s kastmasterom valja koristiti isključivo zogulin vrhunske izvedbe kako bi se eliminiralo neželjeno sukanje strune.

Žlice su brze varalice koje ime duguju svojem obliku. Mnoštvo je varijacija pod ovim nazivom, ali svima im je zajednički žličasti oblik i rotacija tijekom povlačenja, baš kao i kod kastmastera. Ovisno o težini, možemo razlikovati ultralagane, lagane i teške žlice. Ove su varalice u morskom obalnom varaličarenju nepravedno zapostavljene jer su izvrsne za lov brzih predatora, u prvom redu plave ribe poput luceva i palamida.

---

image

Žlice su lovne i na moru

---

Premda se svaka od korištenih boja na ovim varalicama može pohvaliti dobrom lovnošću, najlovnijima su se ipak pokazale prirodne boje metala, i to boje nikla, bakra i mjedi. Leptiri su također brze varalice temeljno namijenjene lovu na brzim rječicama i potocima, a naziv su dobile po zakrilcu koje se tijekom povlačenja brzo okreće oko žičane osnove. Na moru imaju primjenu u lovu brze plave ribe, ali i svih ostalih brzih predatora. Kreacije i veličine su brojne, pri čemu se otežanja koja se inače nalaze na žičanoj osnovi razlikuju i variraju od modela do modela. Optimum daju u brzom povlačenju. Kod sporijeg povlačenja rotacija zakrilca izostaje, čime i varalica drastično gubi na lovnosti.

STARA STVAR

Streameri su također varalice koje su se do mora spustile sa slatkih voda. Dio su standardne mušičarske opreme, jer su konstrukcijski zapravo ipak samo velike mušice. Na udicu određene veličine prilagođene očekivanoj lovini vezuje se kićenka sastavljena od prirodnih ili umjetnih materijala, te se tako okićena udica izbacuje u lovnu zonu uz povlačenje prema obali. Načina za povlačenje ima puno, a budući da zbog male težine streamer sporo tone, pogodan je za sporije oblike varaličarenja. Na ovaj se način mogu loviti lice, strijelke, brancini, ušate, ali i sva plava riba koja se nađe uz obalu.

---

image

Klasičan streamer

---

Iako se na prvi pogled može činiti neprimjerenim za more, ovakav se način ribolova zapravo jako dugo prakticira u lovu iglica, samo u malo drukčijem obliku, i to bez udice, a pomoću matasine. Osim toga, popularni sabiki ili turska panula zapravo je samo panulaška varijacija streamera.

I sad nakon svega, kad uđete u ribomaterijal, onaj zid s mnoštvom varalica ne bi trebao biti toliko zbunjujuć, a odabir varalice s kojom se želite okušati više ne bi trebao biti toliko problem. Osim toga, na svakom je pakiranju naznačeno čemu je i pod kojim uvjetima varalica namijenjena, tako da vam ne preostaje ništa nego se odlučiti što želite uloviti, uzeti upravo tu varalicu i napokon nasukati svoju ribu života.

---

I S OBALE I IZ BARKE

Važno je znati da se većina varalica namijenjenih spinningu može povlačiti i u panuli, s tim da je brzinu povlačenja potrebno prilagoditi akciji varalice. To je najlakše postići tako što se varalica vuče neposredno uz brod te se prati kako se ponaša. U trenutku kada se postigne željena akcija, tu brzinu treba zadržati.

 

---

---

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

Inchiku varalica lovi i careve


Zare su, iako male, vrlo lovne


Sabiki je samo nekoliko streamera na okupu


Slideri su varalice pravolinijske putanje


Dubokoronce je lako prepoznati po velikom i širokom stabilizatoru


Lice vole velike wobblere


Slideri su vrlo popularni u spinningu


Veliki silikonci su lovni u off shore ribolovu


Debeli fatovi su nepravedno zapostavljeni na moru


Runneri imaju vrtoglavo provokativnu akciju


Kabura je vrlo lovna varalica


Popperi love isključivo na površini


Velikim se popperima love i velike plave ribe


Veliki streamer za plavu ribu


Jigg udice uz velike silikonce namijenjene su vertical jiggingu


I žlice mogu imati oči


Sticker baitsi nisu ništa doli slideri


Jedna od najlovnijih Rapalinih varalica također je wobbler


Popperi imaju spojnu alkicu uvijek u sredini usta


Cedar plug je obična, ali izrazito lovna varalica kad su tune u pitanju


Mala zaliha za sve situacije


Jigovi mogu imati različite oblike


Jetovi su u principu off shore varalice


Silikonski repovi na tvrdim glavama


Jigovi za shore jigging su manjih dimenzija


Silikonci su savršeni za ultra light spinning


Ušate obožavaju silikonce


Žlice su lovne i na moru


Klasičan leptir može napraviti poharu među plavom ribom


Ni glavoči nisu imuni na silikonce


Jointed su varalice s više segmenata


Kod varalica s metalnim spojlerom korekcija se obavlja zakretanjem spojlera


Jerkovi imaju vrlo provokativnu akciju


Kastmasteri su dalekometni i vrlo lovni


Jigovi za shore jigging često imaju i assist hook udice


Šaruni također vole jigove


Raglou je jedna od najpoznatijih mekih varalica


Većina silikonaca namijenjenih lovu brancina oponaša pješčane jeguljice


Hibridi su posebna priča


Deep diver wobbleri


Klasičan streamer


Banana flatfish zvana Beno prva je jointed varalica

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/varajte-da-prevarite-na-jednom-mjestu-donosimo-sve-sto-biste-trebali-znati-o-varalicama-1320598 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a1718aebd5df42901c0d382a2a51df6cc78dee1c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Varajte+da+prevarite%3A+na+jednom+mjestu+donosimo+sve+%C5%A1to+trebate+znati+o+varalicama&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fvarajte-da-prevarite-na-jednom-mjestu-donosimo-sve-sto-biste-trebali-znati-o-varalicama-1320598 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fvarajte-da-prevarite-na-jednom-mjestu-donosimo-sve-sto-biste-trebali-znati-o-varalicama-1320598 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Za razliku od ostalih ribolovnih tehnika, koje podrazumijevaju rad sa živom ili uginulom, ali svakako animalnom ješkom, u radu s varalicama ruke su uvijek čiste. Naravno, osim kad se ulovi riba i kada je treba skinuti s varalice te pospremiti u torbu ili jaceru, no to sigurno ni jednom ribolovcu ne pada teško [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TEHNIKE I TAKTIKE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM

TEHNIKE I TAKTIKEVarajte da prevarite: na jednom mjestu donosimo sve što trebate znati o varalicama

Piše Boris BULIĆ/Max FISHING
6. rujna 2023. - 09:19

Odrediti koju varalicu koristiti, odnosno koju kupiti da bismo na moru bili uspješni, često nije lak zadatak. Sve postaje puno jednostavnije ako se u odabiru rukovodimo s nekoliko temeljnih odrednica, od kojih su najvažniji ciljana lovina, dubina na kojoj se želi loviti i tehnika koja će se pritom koristiti. Ako znamo te tri temeljne odrednice, tada je puno lakše odabrati liniju varalica, pa i pojedinačnu varalicu – favorita koja nam može donijeti uspjeh.

STABILNA KONSTRUKCIJA

Ipak, da bismo mogli konkretno odrediti koja će nam varalica biti favorit, trebali bismo znati čemu su, odnosno kakvim tehnikama i pristupima, određene varalice uopće namijenjene. Pritom je najpraktičnije poći redom i početi s osnovnom podjelom varalica. Gotovo najčešće korištene varalice na našem moru, po...

16. svibanj 2024 13:34